Uusimmat

12 tuuman kannettavat tietokoneet

24.01.2007 22:26 Muropaketin toimitus

Kannettavat tietokoneet ovat nykypäivänä kaikkea muuta kuin vaivattomasti mukava kulkevia tietokoneita. Saatavilla on myös massiivisen kokoisia laitteita, joiden suorituskyky riittää vaikka pelaamiseen, mutta onneksi markkinoilta löytyy myös oikeasti kannettavia tietokoneita.

Muropaketti paneutui tällaisiin pienikokoisiin kannettaviin tietokoneisiin edellisen kerran vuoden 2004 marraskuussa, jolloin mukana vertailussa olivat Flybookin 3G Mininote A33iG-tri-b, Fujitsu-Siemensin Lifebook P7010 sekä Asuksen M5600N. Tekniikka on kuitenkin reilussa kahdessa vuodessa harpannut pitkän loikan ja Intel on ehtinyt julkaisemaan mm. hyvin menestyneen Core-arkkitehtuurin ja sitä myötä mobiilikäyttöön tarkoitetut Merom-koodinimelliset prosessorit. Samaan kohderyhmään AMD:lla on tällä hetkellä tarjottavanaan Turion 64 X2 -tuoteperheen Taylor-koodinimellisiä prosessoreita.

Tässä artikkelissa palataan parin vuoden takaisiin tunnelmiin kahdella 12 tuuman pienikokoisella kannettavalla tietokoneella, jotka ovat Fujitsu-Siemensin Amilo Si 1520-23 ja MSI:n Mega Book S271. Näistä ensimmäisenä mainitussa hyrrää Intel Core 2 Duo T5500- ja vastaavasti jälkimmäisessä AMD Turion 64 X2 TL-50 -prosessori. Artikkelissa paneudutaan molempien kannettavien tietokoneiden ominaisuuksiin ja lopuksi mitataan tehonkulutusta, akunkestoa, lämpötiloja, melua, prosessorikuormitusta sekä suorituskykyä.

Fujitsu-Siemens Amilo Si 1520-23

Fujitsu-Siemens toimittaa tuotteensa mukana ison nivaskan paperimateriaalia, jonka seasta löytyy mm. käyttöönotto-opas, takuulappu, Windows XP Home Edition -materiaalia sekä turvallisuusopas. CD-levyvalikoima kattaa käyttöjärjestelmän palautukseen vaadittavat CD:t sekä ohjelmistolevyjä, joilta löytyy WinDVD-, Nero-, Musicbrigade-, Norman Virus Control- ja Adoben Photoshop Elements 4.0- ja Premiere Elements 2.0 -ohjelmat.

Lisäksi mukana tulee luonnollisesti muuntaja ja virtakaapeli sekä DVI-D-Sub-adapteri, puhelinpistokeadapteri sekä puhelinkaapeli. Valitettavasti normaalia verkkokaapelia mukana ei toimiteta.

Amilo Si 1520-23:n yleisilme mukailee hyvin nykyistä trendiä ja kiinnitaitettuna pääliosa on etuosan mustaa kaitaletta ja näytön saranoita lukuun ottamatta metallinharmaan hopea. Näyttö ei varsinaisesti lukitu runko-osaan, mutta hakeutuu tiukasti kiinni näytön ollessa tarpeeksi lähellä runkoa.

Kun näytön nostaa pystyasentoon, näkymä on mustapainotteinen, sillä näyttöosa ja näppäimistö ovat mustia ja harmaata/hopeaa löytyy ainoastaan rungon etuosasta. CrystalView WXGA -näyttö on 12-tuumainen ja kykenee 1280×800-laajakuvaresoluutioon. Näytössä on myös sisäänrakennettu ympäristön kirkkauden tunnistin, joten se säätää näytön kirkkautta automaattisesti käyttöympäristön valaistuksen mukaan. Fujitsu-Siemens mainitsee ohjekirjassaan sallivansa neljä viallista pikseliä ja lisäksi viisi viallista alipikseliä, joten yhteensä viallisia kuvapisteitä sallitaan 17 kappaletta.

