Uusimmat

Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset

30.11.2015 16:07 Eero Mäensivu

Testikokoonpano

DDR4 vs DDR3 -suorituskykymittaukset ajettiin ADATA:n XPG Z1 DDR4 -muisteilla, joiden tehollinen vakiokellotaajuus on 3200 MHz ja -asetukset 16-16-16-36-2T. DDR3-muisteja testeissä edusti ADATA:n XPG V2 -muistit, joiden tehollinen vakiokellotaajuus on 2400 MHz ja asetukset 11-13-13-35-2T. Molemmat muistikitit sisälsivät kaksi neljän gigatavun muistikampaa.

IMG_1032

ADATAn XPG V2 DDR3 -muistia on saatavilla vain kahden kanavan kiteissä, muistimäärän ollessa joko 8 tai 16 gigatavua. XPG V2 -muistit on hinnoiteltu Suomessa 60 eurosta jopa 390 euroon saakka riippuen muistien määrästä ja kellotaajuudesta. Testeissä käytettyjen XPG V2 -muistien kahdeksan gigatavun DDR3-2400-setin hinta Suomessa on noin 70 euroa.

Testikokoonpanossa oli käytössä Skylake-arkkitehtuuriin perustuva Intelin Core i5-6600K -prosessori, Gigabyten Z170X-Gaming G1 -emolevy sekä Silverstonen Strider Gold 550W -virtalähde. Kokoonpanon näytönohjaimena toimi prosessoriin integroitu Intelin HD Graphics 530 -grafiikkaohjain. SSD-asemana oli Samsungin 850 Pro 256 Gt, jolle asennettiin 64-bittinen Windows 10 Pro -käyttöjärjestelmä sekä uusimmat versiot tarvittavista ajureista ja testiohjelmista. Testit ajettiin prosessorin sekä näytönohjaimen vakiokellotaajuuksilla, mutta virransäästöominaisuudet pois päältä kytkettynä.

  • Intel Core i5-6600K-prosessori (4 ydintä/4 säiettä, 3.5GHz, Turbo Boost 2.0: maks. 3.9Ghz)
  • Gigabyte Z170X-Gaming G1 -emolevy (BIOS-versio: F5)
  • Intel HD Graphics 530-näytönohjain (350MHz, maks. 1150MHz)
  • Samsung 850 Pro 256 Gt SSD-asema

 

  • Intel Chipset Software 10.1.1.9
  • Intel Management Engine Interface 11.0.0.1162
  • Intel Rapid Storage Technology 14.5.0.1081
  • Intel HD Graphics Driver 15.40.5.1.64.4274

Suorituskykymittauksissa kiinnitimme huomiota pääasiallisesti kellotaajuuden sekä muistiasetuksien vaikutukseen suorituskyvyssä. Vakiokellotaajuuksien- ja asetuksien lisäksi suoritimme testit uudestaan lyhyen ylikellotuksen jälkeen. Ylikellotuksen tavoitteena oli saada jokaiselle kellotaajuudelle mahdollisimman nopeat asetukset suorituskyvyn maksimoimiseksi, käyttöjännitteen kuitenkin pysyessä suurimmillaan 1,35 voltissa.

DDR3-muistien suorituskykymittaukset ajettiin Haswell-arkkitehtuuriin perustuvassa testikokoonpanossa, mutta sisällytämme tulokset vertailtavuuden takia vain niistä mittauksista, joissa prosessorin laskentateho ei olennaisesti vaikuta muistien suorituskykyyn ja täten vääristä tuloksia.

Testiohjelmina käytettiin AIDA64- sekä SiSoftwaren Sandra -ohjelmia, joilla voidaan testata muistien kirjoitus- ja lukunopeutta sekä kaistanleveyttä. Lisäksi käytimme 7-zip-ohjelman sisäänrakennettua nopeustestiä, joka prosessoritehopainoitteisuudesta huolimatta antaa hyvän vertailun eri muistien vaikutuksesta pakkaus- ja purkunopeuteen. 3D-testiohjelmina käytimme 3DMarkin Sky Diver -testiä, Juce’s x264 -renderöintiohjelmaa sekä Grand Theft Auto V -peliä.

Mittaustulokset on lajiteltu muistien kellotaajuuden ja käytettyjen muistiasetuksien mukaan, suurempien kellotaajuuksien ja nopeampien asetuksien ollessa ensimmäisinä. DDR3-muistien tulokset ovat tuloksissa viimeisinä.

 

AIDA64

AIDA64:n suorituskykytesti antaa hyvän yleiskuvan kellotaajuuksien vaikutuksesta suorituskykyyn. Suuremmat kellotaajuudet mahdollistavat saman datamäärän käsittelyn lyhyemmässä ajassa. Muistiasetusten vaikutus jäi pienemmälle osuudelle tässä testissä, mutta yleisesti ottaen nopeammat asetukset paransivat suorituskykyä.

Samasta testistä voimme huomata myös eron DDR3- ja DDR4-muistien välillä, sillä DDR3-2400:n suorituskyky jäi nopeammista asetuksista huolimatta jälkeen uudemman DDR4-2400-kellotaajuuden suorituskyvystä. 3200-nopeudella toimivien DDR4-muistien suorituskyky oli lähes kaksinkertainen vanhoihin DDR3-1600-muisteihin verrattuna.

Muistiasetusten pienentäminen vähensi viiveen määrää yhdenmukaisesti kaikilla kellotaajuuksilla. Pienemmistä muistiasetuksista huolimatta DDR3-1600-muistit jäivät merkittävästi jälkeen suuremman kellotaajuuden muisteista.

 

SiSoftware Sanda 2015.SP3

SiSoftware Sandra on tunnettu muistien testaamiseen käytetty ohjelma, joka mittaa muistien kaistanleveyttä. Käytimme testeissä ohjelman uusinta 2015.SP3-versiota, jonka testeissä tunnetusti erot muistiasetuksissa vaikuttavat myös tuloksiin. Nopeampien asetuksien johdosta DDR3-2400-muistit suoriutuivat jopa paremmin, kuin vastaavat DDR4-muistit.

 

7-zip

7-zip:n MIPS-operaatiota (Million Instructions Per Second) laskeva nopeustesti on prosessoritehopainotteinen, mutta varsinkin pakkausoperaatioissa muistien eri kellotaajuuksilla ja asetuksilla oli jonkin verran merkitystä. Vaikka erot ovat pieniä, pelkästään muistiasetuksien laskeminen kasvatti suorituskykyä jopa seuraavan kellotaajuuden tasalle tai paremmaksi.

 

3DMark: Sky Diver

Suoritimme testit käyttäen 3DMarkin Sky Diver -testiä ja tulokset ovat kyseisen testin fysiikkaosuudesta, jossa prosessorin sekä muistien suorituskyky vaikuttaa eniten. 7-zipin tavoin voimme huomata, että jo pelkkien muistiasetuksien laskemisella on vaikutusta laskentatehoa vaativissa tehtävissä. DDR4-2400-muistien hitaista asetuksista johtuen niiden suorituskyky jäi jälkeen jopa 2133MHz:n tehollisella kellotaajuudella toimivista muisteista.

 

Juce’s x264

Juce’s x264 -testiohjelma perustuu renderöintinopeuteen eri asetuksilla. Tämä testi on niin prosessoritehopainotteinen, ettei eri kellotaajuuksien tai muistiasetuksien välillä ollut merkittävää eroa.

 

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V -pelin suorituskykyä mitattiin pelin sisäänrakennetulla suorituskykytestillä. Testit ajettiin 1280×720-resoluutiolla, grafiikka-asetusten ollessa joko Normal, Soft tai OFF -asetuksilla. Täten testitulokset eivät rajoitu kokoonpanon näytönohjaimen suorituskykyyn, vaan saamme esille myös muistien mahdollisen vaikutuksen.

Matalasta resoluutiosta ja grafiikka-asetuksista huolimatta eri kellotaajuuksien ja muistiasetuksien välillä ei ollut suurta eroa suorituskykytestin tuloksista, mutta keskimääräisesti suurempi kellotaajuus ja pienemmät muistiasetukset nostivat sekunnissa piirrettyjen ruutujen vähimmäismäärää. Suoritimme testin myös erillisellä näytönohjaimella käyttäen 1920×1200-resoluutiota High-grafiikka-asetuksilla, jolloin muistien vaikutus ruutujen vähimmäis- ja keskimäärään oli käytännössä sama kaikilla muistien kellotaajuuksilla ja asetuksilla.

 

Sisältö

  1. DDR4-muistien ominaisuudet, muutokset ja markkinatilanne
  2. ADATA XPG Z- ja Kingston HyperX FURY -muistien esittely
  3. Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset
  4. Loppuyhteenveto