Uusimmat

NVIDIA PhysX -tekniikka

30.08.2008 17:09 Muropaketin toimitus

AGEIA Technologies julkaisi ensimmäiset suunnitelmat fysiikkaprosessorista vuonna 2005, mutta valmiita tuotetta jouduttiin odottamaan vuoden 2006 puoliväliin. Muropaketti testasi tuolloin Asuksen PhysX P1 -mallisen kortin ja totesi potentiaalia löytyvän raudan puolesta paljon, mutta ongelmaksi muodostui ohjelmistotuen puuttuminen. Samoihin aikoihin myös ATI esitteli omaa näkemystään fysiikkalaskennasta, joka perustui kolmeen Radeon X1600- ja X1900-sarjan näytönohjaimeen. Myös NVIDIA kehitteli vastaavanlaista SLI PhysX -ratkaisua.

Muropaketti palasi vuoden 2007 kesäkuussa tutkimaan ohjelmistomarkkinoiden tilannetta, mutta joutui toteamaan lopputuloksen olevan sama, kuin vuotta aiemmin. Tuolloin Artificial Studios ja Immersion Games olivat julkaisseet CellFactor Revolution -pelin ilmaiseksi kaikkien saataville, tarjolla oli video Ghost Recon: Advanced Warfighter 2 -pelin AGEIA Island -nimisestä kentästä ja Unreal Tournament 3 -peliä odotettiin saapuvaksi. Joulukuun lopulla Muropaketti tutki jälleen tilannetta ja totesi tarjonnan rajoittuvan lähinnä Unreal Tournament 3:een.

Tämän vuoden helmikuussa NVIDIA julkaisi lehdistötiedotteen, jossa se ilmoitti ostaneensa AGEIAn Tehnologiesin. ”Nyt voimme tuoda GeForce-kiihdytetyn PhysX-ohjelman sadoille miljoonille pelaajille ympäri maailman”, kertoi NVIDIAn toimitusjohtaja Jen-Hsun Huang lehdistötiedotteessa. Hän paljasti alkuvuodesta myös, että yritys aikoo portata PhysX:n osaksi CUDAa (Compute Unified Device Architecture), joka on C-kielen kaltainen ohjelmointirajapinta. ”Jokainen CUDAa tukeva grafiikkapiiri tulee olemaan kykenevä ajamaan fysiikkaengineä sen saapuessa.”, lisäsi Huang.

PhysX:ää tukevien ajureiden virallinen julkaisu tapahtui 12. elokuuta, jolloin NVIDIA julkaisi GeForce Power Packin myötä GeForce 177.83 -versiolliset ajurit, kasan pelejä ja demoja. Tuettuna ovat GeForce 8-, 9- ja GTX-sarjan näytönohjaimet, mutta ainakin toistaiseksi tuki rajoittuu Windows Vistan ja XP:n 32- ja 64-bittisille versioille.

Tässä artikkelissa Muropaketti paneutuu PhysX:ään ja käsittelee mistä tarkemmin ottaen on kyse, arkkitehtuuria, fysiikkalaskentaa grafiikkapiirin ja prosessorin välillä, nykyisiä ja tulevia PhysX:ää tukevia pelejä sekä ominaisuuden käyttöönottoa. Loppupuolella testataan lisäksi vielä suorituskykyä PhysX-ominaisuuksilla.

Sisältö

  1. NVIDIA PhysX -tekniikka
  2. Fysiikkaa grafiikkapiirillä - mistä on kyse?, PhysX-arkkitehtuuri & grafiikkapiiri vs prosessori
  3. Ajureiden asennus ja käyttö
  4. Testikokoonpano & suorituskykymittaukset
  5. Loppuyhteenveto