Uusimmat

Käyttöjärjestelmän uudet ominaisuudet

08.12.2015 00:52 Juha Kokkonen

marshmallow_5

Ehkäpä Marshmallow’n keskeisin uudistus liittyy Google Now on Tap -ominaisuuteen, joka avautuu navigointirivin kotipainiketta (ympyrä) pohjassa pitämällä. Kyseessä on ominaisuus, joka tarjoaa lisäinformaatiota näytöllä auki olevasta sisällöstä. Informaatio saattaa olla hakutuloksia, paikkatietoja tai vaikkapa sovellusehdotuksia. Lyhyesti sanottua välitön näytön sisältöön liittyvä Google-haku.

Kommentti: Google Now on Tap vaikuttaa mielenkiintoiselta ja hyödylliseltä ominaisuudelta, mutta siihen liittyy toistaiseksi yksi erittäin suuri miinus – se ei ole lainkaan toiminnassa, jos käyttöjärjestelmän kieleksi on valittu suomi. Testailimme ominaisuutta hetken englanninkielisenä ja totesimme siinä olevan potentiaalia, mutta toteutuksen olevan toistaiseksi kehitysvaiheessa. Toivottavasti Now on Tapin ehdotukset ovat tulevaisuudessa sisällöltään rikkaampia ja ennen kaikkea toimivat myös suomen kielellä.

marshmallow_6

Puheohjauksen kerrotaan olevan uusien sovellusrajapintojen myötä entistä monikäyttöisempi ja sen sanotaan toimivan interaktiivisesti myös kolmansien osapuolien sovellusten kanssa. Tämä vaatii kuitenkin sen, että sovellus on päivitetty tukemaan uusia sovellusrajapintoja. Puhekomentojen antaminen onnistuu kotinäkymässä yksinkertaisesti sanomalla ”Ok Google” (tai painamalla hakupalkin mikrofonikuvaketta).

Kommentti: Puhekomennot toimivat havaintojeni mukaan suomenkielellä vain rajoitetusti ja moni englanniksi toimiva käsky suorittaa suomeksi sanottuna vain Google-haun kyseisillä sanoilla. Toisin sanoen jos ääniohjaukselle sanoo ”tee kalenterimerkintä huomiseksi”, se kyllä tunnistaa puheen ongelmitta, mutta tekee ainoastaan Google-haun kyseisillä hakusanoilla. Jotkut perustoiminnot, kuten soittaminen, viestin lähettäminen ja hälytysten asentaminen toimivat myös suomeksi saneltuna. Testasimme äänikomentoja myös kielen ollessa asetettuna englanniksi ja se toimi useimmissa tilanteissa kuten pitääkin, eli suoritti toimintoja puhelimen sovelluksilla. Kolmansien osapuolien sovellusten tuki on kuitenkin toistaiseksi heikkoa ja onnistuimme ainoastaan lähettämään puheohjatun viestin Whatsappin välityksellä. Suomeksi Whatsappin käskyttäminen ei sen sijaan toiminut.

marshmallow_7

marshmallow_7_2

Tärkeä puhelimen hallintaan liittyvä uudistus on sovellusten käyttöluvat, joita Applen iOS on käyttänyt samaa ratkaisua jo vuosia. Käytännössä puhelin ei enää pyydä käyttäjää hyväksymään kaikkia käyttölupia sovellusta asentaessa, vaan niitä kysytään vasta siinä vaiheessa, kun sovellus koittaa käyttää kyseistä ominaisuutta ensimmäistä kertaa. Käyttäjä voi halutessaan muokata käyttölupia asetuksista sovellus- ja toimintokohtaisesti. Lähtökohtaisesti käyttölupien rajoittaminen ei häiritse sovellusten perustoimintaa, sillä käyttöjärjestelmä osaa ”huijata” niiden vaikutusta sovelluksen suuntaan. Toki esimerkiksi nettiyhteyden ja kameran kieltäminen vaikkapa Instagramin kaltaiselta sovellukselta estää sen toiminnan käytännössä varsin totaalisesti.

