Uusimmat

Lumia 900 & Yhteenveto

30.06.2012 14:17 Juha Kokkonen

 

Nokia Lumia 900

Kuten jo maaliskuussa totesimme, ulkoisesti Lumia 900 on kuin suurennettu Lumia 800. Hieman kauempaan katsottuna harjaantumaton silmä ei välttämättä huomaa kumpi puhelin on kyseessä. Tasaisiin päihin kapeneva muotokieli on siis tuttua, mutta hieman suuremmissa mitoissa se ei korostu aivan yhtä paljon kuin pikkuveljessään. Yhdestä palasta jyrsityt polykarbonaattikuoret ovat tässäkin tapauksessa erittäin tukevat ja laadukkaan tuntuiset. Värivaihtoehdoista musta ja vaalean sininen ovat mattapintaisia ja valkoinen kiiltäväpintainen. Kädessä Lumia 900 tuntuu pyöristettyjen reunojen ansiosta mukavalta, mutta aavistuksen liukkaalta. Kyseessä ei ole nykymittapuulla kovinkaan pieni laite, sillä ulkomitat ovat 127,8 x 68,5 x 11,5 mm ja paino 160 grammaa.

Lumia-malliston huippumallin suorituskyvystä vastaa Qualcomm Snapdragon APQ8055 -järjestelmäpiiri, joka sisältää yhden 1,4 gigahertsin Scorpion-prosessoriytimen sekä Adreno 205 GPU:n. Juuri parempaa ei ole tarjolla, sillä Windows Phone tukee toistaiseksi vain yksiydinsuorittimia. RAM-muistia laitteessa on 512 Mt ja sisäistä tallennustilaa 16 gigatavua. Muistikorttipaikkaa ei ole. Matkapuhelinverkossa on tarjolla nopeaa tiedonsiirtoa 42 Mbit/S DC-HSDPA:n ja 5,76 Mbit/s HSUPA:n avulla. 4G-LTE-tukea ei Suomen mallista löydy. Muita langattomia yhteysvaihtoehtoja ovat WLAN 802.11 n/b/g, Bluetooth 2.1 ja A-GPS. Kameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja etukameran yksi megapikseli. Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat mm. kiihtyvyys-, gyro-, etäisyyssensorit, kompassi, FM RDS -radio, 3,5 mm ääniliitäntä, vastamelutekniikka, micro-SIM-korttipaikka sekä 1830 mAh akku. Käyttöjärjestelmänä toimii tuorein Windows Phone 7.5 -versio.

Lumia 900:n AMOLED-näytön koko on 4,3 tuumaa, mutta tarkkuus käyttöjärjestelmän rajoittama 480×800 pikseliä. Täten pikselitiheydeksi muodostuu melko vaatimaton 217 dpi. Toisin kuin Lumia 800:ssa, näyttö käyttää PenTilen sijaan RGB-alipikseliasettelua, joka on hyvä asia. Lisäksi näytössä on käytetty Nokian ClearBlack-tekniikkaa. Näytön värintoisto, kontrasti, kirkkaus ja terävyys ovat erinomaisella tasolla, joten on harmi, ett 480×800 resoluutio alkaa olla turhan alhainen tämän kokoiselle paneelille. Myös näytön katselukulmat ovat erinomaiset ja luettavuus auringossa hyvä.

Näyttö on suojattu Corningin gorillalasilla, joka ei Lumia 800:n tapaan ole kuitenkaan reunoista pyöristetty, vaan täysin suora. Lasia kiertää kapea ja terävä lista, joka on itse lasin pintaa korkeammalla, ja näin käyttökokemus muodostuu varsin erilaiseksi kuin pikkuvelimallissa. Onkin hieman erikoista, että Nokia on päätynyt toteuttamaan lasin eri tavalla, sillä Lumia 800:n lasin pyöristetyt reunat keräsivät paljon kehuja. Nokian edustaja kertoi kuitenkin TaskuMurolle maaliskuussa, että toteutus on tarkoituksella erilainen.

Näytön alapuoleiset toimintonäppäimet ovat melko lähellä puhelimen alareunaa, joka hieman heikentää käyttöergonomiaa tämän kokoluokan puhelimessa. Lisäksi hipaisutekniikalla toteutettujen näppäinten taustavalaistus on jostain syystä selvästi kellertävämpi, kuin sisarmalleissaan. Laitteen tasaisessa alapäädyssä sijaitsee kaiutinritilä sekä hyväksyntämerkinnät. Merkintöjen mukaan Lumia 900 on tehty Koreassa.

Näytön yläpuolelle vasempaan yläkulmaan on sijoitettu yhden megapikselin videopuhelukamera, joka pystyy tallentamaan VGA-kuvaa 15 FPS nopeudella. Sen vieressä sijaitsevat etäisyys- ja valoisuussensorit. Kuuloke on toteutettu lasin reunaan jätetyllä raolla, joka kerää hieman ikävästi pölyä itseensä.

Puhelimen yläpäädystä löytyy 3,5 mm ääniliitäntä, vastamelumikrofonin reikä, suojaamaton micro-USB-liitäntä sekä micro-SIM-kelkka. Toteutus poikkeaa hieman Lumia 800:sta, joka on ainakin USB-liitännän osalta askel parempaan suuntaan. SIM-kelkan avaamiseksi tarvitaan pakkauksen mukana toimitettavaa teräväkärkistä työkalua.

Yhdestä kappaleesta työstettyjen kuorien vuoksi Lumia 900:n takakuori on täysin umpinainen, eikä laitteen 1830 mAh Li-ion-akku (BP-6EW) ole käyttäjän vaihdettavissa. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella jopa 7 tuntia puheaikaa tai 300 tuntia valmiusaikaa. TaskuMuron käytännön testeissä akunkesto oli keskitasoa parempaa ja selvästi parempaa kuin Lumia 800:ssa. Sekalaisella käytöllä akku kesti vuorokaudesta puoleentoista ennen tyhjenemistään.

Pitkiltä sivuilta takakuori on täysin pyöristetty ja päätyihin profiili kaartuu kevyesti. Kaikki fyysiset näppäimet on sijoitettu oikeaan kylkeen. Krominkiiltoiset näppäimet ovat tuntumaltaan jämäköitä eivätkä helise ravistettaessa kuten Lumia 800:ssa. Tarjolla on kameranäppäin, virta/lukitusnäppäin sekä äänenvoimakkuuden säätönäppäimet. Ainut takakuoren yksityiskohta on krominkiiltoiseen koristekehykseen upotettu kameran linssi. Koristekehykseen on kaiverrettu Nokian logo sekä Carl Zeiss Tessar -teksti. Lumia 800:n tapaan kiiltävään pintaan ilmestyy ikävän helposti pieniä hiusnaarmuja.

Kameran linssi on siis sijoitettu takakuoren yläosaa krominkiiltoisen koristekehyksen yläpäähän. Linssi on aavistuksen muuta pintaa alempana, jonka pitäisi ainakin teoriassa suojata sitä hieman naarmuilta. Kamera käyttää kahdeksan megapikselin (3264×2448) sensoria, joka on automaattitarkenteinen. Sensorin kaverina on Carl Zeissin Tessar -optiikka, jonka F-arvo on valovoimainen 2.2 ja kinovastaava polttoväli 28 mm. Kameralinssin vasemmalta puolelta löytyy kahden LED-valon salama avustamaan kuvausta hämärissä olosuhteissa. Kamera pystyy myös 720p-tasoisen videon taltiointiin 30 FPS nopeudella. Kameralle on oma hyvän kokoinen ja tuntumaltaan kohtalaisen hyvä painike puhelimen kyljessä.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (valoisa ulkokuva, hämärä yökuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Lumia 900:n kameralla saa normaaliolosuhteissa kahdeksan megapikselin kännykkäkameroiden kärkipään kuvia. Yksityiskohdat ovat teräviä ja värit toistuvat elävinä. Ainut merkittävä miinus tulee automaattisesta valkotasapainon säädöstä, joka on välillä hieman hukassa hämärissä olosuhteissa. Hämärissä olosuhteissa Lumia 900:n kamera ei ole parhaimmillaan – kuvissa esiintyy selvää sinipunaista kohinaa ja yksityiskohdat jäävät pehmeiksi. Kamerasovellus toimii varsin ripeästi, vaikkakaan ei pärjää aivan nopeudessa tuoreimmille Android ICS -puhelimille. Kameran käynnistäminen suoraan kameranäppäintä pohjassa pitämällä on käytännössä hyödyllinen ominaisuus.

Lumia 900:n tallentama 720p-tasoinen videokuva on laadultaan luokkansa parhaimmistoa. Videokuvaus tukee kolminkertaista digitaalista zoomia, kuvanvakautusta ja jatkuvaa automaattitarkennusta.

Lumia 900:n käyttöjärjestelmä ei tarjoa mitään uutta aiemmin esiteltyihin Lumia 710- ja Lumia 800 -malleihin nähden, joten emme ala kertaamaan tuttuja asioita tässä artikkelissa. Sen sijaan Lumia 900:n yhteydessä julkaistiin Suomen markkinoille Nokia TV -palvelu, jonka toimintaan tutustumme muutaman kuvan avulla.

