Uusimmat

Settlers 7: Paths to a Kingdom (PC)

26.05.2010 16:20 Muropaketin toimitus

Tuntuu vaikealta uskoa, että siitäkin on jo 17 vuotta, kun pienet uudisasukkaat pistivät ensimmäistä kertaa tuotantoketjut ojennukseen. The Settlers oli peli, josta riittää mukavia muistoja.

Lukuisia kopioita ja jatko-osakourallista myöhemmin käsissä on nyt sarjan seitsemäs osa. Onko pikkumiesten charmi vielä tallella? Onko asuttajilla annettavaa myös pelisarjan noviiseille?

Perusidea on säilynyt muuttumattomana aivan ensimmäisestä Settlersistä lähtien. Maa olisi asutettava reaaliaikastrategian keinoin, mutta sodankäynnin sijaan pääosaan nousee tuotantoketjujen hallinta. Sotimaankin silti joutuu välillä, sillä rikkauksille riittää ottajia. Kaikki tämä esitetään hellyttävän hilpeän piirrosmaisen grafiikan avulla.

Silkkaa Asterixia

Pelin graafinen ulkoasu on kaikessa viehättävyydessään silkkaa Asterixia. Pikkuihmisiä pääsee zoomailemaan aivan tarpeettoman läheltä ja työnteon visualisointiin on selvästi laitettu pelimerkkejä. Lopputulosta vaivaa kuitenkin kummallinen suttuisuus, aivan kuin peliä katsottaisiin hieman sumean linssin lävitse.

CrossfireX-konfiguraation omistajia on pakko muuten varoittaa. Edelleen korjaamaton bugi aiheutti järkyttävää välkkymistä, joka poistui vain raa-alla näytönohjainasetusten puukotuksella. Iso miinus Ubisoftille pelin heikosta testauksesta ja jälkihoidosta.

Viehättävä ulkonäkö kätkee alleen yllättävän monimutkaisen, haastavankin pelin. Järjestelmä perustuu erilaisiin pohjarakennuksiin ja niiden kylkeen pultattaviin tuotantolaitoksiin. Esimerkiksi metsämökin yhteydessä voi toimia niin puunhakkaaja kuin sahatyöläinenkin, asuinrakennusten viereen  mahtuu taas erilaisia jatkokäsittelylaitoksia.

Rakennukset asetellaan ruutukaavan sijaan vapaasti. Tila tai sen puute on ongelma, huolimaton suunnittelu kostautuu äkkiä. Sijoittelussa on syytä ottaa huomioon myös välimatka ja varastorakennusten sijainti. Valtakunnan talous sukeltaa kuin Kreikka konsanaan, jos hyödykkeitä joudutaan kärräämään ees taas maan laidalta toiselle.

Umpikujariski

Perusteet opetetaan tuttuun tapaan kampanjapelin avulla. Höpsö tarina kertoo prinsessa Zoen yrityksestä vapauttaa naapurivaltakunta sorron ikeen alta. Perin saksalaisen oloinen juoni kerrotaan välianimaatioin, joissa tyhmä päähenkilö kieltäytyy tajuamasta, että joku vetää nyt höplästä. Samalla avataan pelin toimintoja sopivasti vähän kerrallaan.

Näin siis teoriassa, käytännössä yksinpelin tasapainotus pullahtaa niin sanotusti takamukselleen. Puoliväliin saakka meno on hidasta ja rauhallista, sitten eteen heitetään varoittamatta raaka ”nyt teet itse” -tyylinen haaste. ”Hoksaa oikeat peliliikkeet tai kuole” -tyylinen rytminvaihdos ei pysäytä strategiaveteraaneja, mutta aloittelijoilla saattaa kulua hetki jos toinenkin keräillessä hampaita lattialta. Saattaapa joku turhautua ja lopettaakin.

Vaativuus syntyy ennen kaikkea tuotantoketjuista. Varomaton ajaa valtakuntansa äkkiä umpikujaan. Ruokaa ei saa valmistettua, koska leipuri tarvitsisi itsekin syötävää ennen kuin uuni lämpiää. Seppä ei pysty takomaan työkaluja ilman rautaa, jonka louhimiseen tarvitaan, arvasitte oikein, työkaluja. Kun valtakunta pysähtyy, vaatii sen uudelleenkäynnistys yleensä paljon aikaa. Vihollinen valitsee tietenkin juuri sen hetken lähettääkseen sotilaansa kolkuttelemaan pääkaupungin porteille.

Sotiminen on sinällään yksinkertaista. Joukkoja löytyy viittä erilaista eikä hyökkääminen vaadi kummoista taktikointia. Pelialue on jaettu sektoreihin, joiden omistajalla on pääsy koko alueen luonnonvaroihin. Naapurisektori vallataan yksinkertaisesti komentamalla armeija hyökkäämään ja toivomalla parasta.

