Uusimmat

Kotelo sisältä

30.12.2015 22:05 Juha Kokkonen

carbide_600q_12

Oikeanpuoleisen kylkipaneelin takaa ei avaudu näkymää emolevyn taustapuolelle, vaan näkymä kaikkein pyhimpään, eli kotelon emolevyosastolle. Tämä johtuu käännetystä sisärakenteesta, joka vaikuttaa emolevyn asennon lisäksi myös siihen, kummalta puolelta komponentteihin pääsee käsiksi. Ylösalaisin sijoitettu emolevy sijaitsee alhaalla kotelon takaosassa niin, että prosessorikanta on lähellä kotelon pohjaa. Carbide 600Q:n sisäasettelu on tehty myös muilta osin poikkeukselliseksi, sillä etuosassa ei ole lainkaan levypaikkoja. Tämän ansiosta kotelosta on voitu tehdä tavallista lyhyempi ja ilma pääsee liikkumaan tehokkaammin etutuulettimilta emolevyn alueelle lämpimimpänä käyvien komponenttien luo. Oletuksena ilmanvaihto on suunniteltu niin, että viileä ilma otetaan etupaneelista ja puhalletaan lämmenneenä takaa ulos. Sisustan yläosa on peitetty muovipaneeleilla lähinnä ulkonäkösyistä. Umpikylkisessä mallissa asialla ei tosin ole niinkään merkitystä.

carbide_600q_13

Kotelon pohja on käytännössä kauttaaltaan ilmanottoaukolla ja tuuletinpaikoilla katettu. Pohjaan on mahdollista kiinnittää jopa kolme 120 mm tuuletinta tai kaksi 140 mm tuuletinta. Vaihtoehtoisesti pohjalle sopii myös jopa 360 mm tai 280 mm kokoinen nestejäähdytin. Sovitamme erikokoisia jäähdyttimiä koteloon vielä myöhemmin tämän artikkelin aikana. Pystyseinässä lähellä kotelon pohjaa on kaksi suurikokoista läpivientiaukkoa virtalähteen kaapeleille.

carbide_600q_14

Kotelon etupaneelin alaosasta löytyy paikat kahdelle 120 tai 140 mm tuulettimelle. Valmiiksi ylempään paikkaan asennettu tuuletin puhaltaa ilmaa kotelon sisään. Vaihtoehtoisesti etupaneelin tuuletinpaikkoihin on mahdollista kiinnittää myös 240 tai 280 mm jäähdytin. Väliseinässä emolevyn pitkän sivun puolella on kolme melko kookasta johtojen läpivientiaukkoa suojakumein varustettuna.

carbide_600q_15

Takapaneelin puolella näkymä on tuttu, joskin ylösalainen tavanomaiseen koteloon nähden. Laajennuskorttipaikkoja on kahdeksan kappaletta ja niiden rei’itetyt peitelevyt ovat kiinni sormiruuveilla. Lisäkortin maksimipituus on 370 mm, joka riittää mainiosti kaikille nykypäivän kuluttajanäytönohjaimille. Takapaneelin poistotuuletin on sama 140 mm:n kokoinen AF140L-malli, jollainen löytyy myös etupaneelista. Tuulettimen sijainti on hienosäädettävissä pystysuunnassa. Emolevyn kiinnityskorokkeet ovat valmiiksi asennettuina ATX-kokoiselle mallille. Corsair ilmoittaa prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi 200 mm, joka riittää helposti kaikille markkinoilta löytyville coolerimalleille.

carbide_600q_16

Kotelon yläosa on sivulta katsottuna muovikoteloinnin peitossa, mutta emolevyn yläpuolella on nähtävissä metallirakenteita, joilla on vaikutusta myös emolevyn alueen toimintaan. Kuvassa vasemmalla näkyy kaksi metallista 3,5 tuuman levykehikkoa, jotka ovat tarpeen vaatiessa irrotettavissa ylimpien korttipaikkojen tieltä. Oikeassa reunassa näkyy puolestaan rungossa olevat aukot virtalähteen ilmanotolle. Taakse kotelon yläosaan sijoitettu virtalähde ottaa siis jäähdytysilmansa korttipaikkojen yläpuolelta, eikä kotelon ulkopuolelta kuten monissa nykyaikaisissa koteloissa on tapana.

