Uusimmat

ReCore – grindaa tiesi tähtiin (PC, Xbox One)

10.10.2016 12:43 Miikka Lehtonen

ReCoreTekijä: Comcept / Armature Studios
Julkaisija: Microsoft
Testattu: PC Windows 10, Intel Core i5-4670k, 16 Gt muistia, GeForce GTX 970
Saatavilla: PC, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows 10, Core i4-4460, 8 Gt muistia, DirectX 11 -yhteensopiva näytönohjain
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.recoregame.com
Arvostelija: Miikka Lehtonen

ReCore

 

ReCore on vaikka mitä. Se on ensimmäisiä Microsoftin ”pelaa missä haluat” -ohjelman pelejä, sillä sitä voi pelata yhdellä maksulla sekä Xbox Onella että Windowsilla.

Se on myös sympaattinen, parhaimmillaan erinomaisen viihdyttävä ja kokonaisuutena toimiva peli. Se on myös armottomasti kesken.

ReCoren takaa löytyy paljon tunnettuja ja luotettuja nimiä, kuten muun muassa Megamanin isänä tunnettu Keiji Inafune. Useilla messuilla kansaa viihdyttänyt peli näyttikin ennakkomateriaaleissa siltä, että se voisi olla jotain hyvin erityistä – jotain kehittäjiensä tasoista ja näköistä.

Sitä se parhaimmillaan onkin, sillä kun ReCore toimii, se on erinomaisen hauska ja toimiva. Sellainen, jolle olisi mielellään antanut enemmän pisteitä ja joka ansaitsisi paljon suuremman yleisön kuin mitä se nyt tulee saamaan. Valitettavasti ReCoren kehityksen aikana on tapahtunut jotain, jonka seurauksena pelin loppu on viimeisten vuosien suurimpia pettymyksiä.

ReCore

ReCore

Tyttö ja robotit

ReCore on tarina Joulesta, itsenäisestä nuoresta naisesta, joka on osa kaukaiselle autiomaaplaneetalle lähetettyjä tienraivaajia. Rohkeiden vapaaehtoisten oli tarkoitus rakentaa planeetalle koneistoa, joka sitten muuttaisi sen vehkeäksi ja maan kaltaiseksi planeetaksi.

Jotain on kuitenkin mennyt pieleen, sillä kun Joule herää kotinaan toimivasta mönkijästä yhdessä koirarobotti Mackin kanssa, hän on ypöyksin. Planeetta on yhä autio, eikä muista ihmisistä ole tietoakaan. Joule ei anna moisten pikkujuttujen hidastaa tahtia, vaan lähtee selvittämään, mitä on mennyt mönkään ja palauttamaan maankaltaistamista takaisin raiteilleen.

Tämä ei kuitenkaan ole ihan helppo operaatio, sillä planeetalla on mennyt jotain paljon pahemmin pieleen. Ihmisten avuksi lähetetyt robottilegioonat ovat kääntyneet ihmisiä vastaan ja kaikki planeetan tuotantolaitoksetkin ovat joko rikki tai korruptoituneita.

Joule saa tarinan aikana avukseen neljä robottikumppania, joista on apua pelin aikana ja iloa sen tarinassa. Robotit kun ovat oikein veikeitä ja sympaattisia kavereita. Mukaan mahtuu muun muassa korkeita paikkoja pelkäävä kiipeilyrobotti. Paperilla tämä ei ehkä kuulosta ihan niin hauskalta ja veikeältä kuin mitä se oikeasti pelin aikana on, sillä ReCore on hurmaava peli. Joule on iloinen ja positiivinen pelihahmo, joka ottaa haasteet vastaan itseensä luottaen ja täynnä tarmoa.

Myös pelattavuus on pääasiassa oikein kivaa. Tarjolla on monipuolista tasohyppelyä, tehtävien ratkontaa ja tietenkin aimo annos räiskintää.

