Uusimmat

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi-2666-32P

21.05.2008 23:29 Muropaketin toimitus

Fujitsu-Siemens on pitänyt tietokoneensa mukana toimitettavien oheismateriaalien määrän niukkana ja pääasiassa pakkauksesta löytyy iso nivaska ohjekirjoja ja muita lappuja. Lisäksi mukana toimitetaan virtakaapeli, DVI-D-Sub-adapteri ja hiiri. Hiiri on optinen, USB-liitännäinen ja varustettu kahdella näppäimellä sekä rullalla.

Pakkauksesta löytyy myös näppäimistö, jonka muovinen runko on väriltään harmaa ja näppäimet mustat. Kyseessä on perustason näppäimistö, jossa ei ole ainuttakaan erikoisnäppäintä, ja joka liitetään tietokoneen USB-liittimeen.

999 euron suositushinnallisen tietokoneen kotelo mukailee näppäimistön värimaailmaa ja on suurimmaksi osaksi vaalean harmaa. Kotelon runko, sivupellit ja katto-osa ovat metallia, mutta etupaneeli on valmistettu muovista ja väriltään tummemman harmaa. Metalliosat on lakattu paksulla kerroksella, joka saa ne kiiltämään auringonvalossa. Markkinamikrot on harvemmin varustettu kovinkaan tyylikkäällä kotelolla ja tämä on valitettava tosiasia myös Fujitsu-Siemensin kohdalla. Scaleo Pi-2666-32P:n kotelon suunnittelussa on ainakin allekirjoittaneen silmillä katsottuna suunnittelu paljon parannettavan varaa. Ensimmäinen seikka on siniset ledit, joista löytyy kuva myöhemmin tässä artikkelissa, ja mukana on myös silmiinpistäviä tarroja, alaosan käsittämättömän näköiset kolme reikää, räikeän väriset liittimet ja muun muassa sivupeltien tököt tuulettimien ilmanottoreiät.

Kotelo on kohtuullisen pienikokoinen ja sillä on vakiokomponenteilla ladattuna painoa 12,5 kilogrammaa. Mittojen puolesta leveyttä on 20, korkeutta 37,3 ja pituutta 43,5 senttimetriä. Tietokoneen päivitettävyyttä rajoittaa lähinnä se seikka, ettei siihen sovellu asennettavaksi kuin micro-ATX-kokoluokan standardin täyttävä emolevy.

Valmiskoneiden yksi vahva puoli on takuu, joka Fujitsu-Siemensin osalta tarkoittaa yhden vuoden ilmaista puhelintukipalvelua, jossa ohjeistetaan raudan ja mukana tulleiden ohjelmistojen kanssa. Palvelu on arkipäivisin auki aamukahdeksasta iltakymmeneen ja viikonloppuisin sekä pyhin klo 10:00 – 20:00. Jos tietokoneessa ilmenee ongelmia, takuu hoituu noutona kotiovelta ja kone tuodaan korjattuna takaisin kotiovelle. Tarjolla on myös laajennuksia ja yhden vuoden takuun ja puhelintuen voi laajentaa kahdeksi vuodeksi 59 euron ja kolmeksi vuodeksi 99 euron lisähintaan.

Tutkiessa etuosaa tarkemmin, sen yläosassa on virtanäppäin, jossa on samassa ledit, jotka osoittavat virran olevan päällä ja kiintolevyn aktiivisuuden. 5,25-tuuman laajennuspaikkoja on ainoastaan kaksi kappaletta ja näistä ylempään on asennettu monitoiminen optinen asema. Optinen asema hallitsee Blu-ray-, DVD- ja CD-levyjen lukemisen, mutta lisäksi sillä onnistuu DVD+/-R-, DVD+/-RW-, CD-R- ja CD-RW-levyjen kirjoittaminen ja lukeminen. DVD-levyjen osalta tuettuina ovat myös kaksikerroksiset levyt.