Nokia TV on Lumia 900:n esiasennettu sovellus, joka on ladattavissa myös 710- ja 800 -malleille. Palvelu mahdollistaa YLE:n (Areena), MTV3:n (Katsomo), Nelosen (Ruutu.fi), UrhoTV:n ja Voicen ohjelmatallenteiden katsomisen 3G- tai WLAN-yhteyden välityksellä tarkoitukseen optimoidulla sovelluksella. Sovelluksen käyttöönotto ei vaadi kirjautumista tai rekisteröitymistä, vaan on välittömästi käytettävissä. Myöskään käyttö ei maksa mitään.

Nokia TV:n päävalikossa on tarjolla viimeksi katsotut ohjelmat, esittelyssä olevat ohjelmat sekä palvelut eriteltyinä. Jokaisen palvelun alta löytyy esittelyssä-, uusimmat- ja kaikki sarjat -välilehdet, sekä mahdollisia palvelukohtaisia lisävälilehtiä, kuten katsomon tapauksessa kanavat eriteltynä. Haluamaansa ohjelmaa voi hakea alapalkin suurennuslasikuvakkeen avulla.

Kun haluttu ohjelma on valittu, näytölle ilmestyy muutamaksi sekunniksi kyseisen palvelun logo, jonka jälkeen ohjelma lähtee pyörimään. Kuvanlaatu on hyvää, vaikka näytön koko tarkkuus ei olekaan hyödynnettynä. Simppelit kontrollit ilmestyvät ruudulle näyttöä koskemalla ja myös ohjelman kelaaminen haluttuun kohtaan sujuu helposti alareunan palkin avulla.

WLAN-verkon kautta ohjelmia katsellessa ei TaskuMuron testialustoilla (Lumia 800 ja 900) esiintynyt ongelmia tai nykimistä kuvassa tai äänessä. 3G-verkossa ohjelmat toistuivat Tampereen alueella pääosin ongelmitta, mutta joissain tilanteissa ja tietyillä alueilla kuvassa esiintyi häiritsevää pätkimistä. Luonnollisesti ohjelmien sujuvuus onkin täysin riippuvainen 3G-verkon nopeudesta.

Tiivistettynä Nokia TV jätti kuvan hyvin toimivasta palvelusta, joka kokoaa eri televisiokanavien nettitarjonnan näppärästi yhteen ja samaan paikkaan älypuhelimella helposti katsottavaan muotoon.

Rinnatusten vertailtuna Lumia 800:n ja 900:n kokoero on ilmeinen. 800 on käteen sopivan kompakti, kun taasen 900 lukeutuu sen rinnalla monsteripuhelimien joukkoon. Lumia 900 on 18 grammaa painavampi, 11,3 mm pidempi, 7,3 mm leveämpi ja 0,6 mm ohuempi. Tätä myöden myös käyttötuntuma on varsin erilainen, sillä 800:ssa peukalo yltää helposti pyöristetyin reunoin varustetun näytön vastakkaiseen laitaan, kun taasen 900:ssä sama toimenpide vaatii kurottelua ja näytön terävä reunus tuntuu peukalon juuressa.

Lähes identtisestä muotoilusta huolimatta pienemmistä yksityiskohdista löytyy eroavaisuuksia. Näytön lasin erilaisen muotoilun ohella etupuolelta löytyy eroa etukameran ja kuulokeaukon osalta. 800:ssa kuulokeaukko on erillisenä muovirungossa ja 900:ssä puolestaan kolona näyttölasin yläreunassa. Kyljessä näppäimet ovat kooltaan identtiset, mutta niiden sijoittelu poikkeaa toisistaan. Jostain syystä 900:n kameranäppäin on lähempänä lukitusnäppäintä, kuin 800:ssa.

Takapuolella eroavaisuudet löytyvät kameran ja kiiltävän koristekehyksen sijaintiin. Lumia 900:ssä kameran linssi on sijoitettu hieman ylemmäs ja LED-salama on linssin sivulla. Lisäksi koristekehyksen tekstit ovat 900:ssä kaiverrettuja, kun taasen 800:ssa ne ovat vain kehyksen pinnassa. Laitteiden yläpäädyssä eroa on USB-liitännän toteutuksessa. Lumia 800:ssa se on sijoitettu suojaluukun alle, kun taasen Lumia 900:ssä se on suoraan käsillä.

