Uusimmat

41 megapikselin PureView-kamera & kuvaussovellukset

03.10.2013 23:49 Juha Kokkonen

 

41 megapikselin PureView-kamera

Ei ole kahta sanaa, etteikö kamera olisi Lumia 1020:n odotetuin ja keskeisin ominaisuus, joten pyrimme pureutumaan siihen hieman tavallista kattavammin. Poikkeuksellisen kameratekniikan läsnäolo ei jää kenellekään epäselväksi, sillä kamera sijaitsee laitteen takakuoren yläosassa suuressa pyöreässä kohoumassa. Kameran musta kotelointi on alumiinia ja se sisältää pintapuolisesti tarkasteltuna älypuhelimien mittapuulla suurikokoisen linssin, kapean ja pitkulaisen xenon-salaman sekä pienen LED-tarkennusvalon. Linssi on pienessä syvennyksessä, joten se ei pääse naarmuuntumaan ensimmäisenä. Lisäksi kotelointiin on poltettu laserilla Nokian logo sekä merkinnät ”41 megapixel” ja ”PureView ZEISS”. Alumiininen kotelointi toimii myös osana kamerakomponenttien jäähdytystä ja piilottaa sisäänsä salaman kookkaat kondensaattorit sekä itse kameramodulin.

Vuonna 2012 esitelty 808 PureView oli Nokian ensimmäinen PureView-kameralla varustettu älypuhelin ja siinä keskityttiin erityisesti suureen ja tarkkaan kuvakennoon, ylinäytteistykseen sekä ”häviöttömään” zoomaukseen. Toinen PureView-kehitysaskel esiteltiin syksyllä Lumia 920:n yhteydessä ja sen kohdalla avainsanoja olivat optinen kuvanvakautus sekä laadukkaat hämäräkuvausominaisuudet. Myöhemmin Lumia 920:n kamera julkaistiin hieman paranneltuna versiona Lumia 925:n yhteydessä. Lumia 1020:n PureView-kamera yhdistää kaksi edellistä kehitysaskelta ja pakkaa suuren kuvakennon sekä optisen kuvanvakaimen samoihin kuoriin. Nokian tavoitteena on ollut yhdistää erinomainen kuvaterävyys sekä hämäräkuvausominaisuudet samaan älypuhelinkameraan.

Lumia 1020:n kookkaan kameramoduulin (kuvassa) pohjana on uusimman sukupolven BSI-kuvasensori (taustalta valotettu), jonka teoreettinen tarkkuus on 41,3 megapikseliä (7712×5360). Käytännössä sillä pystyy ottamaan 38,2 megapikselin (7136×5360) kuvia 4:3 kuvasuhteella tai 33,6 megapikselin (7712×4352) kuvia 16:9 laajakuvasuhteella, jolloin eri kuvasuhteet hyödyntävät sensorin koon maksimaalisesti. Lisäksi kamera pystyy taltioimaan viiden megapikselin ylinäytteistettyjä kuvia, jolloin seitsemästä pikselistä muodostetaan yksi ”superpikseli”.

41,3 megapikselin kuvasensorin fyysinen koko on 1/1,5-tuumaa ja pikselikoko 1,1 mikrometriä. Koko on siis hieman pienentynyt 808 PureViewin 1/1,2-tuumaisesta ja 1,4 mikronin pikseleillä varustetusta kennosta käytännön syistä. Nokian edustajan mukaan suurempi kenno olisi aiheuttanut ongelmia optisen kuvanvakaimen toimintaan ja puhelimen kokoon. Kaikesta huolimatta Lumia 1020:n kuvasensorin fyysinen koko on noin 3-5 kertaa suurempi, kuin markkinoilta löytyvissä 8-13 megapikselin kameroissa, joissa tyypillinen kennokoko on noin 1/3,2-tuumaa. Kuvassa Lumia 1020:n PureView-kennon rinnalla on kilpailevan valmistajan 12 megapikselin kenno ja sen optinen asetelma.

Kameran optiikka on Carl Zeissin käsialaa ja se koostuu kuuden linssin ryhmästä, joista ensimmäinen on lasinen ja loput muovisia. Ensimmäisessä linssissä on käytetty lasia, jotta linssiryhmä on saatu pidettyä riittävän pienenä. Optiikan kinovastaava polttoväli on 16:9-kuvasuhteella 25 mm ja 4:3-kuvasuhteella 27 mm. Suljin on mekaaninen ja aukon f-arvo on valovoimainen 2.2.

