Uusimmat

Kesän minikannettavat – Asus Eee PC & MSI Wind

27.06.2008 12:23 Muropaketin toimitus

Pienikokoisia kannettavia tietokoneita on ollut markkinoilla jo pitkään, mutta näistä ainoastaan Applen iBook onnistui aikoinaan lyömään itsensä kunnolla läpi. Muropaketti paneutui vuoden 2004 marraskuussa kolmeen minikannettavaan, Flybook 3G Mininote A33iG-tri-b:hen, Fujitsu-Siemens Lifebook P7010:een ja Asus M5600N:ään. Lisäksi viime vuoden tammikuussa suurennuslasin alla oli kaksi 12-tuuman näytöllä varustettua kannettavaa, Fujitsu-Siemens Amilo Si 1520-23 ja MSI Mega Book S271. Vaikka kyseiset kannettavat ovat saaneet kiitosta Muropaketin lisäksi myös muilta medioilta ja käyttäjiltä, on niiden yleistyminen kaiken kansan saataville ollut lähes näkymätöntä.

Selvää on, että markkinoilta löytyy kuluttajia, jotka ovat suorituskyvyn ja ison näytön sijaan kiinnostuneita pienikokoisista kannettavissa, jotka kulkevat helposti mukana vaikkapa laukussa ja joissa riittää akkua useampaa tuntia. Tällaisia kannettavia on löytynyt markkinoilta, mutta valitettavasti niiden hintataso on pyörinyt suhteettoman korkealla. Hyvä esimerkki tästä on Fujitsu-Siemens Lifebook P7010, joka on ollut kahden Muropaketin toimittajan luotettava matkakumppani jo kolmen ja puolen vuoden ajan, mutta joka tuolloin kustansi yli 2000 euroa. Asus keksi tämän markkinaraon ja julkaisi Eee PC -kannettavan, jonka valtteina olivat nimenomaan pieni koko ja alhainen hinta. Suuren suosion myötä myös muut tietokonevalmistajat, kuten MSI, Dell, HP ja Acer, ovat tunkeneet markkinoille vastaavanlaisilla tietokoneilla.

Tässä artikkelissa paneudutaan ensimmäisen sukupolven Eee PC 4G:hen (701), muutaman kuukauden kuluttua saapuvaan toisen sukupolven Eee PC 901 -malliin sekä MSI Wind U100:aan. Artikkelissa katsastetaan kannettavien ominaisuudet sekä verrataan suorituskykyä, lämpötiloja, tehonkulutusta ja tietysti myös akunkestoa.

Sisältö

  1. Kesän minikannettavat - Asus Eee PC & MSI Wind
  2. Asus Eee PC 4G (701)
  3. Asus Eee PC 901
  4. MSI Wind U100
  5. Testikokoonpanot, tehonkulutus-, akunkesto-, suorituskyky-, melu- ja lämpötilamittaukset
  6. Loppuyhteenveto