Uusimmat

Green Campus – tutkimusta ja opetusta maailman parhaaksi

08.03.2013 11:47 Aki Lehti

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) Green Campus on mielen- ja tahtotila. Tavoitteenamme on oppia elämään, kuten opetamme. Mutta Green Campus on myös fyysinen ympäristö, jossa kuljetaan kohti mahdollisimman ympäristöystävällistä kampusta.

Kampuksemme poikkeaa perinteisistä kampuskäsitteistä. Alkuvaiheessa perinteistä kampuskokonaisuutta täydentävät arktiset tuuli- ja aurinkovoimalat, sähköiset liikkumisvälineet, itse kiinteistön Green office -konsepti sekä jätteiden tehokas käsittely ja kierrätys. Vihreä kampus toimii kokeilu- ja havainneympäristönä, kun halutaan tarkastella, miten tekniikan avulla toimitaan kestävän kehityksen arvojen mukaisesti.


Pyöräparkki kampuksella. Taustalla tuulivoimala Saimaan ranta-alueella, jota kehitetään vapaa-ajanvietto- ja virkistysalueeksi.

LUT on juuri julkaissut hankkeensa, jossa yliopistolle rakennetaan kaikkiaan noin 220 kW:n aurinkopaneelijärjestelmä. Isonkin toimistorakennuksen yhteydessä tällaisella teholla on jo kohtalainen merkitys, sillä erityisesti kesäaikainen toimistojen jäähdytystehon kompensointi auringolla on järkevimpiä toimia, mitä aurinkopaneeleilla Suomessa voi tehdä. Sama periaate sopisi oivallisesti myös liikekiinteistöihin, joita jäähdytetään voimallisesti kesäisin. Parinsadan kilowatin sähköteholla saamme kesällä noin 600 kW:n jäähdytystehon kiinteistöihimme ”ilmaiseksi”. Tuleva aurinkoenergiajärjestelmä tarjoaa varsinkin sähkötekniikan tutkijoille oivallisen tehoelektroniikkaan suuntautuvan tutkimusympäristön.

LUT muodostaa myös pienen demonstraatioympäristön Smart Grid -sähköverkoille. Tulevaisuuden sähköverkoissa kulutus adaptoituu tuotantoon päinvastoin kuin nyt, kun generaattorit vääntävät tehoa kulutuksen mukaan. Tämä 180asteen käännös on seurausta siitä, että hajautettu tuotanto ei aina kykene vastaamaan kulutukseen. Pilvi ajelehtii auringon eteen tai tuuli tyyntyy. Silloin älykkäät sähköverkot ohjaavat kulutuksen mahdollisimman alas asiakkaan kärsimättä ja turvautuvata sähköisiin energiavarastoihin, kunnes tuotanto kohoaa jälleen.


LUT Energialla on tutkimuskäytössä ladattavaksi hybridiksi muunnettu Toyota Prius hybridiauto sekä täyssähkö-Passat.

Vihreän kampuksen oppilaitokset haluavat myös osoittaa, miten rakennetaan mahdollisimman energiatehokas hybridibussi kaupunkiliikenteeseen. Kun tavallinen dieselbussi meluaa ja savuaa reilun 10 litran järeän dieselin voimin, tulee CAMBUS-hybridibussiin 2.5 litran pikkudiesel ja 200 kW:n sähkömoottori, jolla 34 kWh:n litiumtitanaattiakun avulla päästään parhaimmillaan jopa 30–40 kilometrin ajomatkan ilman dieseliä. Tämä edustaa poikkeavaa ajattelua tämän hetken kaupalliseen valtavirtaan. Kaupunkibussin tehontarve on keskimäärin vain 18 kW, kun jarrutusenergia otetaan talteen. Toki apulaitteet, kuten jäähdytys (34 kW), voivat jopa kolminkertaistaa tehontarpeen.

Green Campuksen keskeisiä aihealueita ovat siis uusiutuvan energiantuotannon määrän lisääminen, jätteiden käsittelyn ja uusiokäytön tehostaminen, sähköisen joukkoliikenteen kehittäminen, vesien suojelu ja puhdistus. Tulevaisuuden visioissa Skinnarilan kampusalueesta pyritään tekemään lähes omavarainen joidenkin keskeisten toimien osalta. 11 000 ihmisen yhteisö vastaa keskikokoista suomalaista kuntaa, joten meillä voisi tulevaisuudessa olla oma käänteisosmoosiin perustuva juomaveden ja jätevesien käsittelyjärjestelmä sekä mahdollisesti myös oma LUT:n tutkimusrintaman lippulaivoihin kuuluvan suurnopeustekniikan sovelluksena testattava CHP-laitos lämmön ja sähkön tuotantoon. Siinä jätevesien liete-, ja toimistojen heikosti kierrätettävä energiajae poltetaan innovatiivisessa CHP-laitoksessa, joka tuottaa alueen kaukolämmön ja osan sähköstä. Arvokkain osa kierrätysmateriaalista muutetaan uusiksi tuotteiksi. Viherkatot suodattavat sadevedet. Aurinko- ja tuulienergiajärjestelmät lisäävät sähköomavaraisuutta.

Opiskelijalle Green Campus suo monia mahdollisuuksia. Sähköpolkupyörän vuokraaminen on yksinkertaisimpia juttujamme, mutta tärkeintä on nähdä esikuvia. Maailmaa voi muuttaa ottamalla tekniikan suomia uusimpia ideoita käyttöön ja samalla vähentää ihmisen luonnolle aiheuttamaa kuormitusta merkittävästi.

TIETORUUTU: LUT Energia

Energiamurros on tässä ja nyt. Sitä tarvitaan työkaluksi, kun seuraavien vuosikymmenien aikana energiatalous maailmanlaajuisesti muuttuu täysin. Muutos on jo alkanut. Sen ilmentymiä ovat muun muassa uusiutuvan energian esiinmarssi, hajautetun energiantuotannon lisääntyminen, sähkön varastointiin ja kysynnän joustoon liittyvät tutkimus- ja kehitystoimet sekä Aasian nopeasti kasvavaan energiankulutukseen vastaaminen. Uusille osaajille löytyy siis töitä ja haasteita.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto on Suomen suurin yliopistollinen energia-alan tutkija ja kouluttaja. Tutkimusryhmämme energia-, sähkö- ja ympäristötekniikan aloilla toimivat yhtenäisessä LUT Energia -tutkimuskokonaisuudessa, ja tarjoavat poikkitieteellistä osaamista yhteistyökumppaneilleen. Kaikilla koulutusohjelmillamme on kansainvälinen laatuleima, joka takaa koulutuksen korkean tason.

Energiatehokkaiden ratkaisujen löytäminen edellyttää laaja-alaista tutkimusta. Hallitsemme ympäristöystävällisesti koko energiaketjun energialähteistä loppukäyttöön: polttoaineet, energiantuotantoteknologiat, sähköverkot ja -markkinat sekä energiankäytön ja tuotantoprosessit.

Tutkimustoimintamme on luonut pohjan useille maailmanlaajuisille menestystuotteille ja uudelle yritystoiminnalle. Osaamisestamme kertovat myös kymmenet myönnetyt patentit. Vuosittain LUT Energian kolmesta koulutusohjelmasta (energia-, sähkö- ja ympäristötekniikka) valmistuu 120 diplomi-insinööriä ja viitisentoista tekniikan tohtoria, jotka sijoittuvat laajasti eri tehtäviin yliopistoista yrityksiin.

Energia-alan diplomi-insinööriksi?

LUT Energian Koulutusohjelmat ovat energiatekniikka, sähkötekniikka ja ympäristötekniikka. Diplomi-insinööriksi voit hakea valtakunnallisen tekniikan yhteisvalinnan kautta.
 

Hakuaika on 4.3.-3.4.2013 klo 16.15.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat