Uusimmat

Uudistukset pinnan alla, Ulkoasun ja käyttöliittymän uudistukset

08.12.2015 00:52 Juha Kokkonen

Uudistukset pinnan alla

Merkittävä osa Android 6.0 Marshmallow’n uudistuksista sijaitsee ainakin osittain peruskäyttäjän näkymättömissä käyttöjärjestelmän ”pinnan alla”.

doze

Andrdoid Lollipopissa virrankulutusta pyrittiin pienentämään Project Voltaksi nimettyjen työkalujen avulla ja nyt Marshmallow tuo mukanaan lisäksi Doze- ja App Standby -ominaisuudet. Dozen ideana on vaivuttaa puhelin ”horrokseen”, kun se on pidempiä aikoja käyttämättömänä. Dozen aktivoitumiseksi laitteen on oltava paikallaan, näyttö sammutettuna ja akkuvirran varassa. Käytännössä ollessaan aktivoituna Doze rajoittaa sovellusten suoritin- ja verkkointensiivisiä toimenpiteitä ja lykkää niiden suorittamista lyhyisiin jaksottaisiin aikaikkunoihin (maintenance window). App Standby puolestaan jäädyttää sellaisten sovellusten verkkoyhteyden käyttöä, joita käyttäjä ei ole hetkeen käyttänyt aktiivisesti. Nämä sovellukset palautuvat verkkoyhteyden ääreen kerran vuorokaudessa sekä laitteen kytkeytyessä lataukseen. Halutessaan käyttäjä voi rajoittaa App Standbyn toimintaa haluttujen sovellusten kohdalla asetusvalikon kautta.

usbtypec

Marshmallow tuo mukanaan tuen uudelle USB Type-C -liitintyypille sekä USB 3.1 -standardille. Käytännössä tämä mahdollistaa suurempien lataus- ja tiedonsiirtonnopeuksien käyttämisen sekä mm. kuvan ja virran kuljettamisen samanaikaisesti Type-C-liitännän kautta. USB Power Delivery -spesifikaation myötä myös toisten laitteiden lataaminen on mahdollista Android Marshmallow -laitteella. Edellä mainittujen hyödyntäminen vaatii luonnollisesti laitteelta rautatason tukea kyseisille tekniikoille.

Muistikorttien hyödyntäminen osana laitteen tallennustilaa on vaihdellut runsaasti Androidin historian aikana ja esimerkiksi KitKat-päivityksessä Google poisti tuen kokonaan tietoturvaan vedoten. Nyt suunta on onneksi käyttäjän kannalta parempaan päin ja Marshmallow’n myötä muistikorttia on mahdollista käyttää laitteen sisäisen tallennustilan täydellisenä jatkeena. Vaihtoehtoja on tarjolla nyt kaksi: käyttäjä voi käyttää muistikorttia normaalisti siirrettävänä tallennusvälineenä kuvien ja multimediatiedostojen tallentamiseen. Vaihtoehtoisesti kortin voi alustaa ja integroida kiinteäksi osaksi laitteen tallennusjärjestelmää, jolloin se laajentaa laitteen sisäisen tallennustilan määrää muistikortin kapasiteetin verran. Tällöin kortti kuitenkin salataan, eikä sitä ole mahdollista siirtää käytettäväksi muissa laitteissa.

fingerprint

Marshmallow’n myötä Android tarjoaa vihdoin järjestelmätason tuen sormenjälkitunnistimille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sovelluskehittäjät voivat nyt hyödyntää sormenjälkitunnistinta omissa sovelluksissaan Fingerprint API -sovellusrajapinnan avulla. Laitevalmistajien näkökannalta Google on asettanut tiettyjä vaatimuksia tunnistimen tarkkuuden suhteen. Vakio-Android itsessään hyödyntää sormenjälkitunnistinta sisäänkirjautumisessa, Play Kaupan maksuissa sekä Android Pay -maksupalvelussa. Sormenjälkitietoja säilytetään salattuna ainoastaan laitteen omassa muistissa.