carbide_600q_17

Oikean kyljen puolella sijaitsevat kotelon yläosan peitelevyt ovat irrotettavissa pienellä vaivalla, vaikka niiden irrottamisesta ei olekaan suoranaisesti mitään hyötyä. Etumainen paneeli on kiinni alareunastaan pelkästään muovikynsillä ja taaimmainen pienempi osa on puolestaan kiinni takapaneelissa kahdella ruuvilla.

carbide_600q_18

Vasemmanpuoleisen kylkipaneelin takaa avautuu näkymä emolevyn taustapuolelle, jonka lisäksi samaa reittiä pääsee käsiksi myös kotelon asema- ja levypaikkoihin sekä virtalähdepaikkaan. Prosessoricoolerin kiinnitysaukko on erittäin suurikokoinen ja kattaa lähes koko alueen kiinnityspisteiden välissä. Johtotilaa vasemman kylkipaneelin takaa löytyy hyvin – parhaimmillaan monilla kohdin jopa 27 mm.

carbide_600q_19

Kotelon yläosasta löytyvässä tilassa ovat sekä ATX-virtalähteen että kahden 5,25 tuuman ulkoisen aseman paikat, jotka on varustettu muovisella pikalukitussalvalla. Corsair ilmoittaa virtalähteen maksimipituudeksi 210 mm, mutta asemakehikkoon on matkaa takapaneelista noin 290 mm. Virtalähteen ilmanotto on toteutettu alakautta emolevyosaston puolelta.

Kotelon (ainoat) kaksi 3,5 tuuman levypaikkaa on sijoitettu yläosaston alapintaan omiin kehikoihinsa. Levyt kiinnitetään koteloon omissa pikalukitteisissa muovikelkoissaan. Sijainnista johtuen levyille ei ole suoranaista aktiivijäähdytystä, vaikka niiden alapinta saattaakin saada pienen osan ylemmän etutuulettimen ilmavirrasta.

carbide_600q_20

2,5 tuuman levypaikat on toteutettu väliseinään pystyasentoon kiinnitetyillä muovikelkoilla. Kelkkoja on kolme kappaletta ja niistä jokainen on kiinni yhdellä ruuvilla. Ruuvi ei kuitenkaan ole pakollinen, sillä kelkat pysyvät kiinni kotelossa myös ilman sitä oman lukitusmekanisminsa avulla. Lisäksi levyn voi työntää kiinni kelkkaan ilman, että sitä tarvitsee irrottaa kotelosta.

carbide_600q_21

3,5 tuuman levykelkkojen (edessä) sisäpinnassa on kumipehmusteet, jotka asettuvat sekä levyn kyljen että pohjan puolelle ja estävät näin värinöiden siirtymistä kotelon runkoon. Levyn kiinnittämisessä kelkkaan ei tarvita työkaluja, vaan kelkka yksinkertaisesti taivutetaan levyn ympärille, jolloin metallitapit asettuvat levyn ruuvinreikiin. Myöskään 2,5 tuuman levyn kiinnittämisessä kelkkaan ei tarvita työkaluja, sillä kelkkaan on rakennettu lukitusmekanismi, joka pitää päädystä työnnetyn levyn paikallaan. 2,5 tuuman kelkkojen kyljissä on irrotettavat muovikiskot, joiden merkitys jäi toimitukselle mysteeriksi, sillä niistä ei ole mitään mainintaa ohjekirjassa.

Sisältö

  1. Esittely, pakkaus & oheistarvikkeet
  2. Kotelo ulkoa
  3. Kotelo sisältä
  4. Jäähdyttimien sovitus & kokoonpanon asennus
  5. Testikokoonpano, melumittaukset & lämpötilamittaukset
  6. Loppuyhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat