Uusimmat

MSI GX700

11.10.2007 20:17 Muropaketin toimitus

Muropaketti on julkaissut tämän vuoden aikana viisi artikkelia kannettavista tietokoneista, ja tammikuussa paneuduttiin 12-tuuman malleihin ja helmikuussa Asuksen G2-malliseen pelikäyttöön tarkoitettuun kannettavaan tietokoneeseen. Kesäkuussa käsiteltiin Intelin Santa Rosa -koodinimellinen alusta ja Fujitsu-Siemensin pienikokoinen LifeBook P7230. Syyskuussa tutkittiin tarkemmin Santa Rosaan pohjautuvia kannettavia tietokoneita ja mukana oli muun muassa Zepton pelikäyttöön suunniteltu Znote 6324W, jota käytetään tässä artikkelissa vertailuna MSI:n vastaavalle mallille. MSI GX700 on yrityksen ensimmäinen varsinaisesti pelikäyttöön suunniteltu kannettava tietokone, joka on varustettu tehokkaalla Core 2 Duo -prosessorilla ja NVIDIA GeForce 8600M GT -grafiikkapiirillä. Artikkelissa luodaan katsaus MSI GX700:n ominaisuuksiin, suorituskykyyn, akunkestoon, tehonkulutukseen, lämpötiloihin ja meluun.

 

MSI GX700

MSI GX700 toimitetaan mustapainotteisessa pakkauksessa, jonka etukyljessä mainostetaan isolla G Series Performance Editionia ja kyse on siis pelikäyttöön tarkoitetusta tuotteesta.

Mukana toimitetaan vettä hylkivä reppu, jossa on erillinen tasku kannettavalle tietokoneelle. Sen sisällä ja sivutaskussa on myös reilusti pienempiä taskuja kynille, avaimille, kaapeleille ja muille pikkutavaroille. Reppu on varustettu kantokahvalla ja sen selkäosa on pehmustettu.

Mukana toimitetaan myös laturi ja virtakaapeli, mutta lisäksi MSI on panostanut ylimääräiseen oheismateriaalitarjontaan. Pakkauksesta löytyy kokoon taitettavat kuulokkeet mikrofonilla ja äänenvoimakkuudensäädöllä sekä optinen hiiri.

Perinteiseen tapaan mukana on käyttöoppaita, pikaohjeita, ohjelmisto-CD-levyjä, takuulappusia, Windows Vista Home Premium -käyttöjärjestelmän ohjeet ja palautus-DVD-levy sekä pieni arkki tarroja.

MSI GX700:n kuoret on valmistettu muovista ja ne ovat kiiltävän mustat, minkä takia niihin jää häiritsevän helposti näkyviä sormenjälkiä. MSI on aggressiivisen peliteeman myötä koristellut näyttöosaan MSI:n kohologon, jota ympäröivät punaoranssiset tribaalikuviot.

GX700 on kookas ja sillä on leveyttä 395, syvyyttä 278 ja korkeutta kiinni taitettuna 35 millimetriä. 3,6 kilogramman painon myötä se ei ole kovinkaan joustavasti liikuteltava kannettava tietokone ja on lähinnä työpöytäkoneen korvaaja ja tilansäästäjä. MSI GX700:aa on saatavilla Suomesta hyvin ja sen hintataso liikkuu noin 2000 eurossa.

Kun näyttö taitetaan pystyasentoon, eteen avautuva yleisilme on edelleen mustanpuhuva ja runko-osan alaosassa kämmenten kohdalla on samanlaisia tribaalikuvioita, kuin näyttöosassa. Runkoon on liimattu tarroja, joista käy ilmi GX700:n muutamia ominaisuuksia: NVIDIAn grafiikkapiiri, Intelin prosessori, Windows Vista -käyttöjärjestelmä, 17-tuuman näyttö, 1,3 megapikselin webbikamera, HDMI-ulostulo sekä gigabitin verkkokortti.

Näyttö on nykytrendin mukaisesti laajakuvasuhteellinen ja kooltaan reilunpuoleisesti 17-tuumainen. Näytön natiivi resoluutio on 1680×1050 ja sen pinta on ACV-tekniikan (Amazing Crystal Vision) myötä peilaavan kirkas. Näyttö on kohtuullisen laadukas ja toistaa värit kylläisesti, eikä siitä moitittavaksi jää kuin kohtuullisen niukat katselukulmat. 3D-bittimurskaimena konepellin alla on NVIDIA GeForce 8600M GT, jonka parina on 512 megatavua muistia. Grafiikkapiirissä on 32 Stream-prosessoria ja se itsessään toimii 475 MHz:n ja muistit 400 MHz:n (800 MHz DDR) kellotaajuudella.

Näppäimistön sijoittelu poikkeaa jonkin verran normaaleiden kannettavien tietokoneiden näppäimistöistä, sillä oikealla puolelta löytyvät numeronäppäimet. Valitettavasti tämä näkyy suoraan esimerkiksi nuolinäppäinten pienessä koossa, mikä pelaamista ajatellen on harmittava puoli. Esimerkiksi autopelien pelaaminen tuotti ongelmia, koska näppäimet ovat aivan liian pienet. Myös syöttönäppäin on kokenut kutistusta ja vastaa normaalin askelpalauttimen kokoa. MSI on päätynyt merkitsemään myös W-, A-, S- ja D-näppäimet punaisella ja nuolilla helpottamaan aloittelevia räiskintäpelien ystäviä hahmottamaan näppäinten sijainnin. Vastaavanlaista merkitsemistapaa on käyttänyt aiemmin ainakin Asus G2-mallisessa kannettavassa tietokoneessaan.

Neljästä kaiuttimesta kaksi on sijoitettu runkoon näytön ja näppäimistöön väliin, ja niitä MSI hehkuttaa muun muassa termeillä 4.1, Dolby ja Subwoofer. Aivan tuulesta temmattua hehkuttaminen ei ole, sillä muihin Muropaketin testaamiin kannettaviin tietokoneisiin verrattuna GX700:n kaiuttimet saivat aikaan poikkeuksellisen onnistuneen äänimaailman. Pink Floydin Pulse-musiikki-DVD:tä toistettaessa lopputulosta voisi kuvailla jopa hyväksi.

Näppäimistön yläpuolella on rivistö pikanäppäimiä ja ledejä. Pikanäppäimistön vasemmanpuoleinen näppäin käynnistää internetselaimen, siitä seuraava webbikameran ohjelmiston, keskimmäinen toimii virtanäppäimenä, toiseksi oikeanpuoleisin kytkee langattoman verkkoyhteyden päälle ja pois päältä ja oikeanpuoleisin käynnistää Windows Vistassa mediasoittimen. Ledit ilmaisevat kiintolevyn aktiivisuutta sekä Num Lockin, Caps Lockin ja Scroll Lockin tilaa.

Touchpadia ei ole sijoitettu rungon keskiosaan, vaan huomattavan paljon enemmän vasempaan reunaan, mikä aiheutti ongelmia testitilanteessa. Esimerkiksi pelattaessa WASD-näppäimillä kämmen makasi helposti touchpadin päällä aiheuttaen kursorin virheliikkeitä (olettaen, että touchpad oli päällä, eikä käytössä ollut normaali hiiri). Touchpadin oikeassa reunassa on myös skrollausalue, joka toimii vastaavalla tavalla kuin hiiren päällä oleva rullauspainike. Vasemmanpuoleinen nappi saa osakseen moitteita, sillä se oli osittain rikki ja painallus vaati voimaa ja saattoi muoviosat naksumaan.

Rungon etuosassa on FireWire-liitin, muistikortinlukija sekä mikrofoni-, linjasisääntuloa ja yhdistetty linjaulosmeno/SPDIF-liitin. Muistikortinlukija tukee Multi-Media Card-, Secure Digital- ja Memory Stick -tyyppisiä muistikortteja. Kuvan oikeassa reunassa näkyy myös kolme lediä, jotka ilmaisevat akun tilan (vihreänä akku täynnä, oranssina akku alkaa olla lopussa ja vilkkuu oranssina akun ollessa epäkunnossa).

Vasemmasta reunasta löytyy HD-DVD/DVD+-RW-yhdistelmäasema sekä kaksi USB 2.0 -liitintä.