Laite itsessään painaa 1,7 kilogrammaa ja on mitoiltaan 299 x 220 x 23,9 millimetriä (leveys x syvyys x korkeus). Amilo Si 1520-23 on edustettuna suomalaisilla jälleenmyyjillä kiitettävän hyvin ja sen hinta liikkuu noin 1200 eurossa.

Vasemmalta puolelta löytyy optisen aseman lisäksi ExpressCard-korttipaikka, jossa voidaan käyttää ExpressCard/34- ja ExpressCard/54-tyyppisiä kortteja, USB 2.0- ja verkkoliittimet sekä Kensington-lukkoreikä. Optinen asema lukee CD-levyjä 24- ja DVD-levyjä kahdeksankertaisella nopeudella ja kirjoittaa CD-R-levyjä 24- ja CD-RW-levyjä 16-kertaisella nopeudella. Vastaavasti DVD+R- ja DVD-R-levyille kirjoittaminen luonnistuu kahdeksan-, DVD+RW- ja DVD-RW-levyille kuusin-, DVD+R DL 2,4- ja DVD-R DL -levyille nelinkertaisella nopeudella.

Taakse akun viereen on sijoitettu toinen USB 2.0 -liitin ja lisäksi tämän vasemmalta puolelta löytyy S-Video-ulostulo- ja muuntajan liitin.

Vastaavasti oikealta puolelta löytyy lämpimän ilman ulostuloaukon vasemmalta puolelta FireWire-, DVI-, puhelin-, kaksi USB 2.0-, mikrofoni- ja kuulokeliittimet, joista jälkimmäisin toimii samalla äänen optisena ulostuloliittimenä.

Edessä keskellä on ledit langattomalle verkkoyhteydelle, akulle, kiintolevylle ja virralle sekä lisäksi kortinlukija, joka tukee Secure Digital-, Multi Media Card-, Memory Stick- ja Memory Stick Pro -muistikorttityyppejä. Langattoman verkkoyhteyden valo palaa, jos sekä WLAN että Bluetooth ovat päällä, vilkkuu jos ainoastaan jälkimmäinen on päällä ja on pimeänä, jos kumpaakaan ei ole kytketty päälle. Virtaledi taas palaa sinisenä, jos tietokone on päällä, palaa oranssisena, jos verkkosovitin on liitetty, mutta tietokone on pois päältä, vilkkuu sinisenä, jos tietokone on tehonsäästötilassa ja on pimeänä, jos tietokone on pois päältä.

Alapuolella on kolme ilmanottoaukkoa sekä muutamia tarroja, joista käy ilmi mm. Windows XP Home Edition -käyttöjärjestelmän ja Works 8.5 -tekstinkäsittelyohjelman tuoteavaimet.

Yläpuolelta näppäimistön ja näytön välistä löytyy viisi pikanäppäintä sekä oikeanpuolimaisimpana virtanäppäin. Vasemmanpuoleisimmalla WLAN/Bluetooth-näppäimellä saadaan kytkettyä WLAN- ja Bluetooth-yhteydet päälle ja pois päältä, tuulettimen kuvalla varustettu näppäin laskee prosessorituulettimen kierrosnopeutta, mutta samalla myös prosessori ja grafiikkapiiri eivät toimi täydellä nopeudella, nuottinäppäimestä avautuu multimediaa toistava ohjelma, kirjekuoresta sähköpostiohjelma ja @-merkistä internet-selain.

Näppäimistö on miellyttävän tuntuinen ja näppäimet ovat normaalin työpöytätietokoneen näppäimistön näppäinten kokoiset, vaikka kyseessä onkin kohtuullisen pienikokoinen kannettava tietokone. Näppäimet on sijoitettu hyvin ja ainoastaan Fn-näppäimen sijoittaminen aivan vasempaan alareunaan vaatii totuttelua varsinkin, jos on tottunut kyseisellä paikalla olevan Ctrl-näppäin. Caps Lockin merkkivalo on sijoitettu näppäimen vasemmalle puolelle ja vastaavasti Num Lockin merkkivalo näppäimen yläpuolelle. Touchpad löytyy alareunasta ja käsittää lisäksi kaksi näppäintä, jotka toimivat kuten normaalin hiiren näppäimet.

Fn- eli funktionäppäimillä onnistuu Bluetoothin, torkkutilan ja WLAN:n kytkeminen päälle ja pois, näytön vaihtaminen, näytön kirkkauden lisääminen ja vähentäminen, kaiuttimen kytkentä päälle ja pois, äänenvoimakkuuden lisääminen ja vähentäminen, multimediasoittimen käynnistys ja tauko, pysäytys, takaisinkelaus, eteenpäin kelaus sekä sisäänrakennetun ympäristön kirkkauden tunnistimen asettaminen päälle ja pois päältä.

Lithium-Ion-akku sulautuu mallikkaasti tietokoneen runkoon ja on kapasiteetiltaan 4800 milliampeerituntia. Akku kiinnittyy runkoon kahden pikalukon avulla, jotka vapauttavat lukituksen liu’uttamalla niitä lukkoja kohti akun keskiosaa.

Amilo Si 1520-23:n sisuksiin pääsee helposti käsiksi, sillä alapuolelta voi avata suurikokoisen muoviluukun, joka paljastaa kaksi muistikampaa, kiintolevyn, WLAN-moduulin sekä coolerin. DDR2-muistikammat ovat Hynixin valmistamat, 512 megatavun suuruiset ja speksattu toimimaan 4-4-4-12-muistiasetuksilla PC2-4200:na eli 266 MHz:n (533 MHz DDR) kellotaajuudella. Vastaavasti kiintolevy on vähemmän yllättävästi Fujitsun valmistama ja tallennustilaa siitä löytyy 120 gigatavua.

Prosessoria ja i945GM-northbridgeä jäähdytetään pienikokoisella coolerilla, jossa lämpö siirretään piireistä siiliin kuparisella heatpipe-putkella. Putken päässä on pieni alumiininen neliö, jonka kautta lämpö siirtyy northbridgestä putkeen. Tätä osaa ei kiinnitetä lainkaan ruuveilla runkoon, vaan kiinnityksen varmistaa prosessoriosan neljä ruuvia ja heatpipe-putken ympärillä oleva tukeva metallikehikko.

Intel Core 2 Duo T5500 -prosessori eroaa hieman työpöytäkäyttöön tarkoitetuista prosessoreista, sillä näissä ei ole lainkaan ydintä suojaavaa heatspreaderia, vaan ainoastaan kotelointiin liimattu pahvinen suoja. Intel 945GM -northbridge näyttää tasan samalta, kuin työpöytäemolevyissä ja grafiikkapuolesta vastaa northbridgeen integroitu Graphics Media Accelerator 950 -grafiikkaohjain.

CPU-Z tunnistaa prosessorin oikein ja näyttää tämän kellotaajuudeksi 1663,1 MHz, väylätaajuudeksi 665,2 MHz ja L2-välimuistin kooksi kaksi megatavua. CPU-välilehdeltä käy ilmi myös mm. 65 nanometrin valmistusprosessi ja tuetut MMX-, SSE-, SSE2-, SSE3-, SSSE3- ja EM64T-laajennukset.

Memory-välilehti paljastaa muistityypiksi DDR2:n, kokonaismääräksi 1024 megatavua ja kaksikanavaisen muistiohjaimen olevan käytössä. Muistit toimivat niille speksatulla 266,1 MHz:n kellotaajuudella ja 4-4-4-12-16-muistiasetuksilla.

Sisältö

  1. 12 tuuman kannettavat tietokoneet
  2. MSI Mega Book S271
  3. Testattavat kannettavat tietokoneet & Testit
  4. Loppuyhteenveto