Meiningin kiihtyessä avautuvat myös pelin hienoudet. Matsit ratkaistaan voittopisteillä. Niitä voi taas kerätä monin keinoin. Suurin armeija, eniten työläisiä, edistynein teknologia, tässä vain muutama esimerkki. Kentiltä löytyy myös erikoisalueita, jotka tarjoavat erilaisia tehtäviä. Palkinnoiksi jaetaan rahaa, voittopisteitä tai vaikkapa vihollisen alueelle lankeavia hirmumyrskyjä.

Verkossa miehet mitataan

Kampanja jälkimmäinen puolisko valmentaa pelaajat verkkopeliä varten. Korkeintaan kolmea muuta ihmispelaajaa vastaan matsatessa voittopistemekaniikka nousee arvoon arvaamattomaan. Siinä, missä tietokonevastustajat saa ajettua jonkinlaiseen tasapainotilanteeseen, joutuu ihmisten kanssa olemaan koko ajan varpaillaan. Sinällään mukavaa verkkopeliä vaivaa myös tuttu tauti, alakynteen jääneet jaksavat harvemmin sinnitellä linjoilla loppuvihellykseen saakka.

The Settlers 7 osoittautui lopulta positiiviseksi yllätykseksi. Tasapainotus ja tekniikka ei ole aivan viimeisen päälle ja ulkoasussakin olisi korjattavaa, mutta silti pelin pariin palaa mielellään. Ruutukaavastrategioista poikkeava persoonallinen lähestymistapa saa pelin tuntumaan Settlersiltä, ja jo se on kiitoksen arvoinen suoritus. Suhteellisen rauhallinen pelirytmi viehättää myös, mutta matsit eivät silti veny tuntikausien väännöiksi.

Lopuksi on kuitenkin vielä pakko mainita seikka, joka saattaa saada muuten innostuneet strategiapelifanit pyörtämään jo tehdyn ostopäätöksen. Ongelman nimi on Ubisoft ja firman uusi uljas kopiosuojaus. The Settlers vaatii yksinpelinkin aikana jatkuvaa verkkoyhteyttä. Valtaosan ajasta tämä ei aiheuta ongelmia, mutta testisessiokin keskeytyi kertaalleen, kun yhteys servereille katosi mystisesti. Kyllä harmitti.

Jos DRM-sekoilu ei nouse kynnyskysymykseksi, on The Settlers 7 joka tapauksessa kokeilemisen arvoinen näennäiskevyt tuotantoketjustrategia. Pikku-ukkojen katseleminen on melkein yhtä hauskaa kuin silloin joskus ja onnistuipa peli yllättämäänkin sisältämällä jopa jonkin verran syvyyttä. Kokeilemisen arvoinen tapaus.

 

Tekijä: Blue Byte Software
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: PC Windows 7, Phenom 9850+, 4 Gt muistia, Radeon HD4870 X2
Saatavilla: Mac OS X, PC
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, Intel Pentium 4 3 Ghz tai AMD XP 3000+ – prosessori, 2 Gt muistia, 256 Mt näytönohjain, DirectX 9.0c, 8 Gt kiintolevytilaa
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: http://thesettlers.us.ubi.com/the-settlers-7/
Juho Anttila

 

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

Lisää aiheesta

Settlers 2 10th Anniversary Edition (PC)

Harvaa peliä muistellaan niin lämmöllä ja haikeudella kuin Settlersejä. Niiden pelattavuus ja lumo pitivät otteessaan, mutta valitettavasti jatko-osien laatu meni vuosien mittaan pohjamutiin. Parin vuoden takainen Settlers 5 lähinnä vihastutti.

Onkin hienoa nähdä, että kerrankin pelaajia on kuunneltu. Hienouksien ja uusien kikkailujen sijaan Settlers-sarja palaa takaisin juurilleen. Settlersien 10. syntymäpäivän kunniaksi Ubisoft julkaisi tekniikaltaan modernisoidun uusintapainoksen Settlers 2:sta. Hyvästi elämä, olitkin yliarvostettu.

The Settlers (DS)

Legendaarinen The Settlers. Peli joka ei ikinä kuole. Joskin saattaa joskus vähän flopata tai aiheuttaa faneille ansaitsematonta kärsimystä. Pelin taskuversio menee valitettavasti jälkimmäiseen lokeroon.

Pelin eteneminen kauppojen hyllylle ei ole tapahtunut nähtävästi järin tuskattomasti, sillä DS-versiosta vihjattiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2002. Eikä tätä ole todellakaan työstetty viittä vuotta. Olisipa jännittävää tietää mitä kaikkea Settlers DS:n kehityksessä onkaan mennyt pieleen, sillä tämä on surullinen päivä Settlers-saagan historiassa.

Settlers V: Heritage of Kings (pc)

Anno 1701: Dawn of Discovery (DS)

Settlers of Catan (360)

Lue myös

2010 FIFA World Cup South Africa (PS3, Xbox 360)

Alpha Protocol -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Command & Conquer 4: Tiberian Twilight (PC)

Infinite Space (DS)

Might & Magic: Clash of Heroes (DS)

Mount & Blade: Warband (PC)

Napoleon: Total War (PC)

Red Dead Redemption (PS3, Xbox 360)