Uusimmat

Raijintek Tisis

16.08.2016 13:20 Juha Kokkonen

Vuonna 2013 perustettu Raijintek on melko tuore tekijä coolerimarkkinoilla, mutta se on jo onnistunut julkaisemaan muutamia hintaansa nähden suorituskykyisiä ja houkuttelevia jäähdytystuotteita. Yrityksen ilmajäähdytteisten prosessoricoolereiden tarjonnan huipulta löytyy pari vuotta sitten Nemesis-nimellä julkaistu malli, joka on sittemmin muuttanut nimensä Tisisiksi. Nimi Tisis tulee mytologiasta ja tarkoittaa koston enkeliä. Valmistajan ilmoittama suositushinta oli julkaisun yhteydessä 59,90 euroa, mutta tällä hetkellä Tisis irtoaa Suomesta edullisimmillaan noin 67 euron hintaan.

raijintek-tisis-1 raijintek-tisis-2

Tisis toimitetaan sähköisen punaisessa pahvipakkauksessa, jonka kuvitus ei ole aivan selkeimmästä päästä, vaikka pakkauksen kylkeen onkin painettu kaikki tarpeelliset tiedot coolerista. Cooleri on suojattu lähinnä pahvikehyksin, joka ei ole ehkä kaikilta osin riittävä suojaus tämän kokoluokan coolerille. Toimitussisältöön kuuluu coolerin ohella asennusohjeet, kiinnitystarvikkeet kaikille viimeaikaisille AMD- ja Intel-suoritinkannoille, tuulettimien kiinnitysraudat ja -kumit sekä pitkä ristipäinen ruuvinväännin.

raijintek-tisis-4

Nopealla ensisilmäyksellä Tisis näyttää lähes samalta kuin lukuisat muut markkinoilta löytyvät kahden tornin coolerit, mutta lähemmin tutkiessa siinä voi havaita useita mielenkiintoisia yksityiskohtia. Laatuvaikutelma ei yllä high-end-luokan parhaimpien coolerien tasolle, sillä testikappaleessamme muun muassa toisen tornin kolme ylintä ripaa olivat irti lämpöputkista ja ne pääsivät helisemään vapaana toisiaan vasten. Pakkauksesta otettaessa Tisis on ilman tuulettimia, eli tuulettimien kiinnitys on jätetty käyttäjän tehtäväksi.

Tisisin mitat ovat 140 x 166,5 x 130 mm (L x K x S) ja paino 1050 grammaa (ilman tuulettimia), joten se ei häpeä kokonsa puolesta lainkaan markkinoiden suurimmille coolereille. Jäähdytyksestä huolehtii kaksi 140 x 150 mm:n tuuletinta, joiden nopeusalue on 600 – 1000 RPM. Coolerille luvataan vuoden takuu.

raijintek-tisis-5

Tisisin rakenne koostuu kahdesta alumiinisesta tornirivastosta, viidestä U:n muotoisesta kahdeksan millimetrin kuparilämpöputkesta sekä kuparipohjasta. Koko komeus on saanut päälleen kiiltävän nikkelipinnoitteen. Tornirivastot poikkeavat toisistaan niin kokonsa kuin muotoilunsakin osalta. Mittaustemme mukaan molempien rivastojen ripaväli on väljähkö 2,4 mm ja ripojen paksuus 0,5 mm.

Molemmat rivastot koostuvat 43 lamellista, mutta niiden ulkomitat poikkeavat hieman toisistaan. ”Etummainen” rivasto on 45 mm paksu, kun taas taaempi on 10 mm tuhdimpi. Myös muotoilussa on eroja. Etummainen on viistetty kulmistaan ja ripoihin on muotoiltu pieniä ”spoilereita”. Taaempi rivasto on puolestaan molemmilta otsapinnoiltaan sahalaitainen ja kyljistään ummessa. Lisäksi ripoihin on muotoiltu pieniä ilmavirtaa ohjaavia ”kolmioita”.

