Uusimmat

Intelin Broadwell-Y-arkkitehtuuri & Core M -prosessorit

30.06.2015 13:07 Muropaketin toimitus

Syyskuussa 2014 julkaistujen vähävirtaisten Core M -prosessorien pääasiallinen tarkoitus on mahdollistaa ohuiden mutta tehokkaiden laitteiden valmistaminen ilman aktiivijäähdytystä. Kun Broadwell-Y:tä verrataan edellisen 22 nanometrin Haswell-Y-sukupolven vastaavaan vähävirtaiseen malliin, lupaa Intel omissa markkinointipuheissaan 50 prosenttia paremman suorituskyvyn prosessorin ja 40 % grafiikkaohjaimen osalta sekä reilun 1,5 tunnin parannuksen akkukestoon. Realistisempi lukema prosessorisuorituskykyä arvioidessa lienee Intelin ilmoittama Broadwellin noin 5 % parannus IPC-suorituskyvyssä Haswelliin verrattuna.

14 nanometrin viivanleveydellä valmistettavat Broadwell-Y-koodinimelliset Core M -prosessorit rakentuvat 1,3 miljardista transistorista ja piisirun pinta-ala on 82 neliömillimetriä. HD Graphics 5300 -grafiikkaohjain haukkaa noin puolet pinta-alasta.

Core M -sarjan prosessorit ovat kaksiytimisiä ja varustettu Hyper-Threading-teknologialla eli ne kykenevät käsittelemään neljää säiettä samanaikaisesti. Kuvassa prosessoriytimet ja grafiikkaohjaimen käsittävän piisirun alapuolelle on sijoitettu myös erillinen oheislaitepiiri (PCH, Platform Controller Hub) ja kokonaisuus on pinta-alaltaan 50 % pienempi ja 30 % matalampi kuin Haswell-Y.

Core M -prosessoreita julkaistiin alun perin syyskuussa kolme kappaletta: M-5Y10, M-5Y10a sekä M-5Y70. Kaksi ensimmäistä toimivat 800 MHz:n peruskellotaajuudella ja rasituksessa maksimissaan 2 GHz:n Turbo-kellotaajuudella. M-5Y70:n perustaajuus on 1,1 GHz ja Turbo-kellotaajuus 2,6 GHz. Kaikkien edellä mainittujen grafiikkaohjaimena toimii Intel HD Graphics 5300 vaihtelevin kellotaajuuksin. Kaikkien Core M -mallien TDP-arvo on 4,5 wattia.

Marraskuussa 2014 Core M -sarjaa laajennettiin vielä neljän ylimääräisen mallin voimin: M-5Y10C, M-5Y31, M-5Y51 ja M-5Y71. Kaikki edellä mainitut prosessorit ovat ominaisuuksiltaan samanlaisia ominaisuuksiltaan verrattaessa aiempiin malleihin, mutta erot löytyvät kellotaajuuksista.

Yllä oleva dia kiteyttää hyvin neljän vuoden aikana tapahtunutta kehitystä kannettavien tietokoneiden saralla muutamalla esimerkkiluvulla. Samaan aikaan, kun laitteista on saatu tehtyä pienempiä ja virrankulutusta vähennettyä, niiden suorituskyky ja akkukesto on parantunut.

Sisältö

  1. Testissä Asus ZenBook UX305 (Intel Core M)
  2. Intelin Broadwell-Y-arkkitehtuuri & Core M -prosessorit
  3. ZenBook UX305:n esittely ja ominaisuudet
  4. Suorituskykymittaukset
  5. Käyttökokemukset ja akkukesto
  6. Loppuyhteenveto