Tietoturvapuolella on myös tapahtunut myös muunlaista kehitystä. Lollipopin myötä Androidiin tullut laitteen salausmahdollisuus on nyt automaattisesti käytössä. Aiemmin laitevalmistajat jättivät sen oletuksena pois päältä, sillä sen sanottiin heikentävän suorituskykyä erityisesti edullisemmissa laitteissa. Marshmallow’n myötä Google lanseerasi kuukausittaiset tietoturvapäivitykset, jotka ovat tarjolla myös vanhemmille Android-versioille. Verified Boot -ominaisuus puolestaan varoittaa käyttäjää käynnistyksessä, jos firmwarea ja käyttöjärjestelmää on muunneltu alkuperäisestä tehdasversiosta.

Äänihaun ja äänikomentojen tullessa keskeisempään osaa Androidissa Marshmallow tarjoaa sovelluskehittäjille uudet Voice API ja Assist API -sovellusrajapinnat. Voice API mahdollistaa äänikomentotoiminnot kolmansien osapuolien sovelluksiin sekä mahdollistaa sovellusten vastaamisen käyttäjän pyyntöihin. Assist API puolestaan mahdollistaa kolmannen osapuolen ääniavustajan luomisen ja sen käyttämisen Googlen oman äänihaun sijaan.

Muita maininnan arvoisia seikkoja ovat rautapuolen tuki Bluetooth-styluksille, matalampi virrankulutus Bluetooth Low Energy -laitteiden kanssa kommunikoinnissa, Bluetooth SAP -tuki autopuhelinjärjestelmille sekä tuki USB MIDI-, MIDI over BLE- ja ohjelmistopohjaisille MIDI -laitteille.

 

Ulkoasun ja käyttöliittymän uudistukset

marshmallow_1

Siinä missä Android Lollipop koki vuosi sitten merkittävän ulkonäköuudistuksen Material Design -muotokielen myötä, on Marshmallow’n ulkoasu selvinnyt melko pienillä muutoksilla. Kyse on lähinnä Material Designin hienosäädöstä ja kehittymisestä. Käyttöliittymän animaatioita on lisätty ja muutettu monessa kohtaa, mutta niiden havaitseminen ilman rinnakkain vertailua on hankalaa.

Lollipop uudisti lukitusnäkymän toiminnallisuutta merkittävästi, mutta Marshmallow’ssa on tyydytty tekemään vain pieniä viilauksia toimivaan konseptiin. Ilmoitukset ovat edelleen keskeinen osa lukitusnäkymää. Yläosassa sijaitsevan kellon ja päivämäärän fonttia on muutettu modernimpaan suuntaan ja sen alapuolelle on nyt mahdollista lisätä käyttäjän oma teksti. Lukitusnäkymän alaosan pikavalinnoista vasemman alanurkan puhelinpikavalinta on vaihtunut äänihaun pikavalinnaksi, joka kuvaa hyvin Googlen panostusta Androidin äänikomentoihin.

Kommentti: Lukitusnäkymä toimii yhtä kätevästi kuin Lollipopissa ja ilmoitusten tarkistaminen onnistuu kätevästi yhdellä vilkaisulla. Alakulman puhelinpikavalinnan muuttuminen äänihauksioli ainakin allekirjoittaneelle muutos huonompaan, sillä puhelinta tulee käytettyä huomattavasti useammin kuin Suomessa toistaiseksi heikohkosti tuettuja äänikomentoja.

marshmallow_2

Kotinäkymässä ei ole tapahtunut juurikaan muutoksia sitten Lollipopin ja kaikki ominaisuudet löytyvät tutuilta paikoiltaan. Googlen hakupalkki on saanut hieman väriä logoihinsa ja Google Now -näkymä sijaitsee jälleen vasemmanpuolimmaisena kotivälilehtenä. Nämä uudistukset eivät kuitenkaan koske pelkästään Marshmallow’ta, vaan ne ovat tulleet Googlen sovelluspäivitysten myötä jo myös vanhempiin Android-laitteisiin. Navigointirivin painikkeista keskimmäistä pohjassa painamalla aukeaa uusi Google Now on Tap -ominaisuus (jos kieleksi on valittu Englanti), mutta suomenkielen ollessa käytössä siitä aukeaa vanhaan tapaan Google Now -näkymä.