Lämpöputket lävistävät rivastot tasaisessa rivissä ja niiden kiinnitys on toteutettu pelkillä puristusliitoksilla. Lämpöputkien muotoilu on symmetristä, eli cooleria ei ole painotettu kummallekaan puolelle muistiyhteensopivuuden parantamiseksi. Emolevyn pinnan ja Tisisin rivaston alapinnan väliin jää mittaustemme mukaan noin 50 mm:n tila.

raijintek-tisis-6

Tisisin kuparipohja on juotettu kiinni välittömästi sen yläpuolella sijaitsevaan lämpöputkiriviin. Pohjan kontaktipinnan koko on 40 x 40 mm, ja mittaustemme mukaan se on lämpöputkiin nähden ristikkäisessä suunnassa hieman kupera. Nikkelipinnan ansiosta pohja saattaa näyttää nopeasti vilkaistuna peilaavalta, mutta lähemmässä tarkastelussa siinä voi havaita pieniä kaarevia koneistusuria, jotka tuntuvat myös sormella.

raijintek-tisis-3

Raijintek toimittaa Tisisin mukana kaksi 140 x 150 x 25 mm:n kokoista Boreas Alpha -tuuletinta, jotka ovat väritykseltään yrityksen teeman mukaiset. Kummallisena ratkaisuna toinen tuulettimista on PWM-ohjattavaa mallia ja toinen tavallinen kiinteänopeuksinen versio. Toisin sanoen vaikka toisen tuulettimen kierrosnopeutta lasketaan, pyörii toinen edelleen täydellä nopeudella. Muilta osin tuulettimet ovat identtisiä keskenään.

Valmistaja ilmoittaa PWM-mallin kierrosalueeksi 600 – 1000 RPM ja kiinteänopeuksisen mallin kierrosnopeudeksi 1000 RPM. Testiemme perusteella PWM-mallin kierrosalue oli käytännössä noin 400 – 1050 RPM, ja 600 RPM:n nopeus löytyi noin 50 % PWM-asetuksella. Maksiminopeudella tuulettimien spekseiksi ilmoitetaan 70,2 CFM, 23 dBA ja 0,9 mmH2O. Liukulaakeroidun tuulettimen kestoiäksi kerrotaan 50 000 tuntia.

raijintek-tisis-7 raijintek-tisis-8

Tuulettimien kiinnitysratkaisu on melko erikoinen, sillä Raijitek on päätynyt käyttämään kumitappeja, jotka vedetään läpi tuulettimien kiinnitysrei’istä. Jäähdytysrivastojen ylä- ja alareunasta löytyy vastaavasti pienet hahlot, joihin kumitappien toiset päät pujotetaan. Periaatteessa kumitappien käyttö tuulettimien kiinnityksessä on hyvä idea, sillä ne vaimentavat tehokkaasti värinöiden siirtymistä tuulettimista rivastoon.

Käytännössä Tisisin toteutus ei kuitenkaan aivan vakuuttanut, sillä kumitappien ujuttaminen rivaston hahloihin osoittautui etenkin keskimmäisen tuulettimen tapauksessa varsin hankalaksi, erityisesti kun cooleri on kiinnitettynä emolevylle. Lisäksi tappien sovitus rivastoon tuntui liian löysältä ja tapit pääsivät liian helpon tuntuisesti valumaan ulos alapinnan hahloista. Kumitapit eivät myöskään mahdollista tuulettimien sijainnin hienosäätöä pystysuunnassa. Keskimmäinen tuuletin kiinnitetään ensimmäisen rivaston sisäkylkeen, joten tuuletin jää aavistuksen irti toisen rivaston pinnasta.

Coolerin mukana toimitetaan myös metallilankakiinnikkeet yhdelle tuulettimelle, mutta niiden merkitys jäi hieman epäselväksi. Ilmeisesti ne on laitettu mukaan muistiyhteensopivuuden parantamiseksi. Metallilankakiinnikkeitä voi käyttää vain rivaston etu-ulkopuolella.

raijintek-tisis-9

Tisisin asennus Intelin LGA 775-, 115x- ja 1366 -suoritinkantaa käyttäville emolevyille aloitetaan asettamalla emolevyn taustapuolelle muovinen taustalevy, jonka kulmasakaroihin asetetaan metalliset kuusiokantaruuvit. Ruuvipaikkojen ympärille on muotoiltu pienet hahlot, jotka estävät ruuvien pyörimisen emolevyn toisen puolen asennusosia kiristettäessä. Valitettavasti Raijintek ei ole toteuttanut taustalevyä niin, että ruuvit pysyisivät itsestään siinä kiinni, joka hankaloittaa hieman asennuksen alkuvaihetta. Lisäksi ruuvit pääsevät liikkumaan vapaasti uramaisissa rei’issään, sen sijaan että jokaiselle prosessorikannalle olisi muotoiltu omat ruuvinpaikat.