ReCore

ReCore

Värillä on väliä

ReCore on peli, jossa värillä on väliä. Joule saa pelin aikana aseeseensa neljä eri väristä ammusmoduulia, joilla on jonkinlaiset taustatarinan selityksensä, mutta käytännössä ne vain tarkoittavat sitä, että tietyn värisiä vihollisia pitää ampua samanvärisellä luodilla, jotta se tekee juuri yhtään vahinkoa.

Taistelu, kuten muukin peli, nojaa vahvasti nopeaan liikkumiseen. Joule osaa tuplahyppiä ja lisäksi singahtaa vaakatasossa ilman halki. Näin voi paitsi ylittää pelin tiheitä tasohyppelykohtauksia ja etsiä kätkettyjä aarteita, myös väistellä murhaavaa vihollistulta. Joule ei kestä osumia juuri lainkaan, joten taistelu on puoliksi hävitty, jos viholliset pääsevät lyömään.

Väistely on kinkkistä puuhaa, sillä vihut puskevat usein päälle suurina laumoina ja monista eri suunnista. Tässä robottikavereista onkin sitten apua, sillä ne auttavat taistelussa ihan yleisestikin, ja lisäksi kaikilla on omat kovat erikoishyökkäyksensä, joilla vihollisia voi lamautella ja näin keskeyttää kaikkein pahimpia hyökkäyksiä.

ReCoren taistelusysteemin erikoisuus on se, että Joule voi yrittää kiskoa heikentyneiltä vihollisilta näiden aivoina toimivat ydinkristallit omaan haltuunsa. Näin tekemällä aloitetaan eräänlainen köydenveto, jossa kalastuspelien tyyliin pitää osata kiskoa ja hölläillä oikeissa paikoissa, jotta kallisarvoiset kristallit päätyvät plakkariin eikä siima katkea.

Köydenvedon huonona puolena on, että peli jatkuu täysillä Joulen ympärillä ja jos operaatiota ei saa valmiiksi hyvin nopeasti, todennäköisesti saa turpaansa ympärillä riehuvilta vihollisilta. Niinpä pitääkin käyttää harkintakykyään ja kiskoa aivoja vain kun se on turvallista.

ReCore

Aivoilla, sekä roboteilta kerätyillä romuosilla, voi sitten tutkia ja valmistaa omille boteilleen parempia osia. Tutkimalla löytää hirmuiset pinot erilaisia kaavoja, joista muodostuu sitten kokonaisuuksia. Näitä kasaamalla saa roboteilleen muhkeita bonuksia. Keskittäminen siis kannattaa.

Ensimmäiset noin kuusi tuntiani ReCoren parissa menivät hyvin positiivisissa tunnelmissa ja mielessäni pyörivät jo suosituspeukut, mutta sitten juoksin nenä edellä tiiliseinään, joka tunnetaan myös ReCoren loppuna. Tiiliseinän tavoin se tuli vastaan hyvin yllättäen ja jätti jälkeensä melkoisen harmituksen.

ReCore

ReCore

Grindaa tiesi tähtiin

Koska ReCore on avoimen maailman peli, se sisältää tietenkin hirmuiset määrät sivutehtäviä. Tarjolla on harvinaisia hirviöitä metsästettäväksi, sivuluolastoja putsattavaksi ja erilaisia haastekenttiä voitettavaksi. Valitettavasti sivutehtävät ja metsästykset eivät suinkaan ole vapaaehtoista puuhaa, vaan pakollista puurtamista. Vielä valitettavammin peli kertoo tämän vasta kun loppu on jo käsillä.

ReCoren tarina tuntui yllättävän lyhyeltä ja olin aika hämmentynyt, kun jo kuuden tunnin pelailun jälkeen pääsin vastakkain loppupomon kanssa. Vastahan se peli oli päässyt kunnolla vauhtiin! Viimeinen neljästä robottikaveristani oli vasta liittynyt remmiin ja kysymyksiä oli ilmassa vielä vaikka miten paljon!

Peli ei kuitenkaan lopu loppupomoon, sillä sen jälkeen odottaa sen enempää tarinaa spoilaamatta korkea torni, jonka huipulle on kiivettävä. Kukin tornin kerroksista vaatii auetakseen vinon pinon sivutehtävistä kerättäviä kristalleita. Itse tein sivutehtäviä aika paljonkin pelin aikana. Läpäisin useita sivuluolastoja, metsästin monia hirviöitä ja sain hahmoni lähelle levelikattoa. Silti omat kristallini riittivät vain ensimmäisen kerroksen avaamiseen. Päästäkseni eteenpäin minun olisi pitänyt käydä putsaamassa kaikki muukin sivusisältö. Rehellisesti sanoen siihen se peli-intoni sitten lopahtikin ja katselin loppukohtauksen YouTubesta.

Syy yllättävään grindauspakotukseen on se, että pelin kehitystiimiltä loppuivat rahat / resurssit / aika ennen kuin peli oli valmis ja se piti julkaista keskeneräisenä. Tiimi ei tätä ole suoraan tunnustanut, mutta kun esimerkiksi pelin kannessa komeileva viides robottikumppani puuttuu kokonaan pelistä (vaikka sillekin putoaa parannusosia ja muuta roipetta), ei tarvitse olla kummoinenkaan rakettikirurgi arvatakseen, että ReCore ei lopullisessa muodossaan ole ehkä se peli, joka sen piti olla.

ReCore

Tämä on valtava harmi, sillä aineksia olisi ollut vaikka mihin. Nytkin käteen jää paketti, josta kyllä irtoaa viihdettä juuri ja juuri hintalapun verran, varsinkin jos pitää pelin alusta saakka mielessään sen, että kaikki kartalla näkyvät bonuskilkkeet olisi syytä haravoida mukaansa. En voi peliä varsinaisesti kenellekään suositella, mutta jos vähän erilainen ja parhaimmillaan oikein hurmaava toimintaseikkailu kiinnostaa, ReCoresta sitä irtoaa. Viimeistään sitten alelaarista.

 

ReCore

 

Pelaa missä haluat

ReCore on ensimmäisiä Microsoftin ”pelaa missä haluat” -kampanjan pelejä. Tämä tarkoittaa sitä, että kertaostoksella pelin saa sekä Xbox Onelle että Windows 10:lle. Itse aktivoin koodini Xbox Onella ja tämän jälkeen pystyin lataamaan ReCoren ongelmitta PC:lleni. Myös tallennukset siirtyvät sen ihmeempiä säätämättä eri versioiden välillä niin nopeasti, että kun lopetin pelaamisen PC:llä, pystyin kääntymään ympäri, ottamaan Xbox One -ohjaimen käteeni ja aloittamaan pelaamisen konsolilla.

Xbox One -versio on teknisesti laadukas, joskin kärsii piiitkistä lataustauoista. Pahimmillaan lataukset kestävät useita minuutteja syystä, jota ei oikein pysty ihmisjärjellä ymmärtämään. Windows-versio tietenkin näyttää paremmalta ja SSD:lle asennettuna myös latautuu ripeämmin, joskaan ei mitenkään hetkessä sekään.

Onneksi ei kuitenkaan tarvitse tehdä mitään ostopäätöksiä kahden version välillä, koska molemmat tosiaan saa samalla rahalla. Oli ReCorsesta pelinä mitä mieltä tahansa, olen itse kampanjan suhteen vakuuttunut!

 

ReCore

 

Lisää aiheesta

Warhammer 40K: Eternal Crusade tökkii ja turhauttaa (PC)

Destiny: Rise of Iron DLC lähinnä paikkaa jatko-osan myöhästymistä (PS4, Xbox One)

The Swapper kutkuttelee kloonattujakin aivonystyröitä (PC, PS3, PS4, PSV, Wii U, Xbox One)

Deus Ex: Mankind Divided jää trilogian lepsummaksi väliteokseksi (PS4, PC, Xbox One)

Solus Project – selviytymisseikkailu vieraalla planeetalla (PC, Xbox One)

No Man’s Sky – elämä lyhyt, peli pitkä (PC, PS4)