Tietokoneen kahdesta 3,5-tuuman laajennuspaikasta ylempään on asennettu 20-in-1-muistikortinlukija, joka kykenee käsittelemään 20 erilaista muistikorttityyppiä. Tuettuina ovat muun muassa Compact Flash-, Multi Media Card-, Secure Digital- ja Memory Stick -muistikorttityypit. Tämän oikealta puolelta löytyy vihreäksi värikoodattu 3,5-millimetrin analoginen kuulokeliitin ja vaaleanpunainen mikrofoniliitin. Edessä on myös FireWire- ja USB-liittimet, joista varsinkin jälkimmäisenä mainittu on käytännössä pakollinen ominaisuus nykypäivänä, kun USB-muistitikut ovat yleistyneet kaikkien saataville.

Kotelon etupaneelin alaosa on rei’itetty ja sen kautta tietokoneeseen virtaa viileää ilmaa, mutta jostain ihmeen syystä kotelon sisäpuolelle ei ole kuitenkaan asennettu tuuletinta. Kotelon muotoilun kannalta ehkä käsittämättömintä antia kuitenkin tarjoavat kolme alaosassa olevaa torven näköistä reikää. Torvet ovat pelkkiä koristeita, jotka on varustettu sinisillä ledeillä.

Tietokoneen takaosa on kompaktin näköinen ja I/O-liittimien vieressä on ritilikkö 80 millimetrin tuulettimelle. Kyseiseen paikkaan ei ole vakiona asennettu tuuletinta, joten tarpeen vaatiessa tuulettimen joutuu asentamaan omatoimisesti paikoilleen. Sen sijaan sivupaneelista löytyy suurikokoinen 120 millimetrin tuuletin, joka imee ilmaa kotelon sisuksiin ja pääasiassa kohti prosessoria sen päälle asennetun ilmanohjaimen avulla. Micro-ATX-standardin mukaisesti kotelossa on neljä korttipaikkaa laajennuskorteille ja virtalähde on vakiopaikalla kotelon yläosassa.

Emolevyn I/O-liittimien osalta tarjolla on kaksi PS/2-liitintä, ensimmäinen hiirelle ja toinen näppäimistölle, printteri- ja sarjaportti, integroidun grafiikkaohjaimen tarjoama VGA-liitin kuvan viemiseksi ulos, neljä USB 2.0 -liitintä, FireWire-liitin, verkkoliitin sekä kuusi analogista ääniliitintä.

Liittimet edustavat auttamatta hieman vanhentunutta linjastoa, sillä sarjaportti ja varsinkin printteriportti ovat nykypäivänä ajan patinoimaa tekniikkaa. Valitettavasti tarjolla ei ole DVI-liitintä integroidulle grafiikkaohjaimelle eikä ääntä voi viedä eteenpäin optisessa tai koaksiaaliliittimessä digitaalisessa muodossa. Toisaalta DVI-liittimen puutetta korvaa korttipaikkojen ensimmäisestä paikasta löytyvä erillinen näytönohjain, joka on varustettu kahdella kaksilinkkisellä DVI-liittimellä. Kyseisten DVI-liittimien kautta kuvaa voidaan viedä ulospäin maksimissaan 2560×1600-resoluutioisena ja seitsemänpinnisen liittimen avulla myös HDTV-muodossa. Mukana ei kuitenkaan toimiteta adapteri tätä varten, joten liittimeen voi asentaa suoraan ainoastaan S-Video-kaapelin.

Kotelo on pienikokoinen ja tämä näkyy myös sisuskaluja tutkiessa. Sivupellin irrotuksen jälkeen ensimmäisenä vastaan tulee kyljessä oleva 120 m
illimetrin suurikokoinen tuuletin, joka on pultattu kiinni metalliseen kehikkoon. 5,25- ja 3,5-tuuman paikkoihin asennettavien laitteiden kanssa ei ole käytössä pikalukitusmekanismeja, vaan kiinnitys tapahtuu perinteiseen tapaan ruuveilla.

