Uusimmat

Testasimme pyssyhippailun: Critical Ops haluaa olla takataskusi uusi Counter-Strike

08.12.2016 12:27 Ilari Hauhia

critical-ops-nosto

Kilpailullinen videopelaaminen, eli eSports, ei ole vielä tähän mennessä löytänyt sopivaa rakoa mobiililaitteiden maailmasta. C-OPS eli Critical Ops on vielä alpha-vaiheessa oleva FPS-räiskintä, joka pyrkii tuomaan kilpailullisen moninpelaamisen myös mobiililaitteille.

Ilmaiseksi ladattavissa oleva Critical Ops päästää pelaajan pyssyhippasille kentille, jotka muistuttavat kovasti Counter-Striken karttoja. Tämä ei suinkaan ole sattumaa. Critical Force -yhtiön perustaja Veli-Pekka Piiraisen mukaan Counter-Strike on pelin suurin esikuva ja yksi Counter-Striken luojista, Minh “Gooseman” Le, on ollut mukana myös Critical Opsin kehityksessä. Tämä tulee esille peliä pelattaessa monessakin yhteydessä, mikä on oikeastaan ihan hyvä asia – onhan CS maailman suosituin ja menestynein räiskintäpeli.

Kun Critical Opsin avaa ensimmäistä kertaa, pelaaja päästetään heti kättelyssä opettelemaan pelin kontrollit. Default-asetuksilla tähtäys hoidetaan vasemmalla peukalolla ja liikkuminen sekä ampuminen oikealla. Kontrolleja voi kuitenkin halutessaan muokata myös omiin tarkoituksiin sopiviksi. Uusia pyssyköitä voi ostaa kierrosten alussa kauppakuvakkeen alta ja pommi lätkäistään maahan valitsemalla se oikeasta alakulmasta.

Lyhyen tutoriaalin jälkeen pelaaja pääsee halutessaan heti tositoimiin päävalikon Quick Play -kuvakkeen kautta ilman minkäänlaista rekisteröintirumbaa. Tämä on mieluisa yllätys mobiilipelien maailmassa, jossa normaalikäytäntö on antaa kaikki mahdolliset tunnukset Facebookia myöten ennen pelaamaan pääsyä. Critical Opsissa on tällä hetkellä tarjolla kaksi pelimuotoa, Defuse sekä Deathmatch. Peliin liittyessään pelaaja voi Counter-Striken tapaan valita joukkueekseen joko pommia kantavat terroristit tai näitä vastustavat eliittijoukot.

Ennen pelaamista olin ollut kovin ennakkoluuloinen mobiiliräiskintää kohtaan. “Eihän siinä voi olla mitään järkeä”-ajatukset laantuivat kuitenkin jo muutaman erän jälkeen. Tämähän on hauskaa! Peliä on mahdollista pelata myös tietokoneella Facebookin välityksellä. Tietokonepelaajia ja mobiilipelaajia ei kuitenkaan lähtökohtaisesti yhdistetä samoihin matseihin, elleivät mobiilipelaajat erikseen niin toivo.

critical-ops-3

Counter-Strike: Critical Ops

Critical Opsin asevalikoimasta löytyy pistooleja, konepistooleja, rynnäkkökivääreitä sekä haulikoita. Näiden lisäksi erien alussa voi erävoitoista ansaituilla rahoilla hankkia suojakseen myös kevlar-liivit sekä taskuun pari käsikranaattia. Jokaisen pelaajan varusteista löytyy tietysti myös puukko, jonka esiin ottamalla pelihahmo juoksee nopeammin.

Kuulostaako tutulta? Niinpä niin.

Aseiden välillä ei tunnu olevan hurjia eroja. Karkeasti otettuna rynkyt ja SMG:t paukuttavat nopeaa Spray and Pray -sarjaa, sniperit snipaavat ja haulikot tappavat lähelle pyrkivät viholliset. Asebalanssia hienosäädetään jatkuvasti ja se tulee varmasti kehittymään pelin kypsyessä. Kehitystä kaipaa myös nykyinen, pelikonsoleista tuttu Aim Assist. Tällä hetkellä melko aggressiivinen tähtäysavitin saattaa ohjata crosshairin ihan mihin sattuu, parhaimmillaan päähän, pahimmillaan johonkin ihan muualle. Tämä johtaa siihen että 1v1-taistelut saattavat ratketa kuin lottoarvonta, riippuen siitä kumman kursori siirtyy maagisesti parempaan paikkaan.

Kaksintaistelut ovat siis ainakin public-servereillä melkoista toivotaan-toivotaan -räiskettä. Counter-Striken hienoista, kirurgisen tarkoista bursteista ei ole tietoakaan, kun parin metrin päässä olevaan vastustajaan ei tunnu osuvan yhtään kutia ja crosshair viipottaa ties missä. Tämä tosin saattaa osaltaan johtua myös arvostelijan tottumattomuudesta mobiilikontrolleihin.

Kirjoitushetkellä Critical Ops sisältää neljä eri karttaa, jotka tarjoavat sopivasti vaihtelua. The Bureau muistuttaa kovasti Counter striken cs_officea, Plaza cs_italyä. Legacy juoksuttaa pelaajaa museon sisätiloissa ja antaa mahdollisuuden hektiseen nurkkahippaan siinä missä Canals sijoittuu ulos ja tarjoaa hyviä snipauspaikkoja. Kartat ovat sopivan kokoisia ja pelin yläkulmasta löytyvä minimap helpottaa navigointia. Kartat tuntuvat olevan melko hyvässä balanssissa, mikä on tärkeää sillä ainakaan public-matseissa erän aikana ei vaihdeta puolia.

Teknisesti peli on hyvässä kuosissa. Ainakin omalla Samsung Note 5-puhelimellani peli pyöri 60fps ja se jopa näyttää ihan hyvältä. Myöskään verkkoviive ei tuntunut aiheuttavan ongelmia.

critical-ops-7

eSportsia takataskussa

Critical Opsin eSports-skenen tukijaksi mukaan on lähtenyt monesta muustakin eLajista tuttu ESL Gaming Network. ESL:n Critical Ops – sivusto tarjoaa jo tässä vaiheessa miniturnauksia, joista voittajajoukkueelle tarjotaan noin 100€ arvoista palkintopottia. Turnauksissa ei kuitenkaan ainakaan vielä ole mukana vielä kovin montaa joukkuetta. Tämä tarjoaa uudellekin pelaajalle mahdollisuuden “aloittaa huipulta”, sillä peli on uusi eikä vastassa ole monia vuosia pelanneita konkareita.

Mikäli Critical-Opsin kehittäjien toiveet toteutuvat ja peli nousee Counter-Striken, Dotan tai Hearthstonen kaltaisten eSports-megalomaanien joukkoon, voi Critical Ops tulevaisuudessa kuitenkin tarjota suurempiakin voittosummia.

Peli ei vielä tässä vaiheessa tarjoa tekstipohjaisen chatin lisäksi muita kommunikaatiotapoja, joten kilpailullisen joukkueen toimivaan yhteydenpitoon tarvitaan edelleen esimerkiksi Mumblen tapainen taustaohjelma. Hyvänä puolena VoIP-ohjelmia on tarjolla myös mobiililaitteisiin, joten tietokone ei ole tässäkään tapauksessa välttämätön.

Itselleni ei ainakaan ole tullut vastaan selkeitä huijareita, mutta pelin suosion noustessa tilanne saattaa muuttua. Nähtäväksi jää myös se, alkaako pelissä näkyä “huijareita”, jotka pelaavat kosketusnäyttökontrollien sijaan jonkinlaisella ohjaimella. Critical-Opsin kehittäjät eivät kuitenkaan virallisesti tue kolmansien osapuolten ohjainten toimintaa.

critical-ops-skins

Ensin syön rahasi ja sitten syön akkusi

Muuten ilmaista peliä rahoitetaan – ah niin trendikkäiden – skinien avulla. Tämän vuoksi Critical Opsissa ei ole minkäänlaisia Pay-to-Win -elementtejä, mikä on tärkeää pelin tähdätessä eSports maailmaan. Pelikrediiteillä voi ostaa laatikoita, joista löytyvien aseiden avulla kerrot muille pelureille, että juuri sinulla on luottokortti, etkä pelkää käyttää sitä. Pelikrediittejä voi halutessaan tienata myös katsomalla mainoksia tai lataamalla pelin promoamia ohjelmia.

Yksi pelin heikkouksista on se, ettei sitä oikeasti voi pelata “missä vain.” Ainakaan jos “missä vain” ei sijaitse pistorasian välittömässä läheisyydessä. Peli tuntuu ainakin omalle laitteelleni kovin akkuahneelta, ja puolen tunnin pelisessio voi hyvinkin syödä ~30-40% akun latauksesta.

Kokonaisuudessaan olen silti positiivisesti yllättynyt. Critical Ops tuntuu jo alpha-vaiheessa pelaamisen arvoiselta peliltä. Se ei ole täysin virheetön, mutta on tarpeeksi hauska, jotta sitä voi huoletta suositella myös muille. Jää kuitenkin nähtäväksi, nouseeko peli varsinaiseksi eSportsiksi. Kilpailulliset videopelaajat ovat ainakin tähän asti olleet melko konservatiivista porukkaa ja näppäimistö + hiiri on ollut se ainoa oikea tapa pelata fps-pelejä. Uskon silti, että pelin tulevaisuus on ainakin kasuaalipelaajan näkökulmasta nousujohteinen.

Tekijä: Critical Force
Testattu: Samsung Note 5
Saatavilla: Android, iOS, PC
Pelaajia: 1 per laite, 10-20 yhdessä kartassa

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat