Uusimmat

Logitech G110 -pelinäppäimistö – G19:sta muikea pikkuveli

15.07.2010 15:45 Miikka Lehtonen

Kun tutustuimme viime vuoden loppupuolella Logitechin G19-supernäppäimistöön se sai meiltä muuten lämpimän vastaanoton, mutta kirosimme korkeaa hintaa ja sen aiheuttaneita, kyseenalaisia ominaisuuksia.

Totesimme tuolloin, että Logitechin G110 voisi olla parempi vaihtoehto, sillä se tarjoaa samat perusjutut, mutta halvempaan hintaan. Nyt näppäimistö on testissä. Olimmeko oikeassa?

G19 ja G110 ovat selvästi samasta puusta veistettyjä. Molemmat ovat saman sukupolven pelinäppäimistöjä, joiden perusominaisuudet ovat kovin samanlaiset. Muutamia eroja löytyy: G19 sisältää värillisen LCD-näytön ja siihen liittyvät ohjaimet, sekä ottaa virtansa suoraan verkkovirrasta. G110 on hieman linjakkaampi ja paikkaa puuttuvaa näyttöä tarjoamalla ääniliittimet, joita G19:stä ei löydy.

Muuten ominaisuudet ovat kovin samanlaiset: kolme makroryhmää, joihin kuhunkin pystyy määrittelemään näppäimistön 12 makronäppäimelle omat toiminnot. Sisäänrakennettu USB-hubi – joskin G110:n tapauksessa vain yksiporttinen – ja Logitechin G-sarjasta tuttu tuntuma.

Tuttua touhua

Olen arvosteluhetkellä käytellyt G110-näppäimistöä jo jonkun kuukauden ajan niin pelaamiseen, tekstinkäsittelyyn kuin ohjelmointiin ja muuhun satunnaiseen haxorointiin. Tämän kaiken jälkeen voin todeta, että laatunäppishän se on, mutta kuka nyt ei olisi sitä arvannut?

Logitechin G-sarja on tarjonnut hyvätasoisia näppäimistöjä jo vuosien ajan ja vaikka moni ostaakin niitä näppäimistöön kiinnitettyjen LCD-näyttöjen ja muiden rempseiden bonusten takia, itse näppiskin on pätevä.  

Tuntuma on G-sarjalle tyypillinen, eli näppäinten liikerata on sangen pitkä, mutta silti vastukseltaan jämäkkä. Kirjoittaminen on niin mukavaa kuin se tällaisella näppäimistöllä voi olla. Henkilökohtaisena mielipiteenä olen vuosien varrella tykästynyt enemmän laptop-tyyppisiin näppäimiin, joissa liikerata on todella lyhyt ja palaute jämäkkä. Ei G110 silti ole minua itkemään saanut, vaikka olen kirjoittanut sillä jo pienen kirjan verran tekstiä.

Muuten näppis sitten toimiikin kuin G-näppikset yleensä. Makrojen ohjelmointi onnistuu lennosta, kunhan koneeseen on asentanut Logitechin omat softat. Samaisilla softilla voi myös määritellä näppäimistön näppäinvaloihin omat värit kullekin makrosarjalle. Tämän jälkeen painetaan macro record –nappia, haluttua makronappia ja sitten näpytellään komentosarja sisään.

Näppis muistaa painallusten väliset ajat ja muut yksityiskohdat, joten jos haluaa vaikka tehdä World of Warcraftiin anti idle –makron, joka hyppii tietyin väliajoin, se onnistuu oikein helposti.

Ei siis valittamista, mutta eihän G-näppiksissä ole ikinä tällä osa-alueella ollut ongelmia.

Erojakin löytyy

Ei siis puhuta siitä, mikä tekee G110:stä samanlaisen kuin G19, vaan puhutaan niistä eroista. USB-tehokäyttäjän kannalta ehkä merkittävin on se, että koska G110:ssä ei ole ulkoista virtalähdettä, se ottaa virtansa PC:n USB-liittimestä. Näin näppäimistön taakse ei voi tuupata mitään kovin virta-ahnetta laitetta latautumaan, koska virta ei yksinkertaisesti riitä. Hiiri tai vaikka USB-tikku kyllä toimivat.

Etu G19:ään verrattuna taas on se, että näppäimistön takaa löytyy valmiiksi 3,5 millimetrin liittimet kuulokkeita ja mikrofonia varten. Kun vehkeet kytkee paikalleen, näppäimistö näkyy Windowsissa omana äänilaitteenaan ja toimii juuri kuin sen voisi olettaakin toimivan. Kiva ominaisuus, jos kone on sellaisessa paikassa, etteivät kuulokkeiden johdot oikein meinaa riittää, tai et muuten vain halua kurotella.

Pelinäppäimistönä G110 onkin oikein mukava tapaus, kuten edeltäjänsä ja sisaruksensakin. Se suurin kysymysmerkki onkin taas vaihteeksi hintalappu. G19 kaatui juuri sen kautta, sillä harva maksaa vajaata 200 euroa näppäimistöstään. G110 irtoaa huomattavasti sopuisempaan hintaan, noin 65 eurolla.

En silti menisi tätäkään hintaa varsinaisesti halvaksi kehumaan, mutta ainakin se on samalla tasolla esimerkiksi Razerin vastaavien pelinäppäimistöjen kanssa. Logitechiä ostaessaan voi myös luottaa siihen, että näppäimistö on tehty laadukkaasti ja takuuasiat pelaavat.

Kokonaisuutena G110 on muikea paketti. Itse en jää hetkeksikään kaipaamaan G19:n ylimääräisiä ominaisuuksia, varsinkaan kun näppäimistö hoitaa sen varsinaisen funktionsa, eli pelin aikaisen makrottelun ja kikkailun puhtain paperein. Omalla pöydälläni pysyy yhä kirjoituskäytössä jämäkämpi näppis, mutta jos kaipaat pelilankkua eteesi, rahat voisi käyttää paljon huonomminkin.

 

Logitech G110
Valmistaja: Logitech
Hinta: Noin 63-75 euroa
Lisätietoja: Logitech G110
Miikka Lehtonen

 

Tekniset tiedot

  • Säädettävä näppäinten taustaväritys
  • 12 ohjelmoitavaa makronäppäintä
  • Yksi USB 2.0 –liitin
  • Liittimet kuulokkeille ja mikrofonille, sekä mute-painikkeet kummallekin
  • Näppäimistön pohjassa johtokouru hiirelle ja kuulokkeille
  • Medianäppäimet videoiden ja musiikin hallintaan

 

Lue myös

Creative Sound Blaster Wireless Music System – langatonta musiikinkuuntelua

Creative ZEN Style 300

DSi XL – Nintendon jättitaskukonsoli pikakokeessa

Dual SFX Frag Pro – langaton unelmaohjain PS3:lle ja PC:lle?

G500 – Onko legendan seuraajasta uudeksi legendaksi?

Logitech G27 – erinomainen rattiohjain ajopelien ystäville

SideWinder X4 -pelinäppäimistö – funktionaalisen yksinkertainen pelilaite

Steelseries Siberia V2 – pätevä pelikuuloke mukavuudenhaluisille