Arvostelut
12.09.2008, 07:10
340
Elokuvat

Kummeli – Alivuokralainen (-)

Kummeli - AlivuokralainenKun poistuin Kummelin Alivuokralaisen nähtyäni teatterista, soitin kaverilleni. Puhelun päätteeksi sanoin, että elokuva oli hirveää kuraa. Hän myötäili hetken ja kysyi sitten: “Onko toi luotettava arvio vai onko kyse sun akateemisesta mikään-ei-kelpaa-mausta?”

Pahoin pelkään, että arvioni on luotettava – olkoonkin, että muutama vuosi takaperin sain toiselta kaverilta satikutia haukuttuani summamutikassa Kummelia huonommaksi kuin Julmahuvi.

Mutta ei sille mahda mitään. Jos komedia ei naurata kertaakaan (saavutus, johon ei tänä vuonna yltänyt edes Space Chimps), on jotain todella pahasti vialla. Ehkä kyse on alkutekstistä, jonka Timo Kahilainen ja Heikki Vihinen kirjoittivat Tampereen Teatterin lavalle. Tai ehkä kyse on siitä, että Kummelista on vain lopullisesti virta loppu. It’s not pinin’, it’s passed on.

Vähät hymähdykset tulevat vähiten groteskisti näytellyistä hahmoista. Mitä vähäeleisemmin Mikko Kivinen Lauria näyttelee, sitä hauskempi hän on. Minimaalisessa sivuroolissa vilahtava Taneli Mäkelä on hauskempi kuin jumalattomasti säheltävä ydinkolmikko Silvennoinen-Kahilainen-Hela yhteensä.

Kummeli

Juonenkäänteet ovat typeriä, kuten huonoissa farsseissa on tapana. Ne ovat hämmästyttävästi samaan aikaan sekä masentavan kliseisiä että täydellisen epäuskottavia. Elokuvan homoiluaspektista en osaa sanoa mitään viisasta. Ilmeisesti jonkun mielestä on edelleen hauskaa, jos miehellä on räikeän väriset vaatteet ja perse pystyssä.

Alkutekstien jälkeen lainataan tyylikkäästi Hitchcockin Takaikkunasta, kun kamera-ajo esittelee hahmojen ammatit. Mutta hukkaan menee moinen kuvakerronta tällaisessa tekeleessä. Musiikki soi taustalla koko ajan hassuna kuin 1920-luvun piirakkakomedioissa ja kokonaisuuden kruunaavat animoidut väliotsikot, joissa kuullaan niinkin kuolemattomia sutkauksia kuin “äijät mokailee, äijät tyrii taas”.

Lopuksi tahtoisin vielä muistuttaa siitä, että tulevan Mannerheim-elokuvan käsikirjoittaa Heikki Vihinen. Sama mies.

0/5

PlusMiinusNolla
-ihan kaikki
+ei mitään

Kummeli – Alivuokralainen
(Suomi 2008)
K7

Ohjaus Matti Grönberg
Käsikirjoitus Timo Kahilainen ja Heikki Vihinen
Pääosissa Heikki Silvennoinen, Mikko Kivinen, Timo Kahilainen, Heikki Hela, Tuija Ernamo, Mari Turunen, Ritva Jalonen, Jussi Lampi, Oiva Lohtander, Heikki Vihinen, Risto Korhonen, Jasper Pääkkönen, Leea Klemola, Juha Veijonen

Kesto 104 minuuttia

Lue haastattelut:

Heikki Silvennoinen: Alivuokralaisesta Kummeli-elokuvaksi

Plazan viikon vieras: Timo Kahilainen

Kummeli – Alivuokralainen (-)
Teksti: Olli Sulopuisto
Tagit: ammatti, elokuva, komedia, musiikki, teatteri, viikon vieras

Kommentointi on suljettu.