Uusimmat

Testissä Nokia Lumia 1020

03.10.2013 23:49 Juha Kokkonen

Viime vuoden (2012) helmikuun lopulla Barcelonassa vuosittain järjestettävässä MWC-tapahtumassa Nokia kohahdutti esittelemällä 808 PureView -kamerapuhelimen ennennäkemättömällä 41 megapikselin kamerakennolla varustettuna. Massiivisesta pikselimäärästä huolimatta Nokian päätarkoituksena ei ollut mässäillä määrällä, vaan hyödyntää sitä kuvanlaadun parantamisessa ylinäytteistykseksi kutsutun tekniikan avulla. 808 PureViewin ongelmana oli kuitenkin kuoleva Symbian-käyttöjärjestelmä, josta johtuen laite jäi lähinnä harvojen puristien herkuksi. Suuri yleisö jäi odottamaan markkinoiden parhaan älypuhelinkameran julkaisemista nykyaikaisen älypuhelimen (lue Lumia) yhteydessä. TaskuMuro testasi 808 PureViewin viime vuoden elokuussa.

Lopulta Nokian monsterikameran toista tulemista Lumia-mallin muodossa jouduttiin odottamaan yllättävän pitkään, sillä Nokia esitteli Lumia 1020 -mallin vasta heinäkuun alussa New Yorkissa järjestetyssä tilaisuudessa. TaskuMuro otti ensituntumat laitteesta tuoreeltaan Espoossa Nokian pääkonttorissa järjestetyssä pressitilaisuudessa.

Yhdysvalloissa Lumia 1020:n myynti alkoi jo heinäkuun lopulla, mutta julkaisun yhteydessä Suomen myynnin kerrottiin alkavan kolmannen vuosineljänneksen loppuun mennessä. Tarkempaa ajankohtaa saatiin odottaa Suomessa aina syyskuun 19. päivälle asti, kunnes Nokia ilmoitti myynnin alkavan välittömästi yrityksen lippulaivamyymälässä Helsingissä. Jälleenmyyjillä myynnin kerrottiin alkavan lokakuun ensimmäinen päivä ja suositushinnaksi ilmoitettiin 699 euroa. Muropaketin hintavertailun mukaan laitteen hinta on kuitenkin edullisimmillaan 629 euroa.

Koska tutustuimme Lumia 1020:aan jo ensituntuma-artikkelissa heinäkuun alussa, keskitymme tässä artikkelissa erityisesti kameran ominaisuuksiin ja kuvanlaatuun sekä Nokian Amber-käyttöjärjestelmäpäivityksen sisältöön (päivitetään artikkeliin myöhemmin). Toki mukana ovat edelleen myös rakenteen ja ominaisuuksien esittely, käyttökokemukset ja suorituskykytestit.

 

Nokia toimitti Lumia 1020:n hauskassa kameran objektiivia muistuttavassa pahvilieriössä, joka sisälsi myös lisävarusteena myytävän 89 euron hintaisen PD-95G-kuvauskahvan. Itse puhelimen myyntipakkaus noudattaa tuttua linjaa Nokian muiden Lumia-mallien kanssa – pirteän sinistä väritystä tahdittaa näyttävät värikuvat puhelimesta. Pakkauksen sisältöön lukeutuvat AC-60 MicroUSB-laturi, CA-190CD-lataus- ja -tiedonsiirtokaapeli, WH-208-stereokuulokkeet, pikaopas ja SIM-korttipaikan avaustyökalu.

 

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

Ensitapaamisella Lumia 1020 tuo mieleen selvän deja-vu-ilmiön, sillä etupuolelta se näyttää lähes identtiseltä vuoden takaisen Lumia 920 -mallin kanssa. Tyynymäinen muotoilu on siis tuttua jo useamman vuoden takaa – päädyistä suoraa ja sivuilta pyöristettyä. Muotoilu on nokiamaista ja hyväksi todettua, mutta siitä huolimatta siinä olisi toivonut näkevänsä hieman uusia tuulia esimerkiksi yksityiskohtien muodossa.