Harrastelijan silmin katsottuna kotelo saattaa näyttää hyvin ahtaalta, mutta on syytä pitää mielessä, että valmiin tietokonepaketin ostaja ei ole välttämättä valmis päivittämään konettaan tai edes avaamaan koteloa.

Massiivisen tuuletinkehikon alta paljastuu kirkkaan punaisella piirilevyllä varustettu MSI:n valmistama emolevy sekä prosessoricoolerin päällä oleva ilmanohjain. Näytönohjaimeksi Fujitsu-Siemens on valinnut suorituskykyisen GeForce 8800 GT:n, joka on varustettu NVIDIAn yhden korttipaikan suuruisella referenssicoolerilla. Emolevyn ainoaan PCI Express x16 -liittimeen asennetun näytönohjaimen lisävirtaliittimen lisäksi siihen on liitetty toinenkin kaapeli. Kyseinen kaapeli on emolevylle yhteydessä oleva SPDIF-kaapeli, joka tuo näytönohjaimeen digitaalisen äänen ja DVI-liittimen jatkoksi asennetun DVI-HDMI-adapterin avulla näytönohjaimesta voidaan viedä ulos samassa kaapelissa kuva ja ääni. Valitettavasti mukana ei toimiteta DVI-HDMI-adapteria, joten tätä tarvitsevat kuluttajat joutuvat hankkimaan adapterin jälkikäteen.

Kiintolevy on sijoitettu 90 asteen kulmaan ja sen yläpuolella on laajennusvaraa toiselle vastaavankokoiselle kiintolevylle. Toisaalta ylempänä muistikortinlukijan alapuolella on toinen vapaa 3,5-tuuman laajennuspaikka, joten vakiovarustuksella tietokoneeseen saa ilman lisäkikkailuja asennettua kolme kiintolevyä, minkä pitäisi riittää hieman ahkerammallekin harrastelijalle. Kiintolevyt ovat tällä hetkellä halpoja ja Fujitsu-Siemens on käyttänyt hyväkseen tämän markkinaraon asentamalla tietokoneeseensa puolen teratavun (500 gigatavun) suuruisen kiintolevyn. Western Digitalin valmistama kiintolevy sijoittuu Caviar SE16 -mallistoon, on tarkemmalta malliltaan WD5000AAKS ja pyörii 7200 kierroksen minuuttivauhdilla. Kiintolevy on asennettu käyttämällä pikakiinnikkeitä, mutta hieman erikoisesti kyseisiä kiinnikkeitä ei toimiteta tietokoneen mukana enempää, joten lisäkiintolevyt joutuu kiinnittämään koteloon ruuveilla.

Fujitsu-Siemens on viimeistellyt kaapelit siististi nippusiteillä, joten kaapelit eivät pyöri kotelossa vapaana. Sen lisäksi, että lopputulos on tyylikäs, kotelossa oleva ilma pääsee virtaamaan helpommin, kun edessä ei ole kaapelisotkuja.

Prosessori on Intelin valmistama ja neliytiminen Core 2 Quad Q6600. Se valmistetaan 65 nanometrin prosessilla ja on uudempaa G0-revisionia, jonka tehonkulutus ja ylikellotuspotentiaali todettiin Muropaketin Intel Core 2 Quad Q6600:n ylikellotusta -artikkelissa loistavaksi verrattuna ensimmäisen Q6600-sukupolven B3-revisionin malliin. Jäähdytyksestä vastaa tukevan oloinen siili, jossa on paksut alumiinirivat ja ilmaa kierrättää 80 millimetrin tuuletin. Coolerissa on erillinen ilmanohjain, jonka tarkoituksena on saattaa sivupellissä olevan 120 millimetrisen tuulettimen tuottama ilmavirta prosessorille.