Kommentti: Käyttölupien hallinta on erittäin tervetullut uudistus Androidiin. On suorastaan kummallista, että tämän järjestelyn saamiseen meni näinkin pitkään. Sovelluksen käytön yhteydessä ilmestyvät lupakyselyt ovat huomattavasti intuitiivisempi ja selkeämpi ratkaisu, kuin sovelluksen asennuksen yhteydessä pakkohyväksyttävä listaus. Lisäksi käyttäjälle annetaan selkeä mahdollisuus hallita jokaisen sovelluksen yksittäisiä käyttölupia juuri omien tarpeiden ja tuntemusten mukaisesti.

marshmallow_8

Marshmallow’n myötä Google lanseerasi Android Pay -maksupalvelun, joka ladattavissa myös vanhemmille NFC-yhteensopiville laitteille 4.4 KitKat -versiosta eteenpäin. Android Pay korvaa aiemman Google Wallet -palvelun. Käyttäjä voi lisätä Android Pay -sovellukseen omat luottokorttinsa ja suorittaa maksun päätteellä NFC:n avulla.

Kommentti: Valitettavasti Android Pay ei ole toistaiseksi tuettuna Suomessa, eikä koko sovellusta ole mahdollista asentaa laitteeseen Suomen markkina-alueella.

marshmallow_10

Asetusvalikossa uutta on Muisti-alavalikko, josta käyttäjä voi helposti seurata RAM-muistin käyttöä eri aikaväleillä. Tarjolla on infoa sekä muistin kokonaiskulutuksesta että sovelluskohtaisesta kulutuksesta. Myös sisäisen tallennustilan valikon ulkoasu on uudistunut ja se sisältää kätevän tiedostonhallintaominaisuuden. Lisäksi käyttäjälle tarjotaan mahdollisuus poistaa välimuistiin kertyneet tiedostot.

Kommentti: Muisti-valikko helpottaa RAM-muistin käytön seuraamista, mutta se tarjoaa ainoastaan informaatiota, eikä sisällä työkaluja muistisyöppöjen sovellusten lopettamiseen tai muistinkäytön optimoimiseen. Myös tallennustilan hallintaan tarkoitettu valikko on toteutettu selkeästi sekä helppokäyttöisesti ja se tarjoaa sentään myös pääsyn käsiksi tallennustilan kansiorakenteisiin.

marshmallow_11

Ilmoitusvalikon oikeasta ylänurkasta löytyvää hammasrataskuvaketta painamalla aukeaa tuttuun tapaan puhelimen asetusvalikko, mutta kyseiseen kuvakkeeseen liittyy Marshmallow’ssa myös piilotoiminto. Kuvaketta hetken pohjassa painamalla nimittäin aktivoituu System UI Tuner -lisävalikko, joka ilmestyy asetusvalikon loppuun. System UI Tuner -valikon kautta on mahdollista muokata ilmoitusvalikon pika-asetuskuvakkeiden määrää ja järjestystä, valita näytön yläreunassa olevassa tilapalkissa näkyvät kuvakkeet sekä kytkeä päälle akkukuvakkeessa näkyvä varausprosentti.

Kommentti: System UI Tuner -valikko sisältää muutaman näppärän lisätoiminnon, mutta lopullinen kysymys on, miksi ne on täytynyt sijoittaa piilotoiminnon taakse.

marshmallow_12

Asetusvalikkoon on ilmestynyt Marshmallow’n myötä Google-alavalikko, johon on siirretty kaikki Google-tiliin, yksityisyyteen sekä Googlen sovelluksiin liittyvät asetukset. Uusi ominaisuus on myös hieman hölmösti suomennettu ”Aseta nearby-laite”, joka mahdollistaa Google-tilin ja asetusten siirtämisen uuteen Android-laitteeseen. Se on käytännössä sama toiminto kuin ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä avautuva Tap & Go, mutta asetusvalikosta löytyvänä vaihtoehtona.