Kommentti: Ei mitään uutta tällä saralla. Kotinäkymää on oikeastaan mahdoton erottaa edellisestä versiosta.

marshmallow_3

Käyttöliittymän suurin muutos löytyy sovellusvalikosta, joka on muutettu takaisin pystysuunnassa selattavaan muotoon. Näkymä ei koostu enää välilehdistä, vaan kuvakkeiden lista on pystysuunnassa portaattomasti vieritettävää mallia. Oikeassa reunassa sijaitsevan sivupalkin kursoria raahaamalla käyttäjä voi siirtyä aakkosjärjestyksessä olevassa kuvakelistauksessa haluamansa alkukirjaimen kohdalle. Sovellusvalikon ylimmällä rivillä on nyt käyttäjän neljä suosikkisovellusta, jotka vaihtuvat käyttötiheydestä ja päivänajasta riippuvan algoritmin mukaan. Aivan valikon yläreunassa on hakupalkki, jolla voi hakea haluamaansa sovellusta valikon sisällöstä. Hakuun pääsee suoraan käsiksi pitämällä kotinäkymän sovellusvalikkopainiketta hetken pohjassa. Sovellusten poistaminen tapahtuu pitämällä sitä hetken pohjassa ja raahaamalla ruudun yläreunaan ilmestyvään roskakorikuvakkeeseen. Uusi sovellusvalikko sekä siihen liittyvät herkut tulevat Googlen hakusovelluksen uusimman päivityksen myötä, joten niistä pääsevät nauttimaan myös Lollipop-käyttäjät, kunhan laite on varustettu Googlen omalla käyttöliittymällä.

Kommentti: Sovellusvalikko on mennyt selvästi askeleen parempaan ja helppokäyttöisempään suuntaan. Sovellusten selaaminen ja löytäminen on nyt nopeampaa, vaikka niitä olisi asennettuna laitteeseen suurikin määrä. Suosikkisovellusrivi sekä sovellusvalikkopainiketta pohjassa pitämällä suoraan avautuva haku osoittautuivat käyttöä nopeuttaviksi ja helpottaviksi ominaisuuksiksi.

marshmallow_4

Android Lollipop sai paljon pyyhkeitä sekavasta Häiriöt-ominaisuudesta, joka korvasi perinteisen äänettömän tilan. Marshmallow’ssa sen toteutusta on muutettu ja myös äänenvoimakkuuden säätövalikkoa on uudistettu. Äänenvoimakkuuden säätövalikko avautuu ruudun yläosaan äänenvoimakkuusnäppäimiä painamalla. Oletuksena näkyvillä on pelkistetty soittoäänen säätöpalkki sekä soittokello-ikoni, jota painamalla soittoäänen saa kytkettyä äänettömään värinätilaan. Oikean reunan pienestä nuoliväkäsestä aukeaa erilliset säätöpalkit multimedian ja hälytysten äänenvoimakkuudelle.

Älä häiritse -tilan painike sijaitsee nyt ilmoitusvalikon pikatoiminnoissa ja sitä painamalla käyttäjä pääsee valitsemaan käytettävän moodin sekä sen kestoajan. Kun Älä häiritse -tila on käytössä, se näkyy äänenvoimakkuuden säätövalikon alareunassa.

Kommentti: Marshmallow on kehittynyt äänenvoimakkuuksien säädön ja Älä häiritse -tilan toteutuksen suhteen selvästi käyttäjäystävällisempään ja helppokäyttöisempään suuntaan. Nyt peruskäyttäjä voi keskittyä normaalien soittoäänen voimakkuuden säätöön, ilman että Älä häiritse -tila on jatkuvasti mukana häiritsemässä soppaa. Tarpeen vaatiessa myös kyseiseen tilaan pääsee kuitenkin näppärästi käsiksi ilmoitusvalikon kautta. Näin asia olisi pitänyt toteuttaa jo alun perin!

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Uudistukset pinnan alla, Ulkoasun ja käyttöliittymän uudistukset
  3. Käyttöjärjestelmän uudet ominaisuudet
  4. Yhteenveto