Takaosa on lähes yhtä tyhjä kuin vasen reuna, ja sinne on sijoitettu Kensington-lukkopaikka, Ethernet- ja modeemiliitännät sekä virtaliitin. Kaapeliverkkoyhteyden lisäksi GX700 tukee 802.11a/b/g- ja Draft N -WLAN-standardeja sekä Bluetoothia.

Oikealla puolella on Express Card -liitäntäpaikka, USB 2.0-, HDMI- ja D-Sub-liittimet, lämpimän ilman poistoaukko sekä toinen Kensington-lukkopaikka. DVI-liitintä kuvasignaalin viemiseksi digitaalisessa muodossa ei valitettavasti ole, mutta uudempi HDMI-liitin korvaa monessa tapauksessa tämän tarpeen ja antaa mahdollisuudet myös laaja-alaisempaan käyttöön.

Pohjassa on muutama ilmanottoaukko, tarroja, kaiutin sekä luukut, joista pienemmän alta paljastuu kiintolevy ja suuremman alta muun muassa prosessori ja muistikammat. Kiintolevy on Western Digitalin valmistama, Serial ATA -liitäntäinen, kapasiteetiltaan 250 gigatavua ja pyörii 5400 kierrosta minuutissa.

Optisen aseman vieressä aivan rungon kulmassa on tyhjä luukku, josta sojottaa yksinäinen kaapeli. Tämä on tarkoitettu TV-virittimelle, jota testiin saapuneeseen malliin ei oltu kuitenkaan asennettu.

Kuusikennoinen Lithium-Ion-akku on malliltaan BTY-M52 ja kapasiteetiltaan 4400 milliampeerituntia.

MSI saa Muropaketin toimitukselta kiitosta siitä, että yhden luukun avauksella paljastuu lähes puolet alaosan sisuksista. Valtaosan tilasta kuluttaa lämpöputkilla varustettu jäähdytysratkaisu, joka peittää alleen prosessorin, grafiikkapiirin ja osan virransyötön komponenteista. Näiden vieressä on kaksi A-Datan DDR2-muistikampaa, joissa molemmissa on yksi gigatavu kapasiteettia ja ne on speksattu 5-5-5-15-asetuksille. Aivan oikeassa reunassa on lisäksi vielä Intelin 4965AGN-mallinen WLAN-kortti.

Prosessorina GX700:ssä on kaksiytiminen 65 nanometrin prosessilla valmistettu Intel Core 2 Duo T7500, joka toimii 2,2 GHz:n kellotaajuudella ja on varustettu yhteensä neljällä megatavulla L2-välimuistia. Northbridgen, joka on sijoitettu kuvan vasempaan reunaan, jäähdytyksestä vastaa pelkästään metallilevy, ja samainen levy on myös grafiikkapiirin päällä.

MSI saa suuria moitteita grafiikkapiirin osalta, sillä metallilevyn alapuolella grafiikkapiirin ytimen kohdalla on lämpöä johtavaa massaa sekä sitä suojaava muovitarra. Tehtaalla asennuksen yhteydessä asentaja on kuitenkin unohtanut poistaa muovitarran ja se oli kannettavaa tietokonetta purettaessa grafiikkapiirin ja metallilevyn välissä. Ei liene kenellekään yllätys, että välissä oleva muovi heikentää ”hieman” grafiikkapiirin lämmön siirtymistä metallilevyyn.

Jäähdytysjärjestelmä on melkoinen kyhäelmä ja siinä on perustana alumiinilevy, joka on yhteydessä grafiikkapiirin päällä olevaan metallilevyyn. Tämän vieressä on prosessorin ydintä vastassa oleva osa, joka on kuparia, edelleen oikeallepäin siirryttäessä tulee vastaan virransyötön komponentteja jäähdyttävä osa ja viimeisenä radiaalituuletin ja itse siiliosa. Kaikki osat ovat yhteydessä toisiinsa lämpöputkilla.

Sisältö

  1. MSI GX700
  2. Testikokoonpano, suorituskykymittaukset, tehonkulutus, akunkesto, lämpötila & melu
  3. Loppuyhteenveto