 

Yhteenveto

Nokia Lumia 610 on markkinoiden ensimmäinen alle 200 euron hintaluokkaan suunnattu Windows Phone -puhelin ja osa Nokian suunnitelmia tarjota WP-puhelimia myös edullisempiin hintaluokkiin. Edullisimmillaan 180 euroon kaupasta irtoava Lumia 610 onkin hintaisekseen erittäin houkutteleva pakkaus, vaikka toki heikkouksiakin välttämättä hinnasta johtuen löytyy. Alle 200 eurolla Lumia 610 tarjoaa hyvän kameran, 480×800 pikselin näytön sekä Nokian hyödylliset oheissovellukset navigointeineen. Myös Windows Phone -käyttöjärjestelmä toimii sulavasti lähes kalliimpien isoveljien tapaan, vaikkakin käyttäjän on tehtävä tiettyjä myönnytyksiä joidenkin karsittujen ominaisuuksien osalta. Edullista älypuhelinta hankkiessa Lumia 610 on erittäin varteenotettava vaihtoehto, joka tarjoaa hyvän vastineen rahoille. Jos budjetti ei ole aivan tiukka, myös Lumia 710:n hankkimista kannattaa tosin harkita. Harmi vain, ettei 710:ää saa 610:n kuorissa.

Hyvää

  • Käyttöjärjestelmän sulava toiminta
  • Windows Phonen tyypilliset vahvuudet
  • Kameran kuvanlaatu tässä hintaluokassa
  • Näytön resoluutio
  • Nokian laadukkaat lisäsovellukset
  • Akunkesto
  • Hinta

Huonoa

  • Käyttöjärjestelmän rajoitukset
  • Näytön kuvanlaatu
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Ei etukameraa
  • Windows Phonen tyypilliset puutteet/heikkoudet

 

Lumia 900 on Nokian tämänhetkinen lippulaiva, joten sitä kohtaan voi oikeutetusti pitää odotukset korkealla. Lumia 900:ää saatiin odottaa Suomessa kauppoihin lähes viisi kuukautta, joka on matkapuhelinmarkkinoilla pitkä aika. On harmillista, että rautatasolla Lumia 900 tarjoaa Lumia 800:n nähden niin vähän uutta. Onkin hieman vaivalloista yrittää perustella oikeutusta noin 100 euron hintaerolle näiden mallien välillä. 0,6 tuumaa suurempi näyttö on toki merkittävä erottava tekijä, mutta sen hyöty sulaa melko tyystin 480×800 pikselin resoluution myötä. 4G-tekniikka olisi ollut merkittävä erottava tekijä, mutta Suomessa Lumia 900:stä löytyy ainoastaan 3G-verkossa optimiolosuhteissa tiedonsiirtonopeutta kasvattava Dual Carrier -tekniikka. Heikosti perusteiksi kelpaavat myöskään etukamera sekä suurempi akku.

Eikä pidä nyt ymmärtää väärin, sillä Lumia 900 ei ole huono puhelin. Itse asiassa se on yksi parhaista, ellei paras Windows Phone -markkinoilla. Se toimii sujuvasti, tuntuu laadukkaalta ja tarjoaa hyvän kameran. Myös näyttö on lähes parasta, mitä käyttöjärjestelmän nykyisillä rajoituksilla on mahdollista toteuttaa. Nokian oma oheissovellusvalikoima erottuu edukseen kilpailijoiden keskellä – monet löytävät varmasti iloa Nokian kartoista ja navigoinnista, Nokia Musiikista sekä Nokia TV:stä. Suorituskyky on riittävällä tasolla, sillä käyttöjärjestelmän nykyversiolla tehokkaammasta järjestelmäpiiristä ei olisi juurikaan hyötyä.

Lumia 900 on vaarana joutua välimallin lippulaivaksi. Lumia 800:n omistajilla ei ole todellista tarvetta päivittää Lumia 900:aan ja Windows Phone 8 odottaa kulman takana. Ja sitähän ei ole luvassa päivityksenä vanhoihin malleihin, joten Lumia 900 jää kärsimään nykyisen Windows Phone -version kahleista. Sen hankkimista on hyvin vaikea perustella nykyisillä hinnoilla.

Hyvää

  • Käyttöjärjestelmän sulava toiminta
  • Windows Phonen tyypilliset vahvuudet
  • Näytön kuvanlaatu
  • Kameran nopeus ja kuvanlaatu
  • Videokuvan laatu
  • Nokian laadukkaat lisäsovellukset

Huonoa

  • Kameran kohina hämärässä
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Koko ja paino varauksin
  • Näytön resoluutio
  • Näytön terävät reunat
  • Windows Phonen tyypilliset puutteet/heikkoudet

 

 

Sisältö

  1. Testissä Nokia Lumia 610 ja 900
  2. Lumia 900 & Yhteenveto