Tietokoneessa on kaksi Hynixin valmistamaa kahden gigatavun muistikampaa, joten yhteensä muistia on neljä gigatavua. Mukana tulevalla 32-bittisellä Windows Vista Home Premiumilla koko kapasiteettia ei valitettavasti saada käyttöön ja Windowsissa resursseja näkyy kolmen gigatavun edestä. DDR2-muistit on speksattu toimimaan 667 MHz:n (1333 MHz DDR) kellotaajuudella ja 5-5-5-muistiasetuksilla.

ATX-liitin on 24-pinninen ja sijoitettu emolevyn reunalle, mutta lisäksi analogisen virransyötön läheisyydestä löytyy nelipinninen lisävirtaliitin. Virransyötön läheisyydestä löytyy elektrolyyttikondensaattoreita ja itse asiassa emolevyltä löytyy ainoastaan aivan prosessorikannan läheisyydestä solid-tyyppisiä alumiinikuorisia kondensaattoreita.

Tietokoneen ilmanvaihto on suunniteltu prosessorin osalta onnistuneesti, sillä viileää ilmaa syötetään sille suoraan kotelon kyljestä ja prosessoricooleri itsessään jäähdyttää ympärillä olevia komponentteja. Lämmennyt ilma pääsee poistumaan kotelosta nopeasti, sillä virtalähteen alapuolella oleva 120 millimetrin tuuletin imee ilmaa aivan emolevyn reunalla.

Tietokoneen virrantoimituksesta on vastuussa Fortronin 400 wattinen FSP400-60HLN-mallinen virtalähde, jossa on yksi +3,3 ja +5,0 voltin linja, jotka jaksavat puskea virtaa maksimissaan 30 ampeerin edestä. +12 voltin linjoja on kaksi kappaletta ja näistä saadaan virtaa 14 ja 15 ampeeria.

MSI:n valmistama emolevy on malliltaan G31M ja kuten nimestä pystyy jo päättelemään, emolevy on varustettu G31-piirisarjalla. G31 tukee maksimissaan 333 MHz:n (1333 MHz QDR) väylätaajuudellisia prosessoreita, 400 MHz:n (800 MHz DDR) kellotaajuudellisia DDR2-muisteja ja on varustettu GMA 3100 -grafiikkaohjaimella. ICH7-tuoteperheen southbridgen myötä ominaisuudet karttuvat HD-ääniominaisuuksilla, neljällä Serial ATA -liittimellä, kuudella USB 2.0 -liittimellä, neljällä PCI Express x1 -linjalla ja 100 megabitin verkko-ohjaimella.

Emolevyssä itsessään on ainoastaan kaksi muisti-, neljä Serial ATA-, kaksi PCI-liitintä sekä yksi PCI Express x1- ja PCI Express x16 -liitin. North- ja southbridgejä jäähdytetään passiivisesti pelkillä siileillä. Äänipuolesta vastuussa on Realtekin ALC888-koodekkipiiri ja gigabitin verkko-ohjaimena toimii samaisen valmistajan RTL8111B-piiri. Huomattavina seikkoina emolevyssä ei ole ainuttakaan PATA-liitintä, eivätkä SATA-liittimet tue kiintolevyjen asettamista RAID-tasoihin.

CPU-Z-ohjelman 1.45-versio tunnistaa Core 2 Quad Q6600:n oikein ja näyttää mm. mallin, koodinimen, valmistusprosessin, kellotaajuuden, kertoimen, väylätaajuuden sekä L1- ja L2-välimuistien koot. Ohjelmasta käy ilmi myös prosessorin tukemat MMX-, SSE-, SSE2-, SSE3- ja SSSE3-käskykannat sekä EM64T-laajennus, ja lisäksi prosessori tukee Virtualization-, Wide Dynamic Execution-, Smart Memory Access,- Advanced Smart Cache- ja muun muassa Advanced Digital Media Boost -tekniikoita.

Core 2 Quad Q6600 perustuu 65 nanometrin prosessilla valmistettavaan Kentsfield-koodinimelliseen ytimeen. Kentsfield ei ole natiivi neliytiminen prosessori, sillä siinä on ”liimattu” kaksi kaksiytimistä Conroe-koodinimellistä ydintä samaan kotelointiin. Prosessorin kellotaajuus on 2,4 GHz, väylätaajuus 266 MHz (1066 MHz QDR) ja L2-välimuistia on yhteensä kahdeksan megatavua

Samaisen ohjelman Memory-välilehti tunnistaa muistityypiksi DDR2:n ja -määräksi neljä gigatavua. Muistiohjain on kaksikanavainen ja välilehti näyttää muistien kellotaajuudeksi 333 MHz (667 MHz DDR) ja muistiasetuksiksi 5-5-5-15-2T. G31-piirisarja tukee 400 MHz:n (800 MHz DDR) kellotaajuudellisia muisteja, mutta Fujitsu-Siemens on jättänyt hyödyntämättä tämän mahdollisuuden.

GPU-Z-ohjelmalla tutkittiin vielä näytönohjaimen tietoja ja tämä paljastaa valmistajan olevan Sapphire/PCPartner. GeForce 8800 GT -näytönohjainta ei lähdetä tässä tutkimaan sen tarkemmin, koska Muropaketista löytyy viime vuoden marraskuulta perinpohjainen artikkeli aiheesta. Muutamina oleellisina seikkoihin mainittakoon, että kyseinen n
äytönohjain toimii Fujitsu-Siemensin tietokoneessa NVIDIAn asettamilla referenssikellotaajuuksilla, jotka ovat grafiikkapiirin osalta 600 MHz ja muistien 900 MHz (1800 MHz DDR). GDDR3-tyyppistä muistia on 256-bittisen muistiohjaimen jatkona 512 megatavua. Valitettavasti Fujitsu-Siemens on asentanut tietokoneeseensa jo joulukuussa julkaistut 169.21-versionumerolliset ForceWare-ajurit.

Valitettava tosiasia on, että Fujitsu-Siemens on päivittänyt emolevyyn rampautetun BIOSin, jossa esimerkiksi ylikellotusominaisuudet on karsittu kokonaan pois. Ensimmäiseltä sivulta voi tutkia prosessorin tietoja ja mukana on myös BIOS-versionumero ja tietoja muistimääristä.

Sivu, jossa normaalilla BIOSilla olisi listattu ylikellotusvalinnat, on Fujitsu-Siemensin toimesta nyt autio ja esillä on ainoastaan EIST-toiminnon tila, säätö muistien kellotaajuudella ja Spread Spectrum -asetukselle.

Testeissä EIST-toiminnolla havaittiin olevan täysin oma tahto, eikä asetus toiminut lainkaan toivotulla tavalla. Enabled-asennossa kellotaajuus pysyi 6x-kertoimen turvin 1,6 GHz:ssä, mutta prosessorin rasittaminen ei tuntunut nostavan kellotaajuutta 2,4 GHz:iin. Esimerkiksi SuperPIllä kellotaajuus pomppasi hetkellisesti 1,86 GHz:iin ja 2,4 GHz:iin, mutta pysyi suurimman osan ajasta 1,6 GHz:ssä. Kun EIST-asetus asetettiin Disabled-tilaan, tilanne parantui, mutta täysin asetuksen vastaisesti. Tällöin kellotaajuus pysyi levossa 1,6 GHz:ssä ja nousi rasituksessa 2,4 GHz:iin.

PC Health -sivu sen sijaan on täysiverisessä kuosissa ja tarkkailtavaa löytyy lämpötilojen, tuulettimien kierrosnopeuksien ja jännitteiden muodossa. Samaiselta sivulta voi myös tuulettimien kierrosnopeuksien toimintaa suhteutettuna lämpötilaan.

Sisältö

  1. 1000 euron pelitietokoneet
  2. Fujitsu-Siemens Scaleo Pi-2666-32P
  3. Jimm's PC-Store Jimm's Silent Gamer
  4. Testikokoonpano, suorituskyky-, tehonkulutus-, lämpötila ja melumittaukset
  5. Loppuyhteenveto