Kommentti: On selkeää ja loogista, että kaikki Googlen palveluihin liittyvät asetukset löytyvät samasta paikasta. ”Aseta nearby-laite” on suomennettu erittäin hankalasti ja useimmille käyttäjille se on lähes mahdoton löydettävä, jos ei tiedä ennakkoon mitä etsii. Google on parantanut Androidin tietojen siirtotoimintoja viime vuosina, mutta silti ne voisivat olla vielä huomattavasti selkeämmin toteutettu.

marshmallow_13

Marshmallow’n myötä Android tarjoaa aiempaa selkeämmän automaattisen varmuuskopiointitoiminnon, joka löytyy asetuksista ”Varmuuskopiointi ja nollaus” -kohdasta. Varmuuskopioon sisältyy niin laitteen kuin sovellustenkin tiedot, kuten asetukset ja sovellusten tallentamat tiedostot. Varmuuskopiointi tallentaa tiedot salattuun kansioon käyttäjän Google Drive -palveluun, mutta niitä ei vähennetä tallennustilakiintiöstä. Halutessaan varmuuskopioinnin voi kytkeä pois päältä.

Kommentti: Varmuuskopiointi on kuulunut Androidin heikkouksiin, joten uudistukset ovat odotettuja. Käyttäjällä toivoisi silti olevan vielä nykyistäkin laajempi vaikutusvalta siihen, mitä puhelimesta tarkalleen ottaen varmuuskopioidaan ja mitä ei. Nykyinen ratkaisu on lähinnä on-off-tyyppinen.

marshmallow_18

Sovellusten välillä liikkumista on helpotettu Marshmallow’ssa mm. Sovelluslinkit- ja Chrome custom tabs -ominaisuuksilla. Sovelluslikit-ominaisuuden ansiosta Android osaa vihdoin avata linkit suoraan sitä koskevaan sovellukseen, jos sellainen on asennettuna puhelimeen. Linkkiä avatessa ei siis tarvitse enää valita erikseen, millä sovelluksella sen haluaa suorittaa. Käyttäjä voi säätää sovelluslinkitysten ominaisuuksia asetusvalikossa.

Chrome custom tabs tarjoaa puolestaan sovelluskehittäjille mahdollisuuden avata sovelluksessa käytettävä nettisisältö omaan kustomoitavaan Chrome-pohjaiseen selainikkunaan, ilman että tilanteessa täytyy siirtyä erilliseen webview-ikkunaan tai nettiselaimeen. Sovellukseen integroitu Chrome custom tab myös latautuu nopeammin, sillä sovellus voi esiladata sivun jo taustalla valmiiksi.

Kommentti: Nopea ja sulava siirtyminen sovellusten välillä on etenkin tehokäyttäjille merkittävä asia ja on hyvä, että Google on kiinnittänyt siihen huomiota. Sovelluslinkkien automaattinen tunnistaminen on kuitenkin ominaisuus, jonka olisi voinut kuvitella löytyvän Androidista jo aikoja sitten. Myös Chrome custom tabs kuulostaa hyvältä, mutta valitettavasti sitä hyödyntävät sovellukset ovat toistaiseksi kiven alla.

marshmallow_14

Marshmallow’ssa tekstin valintatyökalua on uudistettu ja kokonaisten sanojen valinta on nyt helpompaa. Valitun tekstin maalaaminen tapahtuu sana kerrallaan, kun taasen valitun alueen hienosäätö takaisin päin onnistuu kirjain kerrallaan. Valitun tekstin työkalut eivät ilmesty enää ruudun ylälaitaan, vaan niitä varten on luotu oma valitun tekstin yläpuolella kelluva laatikko, joka sisältää valinnat tekstin kopioimiseksi, jakamiseksi ja valitsemiseksi. Lisäksi se tarjoaa webbihakumahdollisuuden sekä valitun tekstin käännösmahdollisuuden, jos vain Google Translator on asennettuna puhelimeen.