Yhdestä polykarbonaattipalasta valmistetut kuoret ovat 1020:ssa pinnoitettu samettisen mattapintaiseksi, joka tuntuu erittäin miellyttävältä. Kuorien viimeistelyn taso on erittäin laadukasta ja komponenttien sovitus on tarkkaa. Rakenne on erittäin tukeva eikä elä tai natise taivutettaessa. Kuorien värivaihtoehtoja ovat valkoinen, musta ja keltainen. Punainen on toistaiseksi ainoastaan yhdysvaltalaisen AT&T-operaattorin yksinoikeus.

Ulkomitoiltaan Lumia 1020 on hyvin lähellä aiemmin mainittua 920-mallia. Laitteen pituus on 130,4, leveys 71,4 ja keskimääräinen paksuus 10,4 mm. 4,5-tuuman näytöllä varustetuksi puhelimeksi mitat ovat melko suuret ja kömpelön puoleiset. Paksuimmillaan laite on kameran kohdalla, josta mittasimme noin 14,5 mm lukeman. Paino on 158 grammaa, joka on tämän kokoluokan puhelimelle varsin paljon, mutta erikoiskamera huomioiden kohtuullinen.

Rautapuolella Lumia 1020 sisältää aiemmista huippumalleista tuttua rautaa. Järjestelmäpiiri on edelleen sama Snapdragon S4 Pro (MSM8960), joka nähtiin jo vuosi sitten Lumia 920:ssa. Se sisältää kaksi 1,5 GHz:n Krait-prosessoriydintä ja Adreno 225 GPU:n, jotka eivät edusta nykypäivän kärkivauhtia, mutta riittävät Windows Phone 8:n parina erittäin mainiosti. Positiivisena päivityksenä Nokia on kuitenkin lisännyt RAM-muistin määrän kahteen gigatavuun. Sisäistä tallennustilaa löytyy 32 gigatavua, joskin käyttäjän käytössä siitä on vain noin 24,5 gigaa. Tallennustila tulee tarpeeseen suurikokoisten 38 megapikselin kuvien kanssa, mutta valitettavasti laajennusmahdollisuutta ei löydy muistikorttipaikan muodossa. SkyDrive-pilvitallennustilaa on tutut seitsemän gigatavua. Mobiiliverkossa tiedonsiirto onnistuu nopeimmin LTE-yhteyden (tukee Suomen kolmea taajuutta) avulla jopa 100 Mbit/s latausnopeudella ja 50 Mbit/s lähetysnopeudella.

Näytön alapuolelle jää melko korkea (noin 20 mm) kaistale, joka sisältää puhelimen toimintonäppäimet. Painikkeiden sijainti on siinä määrin kaukana puhelimen alareunasta, että niiden käyttö on luontevaa. Kapasitiiviset näppäimet sijaitsevat näyttölasin alareunassa ja niiden ikonit ovat valaistu pimeällä. Laitteen alapäädyssä on rannehihnan kiinnityspiste, micro-USB-liitäntä sekä muoviin rei’itetty kaiuttimen ritilä. Kaiuttimen ääni on melko voimakas ja säröytymätön, mutta matkapuhelimille tyypillisesti melko diskanttipainotteinen. Kaiuttimen sijoitus puhelimen päätyyn mahdollistaa äänen esteettömän kuulumisen myös puhelimen ollessa pöydällä tai taskussa.

Näytön yläpuolelle jäävässä kaistaleessa sijaitsevat kuuloke, sensorit ja etukamera. Kuulokkeen aukko on lovettu lasin yläreunaan. Etukameran tarkkuus on 1,2 megapikseliä (1280×960) ja sen laajakulmaoptiikan aukko on f2.4. Kameralla voi taltioida tavallisia valokuvia sekä 720p-videokuvaa.

Laitteen yläpäädystä löytyy micro-SIM-korttipaikan kelkka, 3,5 mm ääniliitäntä sekä puhelimen toisen HAAC-mikrofonin (High Amplitude Audio Capture) pieni aukko. SIM-kortin kelkka irtoaa pakkauksen mukana toimitettavan työkalun avulla.

Lumia 1020:n 4,5-tuumainen näyttöpaneeli hyödyntää PureMotion HD+ ClearBlack -tekniikkaa ja sen tarkkuus on 1280×768 pikseliä (332 PPI). Paneeli perustuu AMOLED-tekniikkaan vähemmän arvostetulla PenTile-alipikseliasettelulla. Vaikka näytön tarkkuus ei edustakaan markkinoiden kärkeä, on se tälle näyttökoolle aivan riittävä. PenTile-asettelusta ei ole normaalilta katseluetäisyydeltä haitaksi, mutta tarkkasilmäinen pystyy havaitsemaan sen läheltä tarkasteltuna. Käytännössä näyttö on sama, kuin Lumia 925:ssä. Näyttöä suojaa Gorilla Glass 3 -lasi, jonka reunat on pyöristetty lähes saumattomasti kuoriin.

Kuvanlaadultaan näyttö edustaa erinomaista tasoa. Kirkkaus ja kontrasti ovat hyvällä tasolla ja mustat sävyt toistuvat AMOLED-tekniikalle tyypillisesti erittäin syvinä. Värintoisto on tyypillisen täyteläistä ja käyttäjä voi halutessaan hienosäätää sitä mieleisekseen näytön asetusten kautta. Katselukulmat ovat erittäin laajat ja sivulta katsottuna kuva vaikuttaa muodostuvan näytön pintaan. Näkyvyys auringonpaisteessa on varsin hyvä, muttei jostain syystä aivan Lumia 925:n tasoinen. Kosketuksen tunnistus on erittäin herkkä, eli se mahdollistaa käytön myös kynällä tai hanskat kädessä.

Lumia 1020:n koko kuorirakenne on jyrsitty yhdestä muovikappaleesta, joten se ei luonnollisestikaan ole käyttäjän avattavissa. Takakuori kaartuu puhelimen päätyjä kohden ja laitteen kyljet ovat täysin pyöristetyt. Takakuorta hallitsee musta pyöreä kamerakyhmy, joka on noin nelisen milliä muusta takakuoresta kohollaan. Kamera on kookas, muttei kuitenkaan useimpien mielestä häiritsevän suuri. Poikkeuksellista kameratekniikkaa ei yksinkertaisesti ole mahdollista mahduttaa pienempään tilaan. Takakuoren alaosasta löytyy kaksi kontaktipistettä, jotka ovat lisävarusteena myytävää langattoman latauksen mahdollistavaa lisäkuorta varten.

Muiden Lumia-mallien tapaan myös 1020:n kaikki fyysiset näppäimet sijaitsevat etupuolelta katsottuna laitteen oikeassa kyljessä. Myös järjestys on ennalta tuttu – ylhäältä lueteltuna äänenvoimakkuus-, lukitus/virta- sekä kamerapainike. Painikkeiden tuntuma on onnistunut – jämäkkä ja terävä. Kamerapainikkeen kaksivaiheinen painallus voisi tosin olla vielä hieman selkeämpi, erityisestä kamerapuhelimesta kun tässä tapauksessa on kyse.

Lumia 1020:n sisältä löytyy integroitu BV-5XV-akku, jonka kapasiteetiksi ilmoitetaan 2000 mAh 3,8 voltin jännitteellä. Nokia lupaa yhdellä latauksella jopa 16 päivää valmiusaikaa, 13,3 tuntia puheaikaa 3G-verkossa, 63 tuntia musiikkitoistoa, 6,8 tuntia videotoistoa tai 6,7 tuntia nettiselailua WLAN-verkossa.

 

Sisältö

  1. Testissä Nokia Lumia 1020
  2. 41 megapikselin PureView-kamera & kuvaussovellukset
  3. Kameran esimerkkikuvat, videokuvaus ja kuvavertailua kilpailijoihin
  4. Lisävarusteet, käyttökokemukset ja huomiot & yhteenveto