Uusimmat

Testissä Asuksen järeä Skylake-pelikannettava ROG G752VY

28.03.2016 00:12 Antti Valkeinen

Asuksen G752VY on järkälemäinen Skylake-pelikannettava, jonka tiiliskiven kokoinen virtalähde ja yli 2000 euron hintalappu nostavat niskakarvat pystyyn. Heikoimpia saattaa hirvittää, sillä kannettavassa on vääntöä kuin Valmetissa ja sisuksista löytyy neliytiminen Intel Core i7 6700HQ -prosessori, 16 gigatavua DDR4-muistia sekä NVIDIAn GeForce GTX 980M -näytönohjain. 4,4 kilon painoinen pelikannettava on Asuksen ajankohtainen vastaus siihen miten ja millä nykypelit pelataan, kun konsoli tai pöytätietokone ei ole vaihtoehto.

Tässä artikkelissa tutkitaan mitä tarkoittaa, kun valmistajan mukaan kannettava hehkuu tuotemerkin evoluutiota ja ainoana värivaihtoehtona on panssari-titaani kera plasma-kuparin. Vertailukohtina testeissä ovat Muropaketin testipenkissä aiemmin vierailleet Asuksen edellisten sukupolvien pelikannettavat G750 ja G751 sekä joulukuussa ihmetelty ja toimituksen hillittyyn makuun tiukasti puraissut MSI:n GE72 6QF Apache Pro.

G752-runkoon perustuvia kannettavia on Suomessa saatavilla ainakin kolmena eri versiona, jotka eroavat toisistaan prosessorin, näytönohjaimen ja tallennustilan osalta. Kevyimmästä alle 2000 euron hintaluokasta löytyy GTX 970M, kahdeksan gigatavua DDR4-muistia ja 128 gigatavun SSD-asema. Lähemmäs 3000 euron panostuksella Core i7-6820HK -prosessori virittäytyy 0,1 gigahertsiä korkeammalle kellotaajuudelle ja tarjoaa enemmän välimuistia, keskusmuistin ja tallennustilan määrä moninkertaistuu sekä näytönohjaimena toimii GTX 980M.

ROG_1

Kevytmetalliseoksesta valmistettu runko on muotoiltu, pinnoitettu ja maalattu mielikuvituksellisella tavalla. Sukunäkö vanhempiin G75x-malleihin on selkeä, vaikka yhteneviä osia ei taida olla kuin 17,3 tuuman näyttö ja mahdollisesti tasohiiri. Runko antaa hieman periksi kulmasta nostamalla, mutta ei narise eikä rämise normaalikäytössä.

G751:n tullessa Muropaketin testiin saatiin G-Sync-tuki kaivettua esiin nettiin lipsahtaneilla alpha-ajureilla, mutta nyt LG Philipsin valmistaman 1920×1080-resoluution IPS-paneeli on saanut myös valmistajan virallisen tuen. Näytön virkistystaajuuden tahdistaminen näytönohjaimen tuottamaan kuvaan onnistuu vakioasetuksilla aina 75 hertsiin asti, mutta pikaisella testillä paneeli saatiin toimimaan ainakin 100 hertsillä ilman ongelmia. Näyttöpaneeli toistaa värit tahdikkaasti ja katselukulmat ovat IPS-näytölle tyypillisen laajat. Testikappaleessa oli pientä valovuotoa oikeassa alakulmassa, mutta sen häiritsevyys rajoittui onneksi vain pimeimpiin pelisessioihin. Kirkkautta näytöstä saa irti hämmästyttävän paljon: pimeään tottuneelle kynäniskalle jopa aivan liikaa.

Skylaken myötä prosessorin valmistustekniikan viivanleveys on tipahtanut 14 nanometriin ja muistiohjain tukee DDR4-muisteja. Päivityksen on saanut myös käyttöjärjestelmä, joka nyt on Windows 10 Home. Massamuistien osalta Asus on ottanut käyttöön M.2-liitimen PCI Express x4 -tuella ja NVMe-protokollaa tukevat Samsungin SSD-asemat. Lisätallennustilaa tarjoaa teratavun kokoinen Hitachin 2,5 tuuman kiintolevy.

ROG_2

Panssari-titaani plasma-kupari -väritystä tehostamaan Asus on lätkäissyt muutaman punaisena hohtavan ledin, jotka saa tarvittaessa sammutettua ROG Gaming Center -ohjelmiston avulla. Jäähdytysjärjestelmä toimii samaan tapaan kuin ennenkin, eli ilma imetään pohjassa olevien ilmareikien sekä näytön taakse piilotetun aukon kautta kahdelle 2,5 watin keskipakoispuhaltimelle. 25 mm paksut puhaltimet puhaltavat ilmaa alumiinista valmistetuille profiileille ja koneen takaa ulos. Jäähdytysprofiilille lämpö johdetaan prosessorilta ja näytönohjaimelta lämpöputkien avulla. G752:een Asus on kehitellyt 3D-mobiilihöyrykammion, joka auttaa tasaamaan lämpötiloja kovan kuormituksen aikana. Höyrykammio on suoraan yhteydessä jäähdytettävään piiriin ja pystyy levittämään lämmön äärimmäisen tehokkaasti jäähdytyselementtiin, josta se siirretään eteenpäin lämpöputkien avulla. Höyrykammioita käytetään tietoteknisissä sovelluksissa vain harvoin niiden kohtuullisen työlään valmistusprosessin takia, joka nostaa kustannuksia merkittävästi. Äänenpaineeltaan puhaltimet ovat äänekkäät täysrasituksessa, mutta pitävät kannettavan pinnan ja ytimet hämmästyttävän viileinä. Työpöytäkäytössä tuulettimet ovat yleensä sammuksissa ja pyörähtävät hiljakseen käyntiin rasituksen kasvaessa.

Saksalaistyylisen jäähdytinjärjestelmän lisäksi pelikannettavan perusominaisuuksiin kuuluu polttava DVD-asema, joka kansankannettaviin on usein saatavissa vain ulkoisena lisävarusteena. Lisähinnasta saatavilla on myös modernimpi Blu-Ray-asema, mikäli sellaiselle tuntee tarvetta. Häivähdys menneestä on perinteisesti ollut myös VGA-liitäntä, joka Skylake-prosessorimuutoksen myötä on jäänyt pois. Kahdeksankennoinen 88 wattitunnin akku riittää vaivoin reilun kolmen tunnin käyttöaikaan työpöydällä ja noin tunnin pelaamiseen rajoitetulla teholla. Pelikäyttöä ajatellen sisäinen akku on vain varavirtalähde tilapäisiin sähkökatkoksiin ja toimii sellaisena varsin mainiosti.

ROG_5

Näyttävän kokoinen tasohiiri on tuttua Asus-laatua: Pinta on hikisille sormille hieman liian sileä, mutta käytettävyys on muutoin erittäin hyvä. Pelatessa käytössä on aina erillinen hiiri, joten tasohiiren näppäily jää yleensä vähemmälle ja pikanäppäimellä sen voi kytkeä kokonaan pois päältä. Tasohiiren paikka on tarkoin valittu ja näppäimistöllä kirjoittaessa ja pelatessa se asettuu sopivasti kämmenten väliin. Hiirtä ja näppäimistöä ympäröivä alue on pinnoitettu kumimaisella aineella, joka tuntuu miellyttävälle kämmenpohjissa. Kosketuseleet ovat tuettuna ja ainoa moite tulee sormen alla keinuvista napeista, joiden mekaniikka on raskaan oloinen.

ROG_6

Taustavalaistu näppäimistö on tuntumaltaan jämäkkä ja optimoitu pelikäyttöön. WASD-näppäimet erottuvat näppäimistöstä punaisten reunojen ansiosta ja W-kirjain on merkattu sormen päähän tuntuvalla pisteellä. ROG-ohjelmiston kautta taustavalaistuksen voi saada näkymään vain tärkeimmillä pelinäppäimillä ja erilaisia makroja voi nauhoittaa viiteen erilliseen makro-näppäimeen. Uutena ominaisuutena G752:ssa on entistä parempi anti-ghosting, jonka ansiosta näppäimistö rekisteröi vähintään 30 yhtäaikaista näppäimen painallusta. Näppäimistön taustalevy on alle millin paksua sinkittyä peltiä ja joustaa tasaisesti sormien alla. Tästä ei ole erityisemmin haittaa vaikka se hieman huonontaa näppäintuntumaa.

ROG_7

Vasemman reunan liitinvalikoima lähtee takareunasta katsoen Kensington -lukosta, jonka jälkeen tarjolla on kaksi USB 3.0 -liitintä. Polttavan DVD-aseman jälkeen kulmalta löytyy SD-muistikortinlukija. Langattomat yhteydet hoitelee Intelin kolmannen sukupolven 802.11ac -ohjain. Kaksikanavainen AC 8260 on edeltäjäänsä käytössä aavistuksen nopeampi ja virransäästötilassa energiatehokkaampi. Bluetooth-tuki on päivittynyt versioon 4.2, jonka merkittävimpinä uudistuksina edeltäjäänsä verrattuna on yli kaksinkertainen nopeus, tietoturvapäivitykset ja aiempaa alhaisempi energiankulutus.

ROG_8

Oikean reunan liitinvalikoima täydentää G752:n liitettävyyden. Vasemmalta alkaen tarjolla on 3,5 mm:n kuuloke- mikrofoni- ja linjaliitännät, joiden taakse ei ole piiloteltu erityisen vaikuttavaa kuulokevahvistinta tai äänilähdettä. Linjalähtö tukee myös digitaalista ulostuloa. Uuden sukupolven helmiä tarjoilee USB C -tyyppinen liitin Thunderbolt 3- sekä USB 3.1 -tuella ja kaksi tavallista USB 3.0 -liitäntää. 10 gigabitin USB 3.1 -tuki on toteutettu Intelin Alpine Ridgellä ja Thunderbolt-liitännän maksiminopeus on 20 gigabittiä sekunnissa. Liitettävyyttä ulkopuoliseen näyttöön, videotykkiin tai televisioon tarjoilee mini DisplayPort- ja täysikokoinen HDMI-liitin. Molemmat liitännät tukevat 4K-resoluutiota. Gigabitin RJ-45-liitännän tarjoilee Realtek. Nurkasta löytyvän virtapistokkeen läpi tarjoillaan kisua tarvittaessa 230 watin edestä. Käytettävyyttä ajatellen liitäntöjen määrä oikealla reunalla ei ole aivan optimaalinen, osan liittimistä soisi olevan mieluummin koneen takapuolella.

ROG_9

Jämäkät kumiset tassut nostavat G752:n reilusti ylös pöytätasosta. Myös koneen pohja on muotoiltu teeman mukaisesti ja jäähdytysjärjestelmää pääsee ihastelemaan savun värisen muovin takaa. Pienten ilmanottoaukkojen takia lisäksi huomio kiinnittyy jämäkkää bassotoistoa tarjoavaan Sonic Bass Wooferiin. Ruuvin reiät on peitetty kumisilla tulpilla. Mekaanisia ääniä tuottavan kiintolevyn melu kantautuu harmittavan helposti ilmanottoaukkojen kautta koneen etupuolelle.

ROG_10

Kannettavissa ei yleensä ole totuttu suoraan edestä päin tulevaan ääneen, mutta Asus on onnistunut piilottamaan pienet etukaiuttimet näytön taakse molempiin nurkkiin. Näyttävän etulevyn takaa löytyy suljettu kotelo, joista ääni heijastetaan pientä torvea pitkin eteenpäin. Ei ole siis yllätys, että G752:n sointi on PA-kaiutinmainen suuntaava ja keskiäänipainotteinen. Sonic Studio II:n avulla ääntä saa tarpeen mukaan säädettyä hieman tasapainoisemmaksi, mutta parhaaseen A-ryhmään Asus ei nimestään huolimatta pysty. Sama keskinkertaisuus vaivaa myös HD-tasoista näytön yläreunaan asennettua kameraa, jonka tuottama kuva on hämärässä huoneessa enemmän puolirealistinen taideteos kuin täsmällinen presentaatio todellisuudesta.

ROG_12

Takakannen helposti avattavan luukun alta paljastuu yksi 2,5″ -levypaikka ja kaksi M.2-liitäntää, joista vain toinen on käytössä. RAID 0 -haaveilun voi unohtaa saman tien, sillä toistaiseksi G752 ei tue ominaisuutta. Myös lisämuistin lisääminen on helppoa, sillä neljästä muistipaikasta kaksi on käyttämättä ja kannen alla esillä. Muistia kannettavaan voi tarvittaessa lisätä 64 gigatavun edestä. Osastot on näppärästi yhdistetty toisiinsa kanavilla ilman kierron takia. Samsungin valmistama SM951-SSD-asema tuottaa täydessä rasituksessa lämpöä 9 watin edestä, joka vaatii erityishuomiota. G752:ssa aseman päälle on asennettu lämpöä johtava pehmeä materiaali ja päälle ruuvattava lämpölevy.

ROG_11

Ruuveja irrottelemalla myös kansilevyn saa poistettua ja ylempiin muistipaikkoihin pääsee käsiksi. G752 on kasattu kennomaisen jäykän pohjalevyn päälle, jonka irrottaminen osoittautui jo hieman haastavammaksi operaatioksi ja esimerkiksi lämmönsiirtotahnan vaihtaminen prosessorin ja 3D-mobiilihöyrykammion väliin on harmillisen työläs operaatio.

ROG_13

Skylake-koodinimellinen Core i7-6700HQ toimii parhaimmillaan 3,5 gigahertsin kellotaajuudella ja tukee tarvittaessa sisäisen muistiohjaimensa avulla DDR3L-, LPDDR3- ja DDR4-muisteja. Neliytiminen Hyper-Threading-ominaisuutta tukeva prosessori ei ole suorituskyvyllisesti merkittävä parannus neljännen tai viidennen sukupolven samankaltaisiin Core i7 -prosessoreihin nähden, mutta tekee työn vähemmällä energian kulutuksella (TDP-arvo 45 wattia). Suorituskykyetu on haettava aiempaa kehittyneemmästä integroidusta näytönohjaimesta ja nopeista DDR4-muisteista. Mielenkiintoisena kuriositeettina G752:n saa hankittua myös kerroinlukottomalla Core i7-6820HK-prosessorilla, joka G752:n hetkellisellä jäähdytyspotentiaalilla ei varmasti jätä lunastamattomia lupauksia.

ROG_14

Maxwell-arkkitehtuuriin perustuva GeForce GTX 980M on kevennetty versio työpöytäkäyttöön suunnitellusta GM204-grafiikkapiiristä. 28 nanometrin prosessilla valmistetussa grafiikkapiirissä on käytössä 1536 CUDA-ydintä. Täyden 256-bittisen muistiväylän jatkeena on 4 gigatavua GDDR5-muistia 1250 megahertsin kellotaajuudella. Verrattuna työpöytäkäyttöön tarkoitettuun GTX 980 -malliin on CUDA-ytimiä 33 prosenttia vähemmän ja muistit toimivat 40 prosenttia pienemmällä kellotaajuudella. TDP arvo on näin saatu pudotettua 165 watista 122 wattiin ja virransyöttö on muutettu nelivaiheisesta kolmivaiheiseksi.

Poikkeuksena sääntöön G752 ei käytä missään vaiheessa prosessorin integroitua näytönohjainta, vaan GeForce GTX 980M on käytössä myös työpöydällä. Käytännössä tämä tarkoittaa merkittävästi suurempaa tehonkulutusta työpöytäkäytössä, kuin esimerkiksi testiverrokki MSI GE72:lla. Menettely on seurausta siitä, että G-Sync ei toistaiseksi toimi yhdessä Optimus-teknologian kanssa. Käytännössä ominaisuus on haitallinen vain sille pienelle kansanosalle, joka joutuu kaikeksi harmikseen käyttämään G752:ta myös oikeana kannettavana.

Sisältö

  1. Kannettavan ominaisuuksien esittely
  2. Suorituskykytestit
  3. 3D-testit
  4. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset, akkukesto
  5. Loppuyhteenveto