raijintek-tisis-10

Kun taustalevy on asennettu paikalleen, sujautetaan emolevyn etupuolella ruuvien ympärille mustat muoviset korokeholkit, joiden päälle coolerin metalliset kiinnityspalkit asetetaan. Muoviholkeissa ei kokemustemme mukaan ole kierteitä, mutta osassa niistä reikä saattaa olla hieman tiukempi, jolloin kiertäminen auttaa sen paikalleen saamiseksi.

Testikappaleessamme yhden holkin sovitus oli erittäin tiukka ja yhden vastaavasti niin löysä, että ruuvi pääsi putoamaan ulos sen sisästä. Toleransseissa olisi siis vielä hieman hienosäätämistä, vaikka holkeilla ei onneksi olekaan kiristyksellistä merkitystä kiinnitysratkaisussa. Holkkien päälle tulevat metalliset kiinnityspalkit kiristetään paikalleen pienillä sormimuttereilla.

raijintek-tisis-11

Viimeisenä vaiheena cooleri asetetaan prosessorin päälle ja coolerin pohjan päälle sovitetaan metallinen palkki, jonka alapinnassa olevat nystyt sovitetaan coolerin pohjan päällä sijaitseviin kuoppiin. Coolerin kiristäminen tapahtuu palkin molempiin päihin ruuvattavilla tavallisilla ristikantaisilla ruuveilla.

Keskimmäinen tuuletin on irrotettava, jotta ruuvit on mahdollista kiristää. Tehtävään tarvitaan mukana toimitettavaa simppeliä meisseliä tai vaihtoehtoisesti muuta pitkää ruuvimeisseliä. Palkin paikallaan pysymisen kanssa on oltava tarkkana, eikä pienien ruuvienkaan kiristäminen ole toteutuksena käytännöllisimmästä päästä.

raijintek-tisis-12

Tisisin kiinnitysratkaisu on periaatetasolla fiksu ja toimiva, mutta toteutuksesta löytyy kuitenkin vielä jonkin verran viilattavaa. Pienillä muutoksilla asennustoimenpiteestä saisi vielä selvästi käyttäjäystävällisemmän ja jopa työkaluvapaan. Lopputulos on onneksi tukevan tuntuinen, joka onkin vähimmäisvaatimus tämän kokoluokan coolerin kanssa. Maininnan arvoisena seikkana ainakaan testikappaleemme mukana toimitetut ohjeet eivät olleet tarkoitettu erityisesti tisisille, vaan kyseessä olivat jonkinlaiset yleismalliset ohjeet Raijintekin samaa kiinnitysratkaisua käyttäville malleille. Ohjeista ei esimerkiksi käynyt selville, mille puolelle rivastoja tuulettimet kuuluisi asentaa, ja otimmekin lopulta mallia valmistajan tuotekuvista.

Suurikokoinen Tisis peittää alleen merkittävän osan emolevyn yläosasta koskien myös muistipaikkojen aluetta. Muistiyhteensopivuus riippuu pitkälti muistipaikkojen sijainnista emolevyllä. Kuten jo aiemmin mainitsimme, coolerin alle jää noin 50 mm korkea tila, jonka lisäksi ulompaa tuuletinta on mahdollista hienosäätää pystysuunnassa, jos sen kiinnitys toteutetaan metallilankakiinnikkein.

Päähuomiot coolerin asennuksesta:

  • Asennusohjeissa puutteita muun muassa tuulettimien kiinnitykseen liittyen.
  • Kiinnitysratkaisun idea on looginen, mutta toteutuksessa on viilattavaa.
  • Coolerin kiristäminen vaatii tarkkuutta, ja siihen tarvitaan pitkää ruuvimeisseliä.
  • Coolerin kiinnitys vaikuttaa tukevalta.
  • Keskituulettimen kiinnittäminen hieman hankalaa coolerin ollessa asennettuna.
  • Cooleri yltää potentiaalisesti muistipaikkojen päälle, joka rajoittaa käytettävien muistikampojen korkeutta.

 

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Raijintek Tisis
  3. Scythe Fuma
  4. Testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  5. Loppuyhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat