Firefox kasvussa, IE ja Chrome laskussa

Googlen kehittämä Chrome-selain on kasvattanut markkinaosuuttaan nopeasti ja keväällä se oli tiettyjen mittausten perusteella maailmanlaajuisesti tutkittuna hetken aikaa Firefoxia käytetympi selain. Net Marketsharen tutkimusten mukaan Firefox on kuitenkin onnistunut pitämään pintansa ja kesän aikana kasvattanut pienen eron Chromeen.

Heinäkuussa Internet Explorer oli edelleen käytetyin selain työpöydällä ja sen osuus oli 53,9 prosenttia, kun Firefoxin osuus oli 20,2 ja Chromen 18,9 prosenttia. Safarin osuus oli 4,9 ja Operan 1,6 prosenttia. Kesäkuuhun verrattuna Internet Explorerin ja Chromen osuudet laskivat 0,1 ja 0,2 prosenttiyksiköllä, kun taas Firefox kasvatti osuuttaan 0,1 prosenttiyksiköllä.

Net Marketsharen tutkimuksissa näkyy myös mielenkiintoisia tilastoja siitä, miten nopeasti uudet selainversiot on otettu käyttöön kuluttajien keskuudessa. Chrome ja Firefox perustavat ohjelmistokehityksensä nopeaan etenemiseen, jossa versionumerot kasvavat tiuhaan tahtiin. Samalla se näkyy myös siinä, että varsinkin Chromen tapauksessa uudet selainversiot otetaan käyttöön nopeasti ja vanhan version osuus romahtaa uuden version julkaisun jälkeen. Tämä on hyvä asia monesta eri syystä, mutta yksi tärkeimmistä on uusista versioista löytyvät tietoturvaa paikkaavat ja kohentavat korjaukset.

Firefoxin osalta on selvästi nähtävissä, miten 3.6-versio kitkuttelee edelleen uusien versioiden harmina ja sen osuus on laskenut hitaasti, vaikka uusin virallinen versio on 14.0.1. Internet Explorerin tapauksessa tilanne on vielä karumpi ja 8-versio on selvästi käytetyin ja muinaisella 6-versiollakin on oma käyttäjäkuntansa. 9-version osuus on kasvanut tasaisesti, mutta on myös huomioitava, että 10-versio tullaan julkaisemaan muutaman kuukauden kuluttua.

ars technica, Firefox continues to gain as Internet Explorer, Chrome slide

Ville Suvanto

Kommentit

Kommentointi on suljettu.