Koko linssiryhmä on varustettu ”barrel shift” -tyyppisellä kuvanvakaimella, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että optiikka on varustettu pienin kuulalaakerein ja sitä ohjataan pienten sähkömagneettisten moottorien avulla gyroskoopilta tulevien tietojen mukaan. Laakerikuulien olemassaolon voi havaita ravistamalla puhelinta, jolloin kameran kohdalta kuuluu pientä helinää. Pakkauksen mukana toimitetaan myös pieni lappu, jossa käyttäjää valistetaan siitä, ettei helinä ole vika, vaan kuvanvakaimen tekniikkaan liittyvä ominaisuus.

Lisää kameran tekniikasta voi lukea Nokian julkaisemasta englanninkielisestä white paper -dokumentista (PDF).

 

Kuvaussovellukset

Vaikka Lumia 1020:n mukana tulee myös WP8:n vakiokamerasovellus, on Nokia kehitellyt PureView-kameran hyödyntämiseen kokonaan uuden Nokia Pro Cam -sovelluksen, joka tarjoaa käyttäjälle huomattavasti laajemman valikoiman erilaisia säätöjä. Pro Camin voi myös asettaa puhelimen vakiokamerasovellukseksi, jolloin se käynnistyy kameranäppäintä painamalla.

Pro Camissa kuvausnäkymä on laitettu kokonaan uusiksi ja siinä on menty roimasti parempaan suuntaan. Käyttöliittymä koostuu oikean reunan valikkopainikkeesta, kuvaustilan valinta- ja suljinpainikkeista sekä kamerasovellukset-painikkeesta, vasemman yläkulman galleria- ja viimeisen kuvan muokkauspainikkeesta sekä keskellä yläreunaa sijaitsevista pienistä asetusikoneista.

Kuvan ottaminen tapahtuu joko puhelimen kyljestä löytyvällä kamerapainikkeella tai vaihtoehtoisesti valitsemalla tarkennuspisteen ruudulta ja painamalla sen jälkeen näytöllä olevaa virtuaalista kamerapainiketta. Toisin kuin Windows Phonen vakiokamerasovelluksessa, tarkennuspisteen voi siis valita ilman, että puhelin ottaa automaattisesti kuvan. Zoomaaminen (3x) onnistuu liu’uttamalla sormea ruudulla pystysuunnassa, mutta valitettavasti 808 PureViewin kehuttua zoomauskohteen näyttävää laatikkoa ei ole tarjolla.

Kameran manuaalisäätöihin pääsee käsiksi joko oikean reunan kamerapainikkeesta vasemmalle pyyhkäisemällä tai haluttua yläreunan asetusikonia painamalla. Yläreunan asetusikonia painettaessa vain kyseinen asetusvalinta avautuu ruudulle, kun taasen oikeasta reunasta pyyhkäisemällä kaikkien asetusten säätövalinnat avautuvat samanaikaisesti. Salaman ja tarkennusvalon toimintatila on valittavissa ainoastaan yläreunan pikkukuvaketta painamalla. Asetusten säädöt ilmestyvät näytöllä oikeaa reunaa kohti kaartuvina kehinä, joita pitkin liu’utettavilla pallukoilla säädöt tehdään.

Tarjolla olevia säätöjä ovat valkotasapaino, tarkennusetäisyys, ISO-arvo (100-4000), valotusaika (1/16000 – 4 s) sekä valotuksen korjaus (-3.0 – +3.0 aukkoa). Säätöpalluroiden ollessa alhaalla asetukset ovat automaattiasennossa, mutta halutessaan käyttäjä voi säätää niistä yhtä tai kaikkia myös manuaalisesti. Jos jokin käyttäjän asettama arvo on liikaa pielessä, näkyy sen alla näytön yläreunan ikonirivissä pieni punainen viiva. Nokia on onnistunut Pro Camin käyttöliittymässä erinomaisesti, sillä se on erittäin intuitiivinen ja helposti omaksuttavissa.

Pro Camin videokuvaustila muistuttaa pitkälti tavallista kuvaustilaa, mutta alakulmaan ilmestyy nauhoitettavan videopätkän pituus ja yläreunan asetuskuvakkeiden määrä on suppeampi. Tarjolla on kuvausvalo (päällä/pois), valkotasapainon valinta sekä tarkennustila. Tarkennus onnistuu joko jatkuvana automaattisesti, tiettyyn tarkennuspisteeseen lukittuna tai täysin manuaalisäätöisesti käyttäjän toimesta. Zoomaaminen tapahtuu normaaliin tapaan sormea ruudulla liu’uttamalla ja sitä on käytössä häviöttömästi kuusinkertaisena 720p-videon yhteydessä ja nelinkertaisena 1080p-videon yhteydessä.

Pro Camin käyttöliittymän oikeasta ylänurkasta avautuva asetusvalikko sisältää kameran valinnan (etu/taka), sulkimen viivetoiminnon, haarukoinnin, asetukset, otettujen kuvien esikatselun käyttöönoton sekä opastustilan. Pro Camista ei löydy erillisiä valmiita kuvaustiloja tai esimerkiksi HDR-kuvausta, mutta valotuksen haarukoinnin avulla käyttäjä voi halutessaan ottaa automaattisesti kolme tai viisi tietylle valotusvälille asettuvaa kuvaa, joita voi hyödyntää kuvanmuokkauksessa HDR-kuvan tekemisessä. Asetukset-alakohdan anti on varsin suppea, sillä se tarjoaa valinnat ainoastaan etsimen ristikon, kuvasuhteen, kuvien tallennustilan, kasvojen tunnistuksen sekä videon tallennustarkkuuden ja äänityksen bassosuotimen muuttamiseen. Kameran voi asettaa taltioimaan valokuvat pelkästään viiden megapikselin ylinäytteistettyinä kuvina tai vaihtoehtoisesti sekä viiden että täyden kuvakoon otoksina.

Pro Camin ensimmäisellä käynnistyskerralla ruutuun avautuu käyttöopas, joka on avattavissa myös jälkikäteen valikon kautta. Opas käy läpi kameran tärkeimmät säädöt sekä valokuvauksen perusasioita helposti ymmärrettävässä muodossa. Käyttäjä pääsee testaamaan eri säätöjen vaikutuksia interaktiivisesti mallikuvien avulla.

Toinen Nokian uusista kamerasovelluksista on nimeltään Smart Cam ja se sisältää viisi eri sarjakuvausta hyödyntävää toimintoa. Sovellus ottaa kymmenen viiden megapikselin kuvan purskeen, jonka jälkeen käyttäjä voi valita halutun jälkikäsittelytoiminnon viidestä eri vaihtoehdosta ruudulla pystysuunnassa selattavien korttien avulla. Paras kuva antaa nimensä mukaisesti käyttäjän valita parhaan otoksen taltioidusta kuvasarjasta. Toimintakuva puolestaan mahdollistaa liikkuvan kohteen monistamisen useampaan kertaan samaan kuvaan. Liiketehoste tunnistaa kuvassa olevan liikkuvan kohteen ja sumentaa muut alueet kuvasta. Muuta kasvoja mahdollistaa kuvassa olevien henkilöiden kasvojen muuttamisen jälkikäteen niin, että hölmöt ilmeet saadaan karsittua pois. Poista liikkuvia kohteita -toiminto puolestaan mahdollistaa ei-haluttujen liikkuvien kohteiden eliminoimisen kuvasta.

Smart Camin käyttö on suoraviivaista ja helppoa, sillä eri muokkausvaihtoehtojen valitseminen on tehty yksinkertaiseksi selattavien mallinäkymien avulla. Myös kuvien muokkaaminen on yksinkertaista, mutta niiden toimivuus ei ole aina aivan saumatonta. Esimerkiksi kuvassa esiintyvän liikkuvan kohteen koko ei saa olla liian pieni, tai sovellus ei tunnista sitä.

 

Sisältö

  1. Testissä Nokia Lumia 1020
  2. 41 megapikselin PureView-kamera & kuvaussovellukset
  3. Kameran esimerkkikuvat, videokuvaus ja kuvavertailua kilpailijoihin
  4. Lisävarusteet, käyttökokemukset ja huomiot & yhteenveto