H.265-videokoodekki ratifioitiin

Tammikuun alussa Las Vegasissa järjestetyssä CES-tapahtumassa oli esillä useita Quad-Full HD -näyttöjä, joita varten tulossa on myös uusi H.265-videokoodekki. H.265 tunnetaan myös nimellä High Efficiency Video Coding tai lyhyemmin HEVC ja se tukee UltraHD-8K-resoluutiota (7689×4320). Käytännössä se vastaa peräti 16:n 1080p-resoluutioisen (1920×1080) näytön resoluutiota.

H.265:n kehityksestä vastuussa oleva ITU-T sai ensimmäinen luonnoksen valmiiksi viime vuoden helmikuussa ja heinäkuussa julkaistiin virallisempi luonnos. Nyt ITU-T on ratifioinut H.265:n ja kyseessä on askel lähemmäksi uuden videokoodekin standardoimista.

H.265:ssä on suurien resoluutioiden ohella myös muuta uutta ja yksi merkittävimmistä seikoista on tehostettu H.264:ään perustuva algoritmi, jonka myötä teräväpiirtovideoita voidaan toistaa hitaammilla internetyhteyksillä. ITU-T:n tietojen mukaan aiempaa vastaava videolaatu kyetään tarjoamaan ainoastaan puolella bittivirralla. Samalla uusi koodekki helpottaa suurien videostriimauspalveluiden, kuten YouTuben, Netflixin ja Vimeon, tilannetta, kun kaistankäyttö on jatkuvassa nousussa kasvaneiden käyttäjämäärien myötä.

ITU-T, Lehdistötiedote

Ville Suvanto

Kommentit