Kommentti: Pieni, mutta tervetullut käyttöä helpottava parannus. Myös tekstin helppo käännösmahdollisuus on mukava lisä ja se tarjoaa käännöksen näppärästi kelluvassa ikkunassa sovelluksesta poistumatta.

marshmallow_15

Direct Share on uusi ominaisuus sisällön jakamisen helpottamiseksi. Se tarjoaa sisältöä (esim. kuva, sijainti, teksti, linkki) jaettaessa uuden vaihtoehdon valita suoraan haluttu henkilön ja sovelluksen yhdistelmä pelkän sovelluksen sijaan ja näin nopeuttaa prosessia muutamalla vaiheella. Käyttöjärjestelmä osaa tarjota yhteystiedon ja sovelluksen yhdistelmää käyttötiheyden perusteella. Aiemmin käyttäjän on pitänyt valita ensin sovellus ja sen jälkeen sovelluksen sisältä haluttu jaettavan sisällön vastaanottaja.

Kommentti: Käyttökokemusten perusteella Direct Sharen hyödyllisyys riippuu pitkälti siitä, kuinka monella sovelluksella ja monelle henkilölle käyttäjällä on tapana jakaa tietoa. Jos määrä on suppea, löytyy oikea kohde potentiaalisesti usein Direct Share -kohteiden joukosta. Jos taasen sovelluksia ja henkilöitä on lukuisia, on sattumanvarausta, että käyttöjärjestelmä osaa tarjota tarpeeseen sopivaa vaihtoehtoa. Direct Share vaatii tuen sovellukselta, joten se ei toimi vielä toistaiseksi kovin monen kolmannen osapuolen sovelluksen kanssa. Testijaksolla saimme ehdotuksia ainoastaan WhatsApp-pikaviestisovelluksen osalta.

marshmallow_16

Maininnan arvoisia pienempiä tietoturvaan liittyviä uudistuksia ovat asetusvalikon Varmuuskopiointi ja nollaus -alavalikosta löytyvä ”verkkoasetusten nollaus” sekä Google-alavalikosta löytyvä ”Smart Lock salasanoille”. Verkkoasetusten nollaus mahdollistaa nimensä mukaisesti kaikkien WiFi- ja mobiiliverkkoihin sekä Bluetooth-yhteyksiin liittyvien asetusten ja salasanojen nollaamisen. Smart Lock salasanoille on puolestaan Androidin salasanojen hallinta, jossa käyttäjä voi valita tallennetaanko salasanoja Google-tilin yhteyteen, mahdollistetaanko automaattinen sisäänkirjautuminen tallennettuihin salasanoihin liittyen sekä tarkastella ja hallita tallennettuja salasanoja. Lisäksi käyttäjä voi määrittää sovelluksia, joissa automaattista salasanojen tallennusta ei käytetä.

Kommentti: Molemmat edellä mainitut ominaisuudet kuuluvat siihen joukkoon, jota monet käyttäjät eivät välttämättä koskaan tarvitse, mutta siitä huolimatta ne ovat positiivinen lisä käyttäjälle tarjottaviin tietojen hallintamahdollisuuksiin.

marshmallow_17

Pienenä mutta maininnan arvoisena uudistuksena otettujen kuvankaappausten poistaminen onnistuu nyt suoraan ilmoitusvalikosta käsin. Aiemmin ilmoitusvalikosta oli mahdollista ainoastaan jakaa otettu kuvankaappaus.

Kommentti: Etenkin näin toimittajan näkökannalta tämä on erittäin tervetullut pikku uudistus, sillä laiteartikkeleita tehdessä tulee otettua kymmeniä kuvankaappauksia, joista osa menee syystä tai toisesta pieleen ja on hyvä poistaa välittömästi.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Uudistukset pinnan alla, Ulkoasun ja käyttöliittymän uudistukset
  3. Käyttöjärjestelmän uudet ominaisuudet
  4. Yhteenveto