Uusimmat

Samsung XE303C12 (Chromebook)

28.10.2013 19:13 Muropaketin toimitus

Google on kaikille tuttu hakukoneesta, mutta massiivinen yritysjätti tarjoaa myös monenlaisia muita palveluita, jotka ovat keskittyneet internetin ympärille. Viime vuonna yli 50 miljardin dollarin liikevaihdon tehneen yrityksen merkittävimpiä palveluita ovat hakukoneeseen liittyvien palveluiden ohella muun muassa Android-mobiilikäyttöjärjestelmä, Chrome-selain, YouTube-videopalvelu, Gmail-sähköpostipalvelu sekä Google Maps -karttapalvelu.

Chrome-selain julkaistiin viisi vuotta sitten ja se on nopeasti haalinut käyttäjiä kiilaten itsensä markkinoiden kolmen käytetyimmän selaimen kärkeen. Net Applications -tutkimusyhtiön mukaan Chrome on kolmanneksi käytetyin selain noin 16 prosentin markkinaosuudella ja on vajaan kolmen prosenttiyksikön päässä Firefoxista. StatCounterin mukaan Chrome on käytetyin selain yli 40 prosentin markkinaosuudella.

Chrome-selain on ollut selvä alkutönäisy Chrome OS -käyttöjärjestelmälle, joka poikkeaa monilta osin tutuista käyttöjärjestelmistä – Windowseista, Linuxeista ja OS X:istä. Karkeasti yleistettynä Chrome OS tarjoaa käyttäjälle samat toiminnallisuudet kuin Chrome-selain ja perusta on vahvasti Googlen omissa pilvipalveluissa, joten käyttö vaatii käytännössä internetyhteyden.

Muropaketti sai vuoden 2011 alussa testiin Cr-48-mallisen prototyyppikannettavan, jonka tarkoituksena oli demonstroida Chrome OS:n toimintaa. Ohjelmistokehittäjille ja toimittajille suunnattu kannettava vaikutti paperilla mielenkiintoiselta, mutta Chrome OS:n käyttömahdollisuudet olivat loppujen lopuksi hyvin rajalliset.

2,5 vuotta on kulunut Muropaketin Cr-48-prototyyppikannettavan testistä ja Chromebook-markkinat ovat kehittyneet merkittävästi. Tämän artikkelin puitteissa palaamme tutkimaan, mistä Chrome OS -käyttöjärjestelmässä on loppujen lopuksi kyse. Mukana on myös pohdintaa Chromebook-termistä, jolla viitataan Chrome OS:llä varustettuihin kannettaviin, ja tarkemmassa tutkinnassa on Samsungin XE303C12-mallinen kannettava.

Sisältö

  1. Samsung XE303C12 (Chromebook)
  2. Mikä Chrome OS? & Chrome OS:n esittely
  3. Mikä Chromebook? & kannettavan esittely
  4. Testikokoonpanot, suorituskyky & tehonkulutus
  5. Loppuyhteenveto