Uusimmat

Kamera

15.06.2016 15:11 Juha Kokkonen

moto-g4-plus-10

Moto G4 Plussan kamera sijaitsee tuttuun tapaan keskellä takakuoren yläosaa, mutta sen kehyksen ulkoasua on muutettu. Aiemmin kehys oli pidempi ja metallinen, nyt sen keskellä on musta koriste-/suojalasi. Kameralinssin alapuolelle on sijoitettu kaksisävyinen ja valolämpötilaltaan säätyvä kaksois-LED-salama. Yläpuolella ovat tarkennuksen sensorit. Kamera on muutaman millin kymmenyksen muusta takakuoresta kohollaan.

Takakamera perustuu Omnivisionin 16 megapikselin (4608 x 3456) PureCel Plus-S -kuvasensoriin (OV16860), joka on kooltaan 1/2,4″ ja jonka pikselikooksi muodostuu täten tavallista suurempi 1,3 mikrometriä. Objektiivin aukkosuhde on kohtalaisen valovoimainen f2.0. Tarkennus hyödyntää sekä vaiheentunnistusta (PDAF) että laseria. Videokuvaus on tuettuna 1080p-tarkkuudella ja 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

Moto G4 Plussan kamerasovelluksen käyttöliittymää on uudistettu sitten viimeksi testaamiemme Moto X -mallien. Yleisilme on pysynyt edelleen melko pelkistettynä, mutta se on kokenut muutamia tervetulleita parannuksia. Erillinen suljinpainike löytyy nyt tyypilliseltä paikaltaan näkymän oikeasta reunasta ja vasempaan reunaan on tuotu esille aiemmin piilossa olleet salaman, HDR-tilan ja ajastimen valinnat.

Asetusvalikko aukeaa näkymää oikealle pyyhkäisemällä ja vastaavasti vasemmalle pyyhkäisemällä avautuu otettujen kuvien selausnäkymä. Ehkäpä tärkeimpänä uudistuksena näkymän oikeasta ylänurkasta löytyy nyt kuvaustilavalikko, joka sisältää peruskuvaustilan ja videokuvauksen lisäksi panoraamatilan, hidastetun videokuvaustilan sekä manuaalitilan, joka tarjoaa manuaalisäädöt tarkennukselle, valkotasapainolle, suljinajalle, herkkyydelle ja valotuksen kompensoinnille.

Näiden uudistusten myötä Moto G4 Plussan kuvaussovellus on käytettävyydeltään selkeä ja ominaisuuksiltaan nykymittapuulla riittävä.

moto-g4-plus-kuva1s

moto-g4-plus-kuva2s

moto-g4-plus-kuva3s

moto-g4-plus-kuva4s

moto-g4-plus-kuva5s

moto-g4-plus-kuva6s

moto-g4-plus-kuva7s

moto-g4-plus-kuva8s

moto-g4-plus-kuva9s

moto-g4-plus-kuva10s

moto-g4-plus-kuva11s

moto-g4-plus-kuva12s

Yllä on Moto G4 Plussalla otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Osa kuvista on otettu epähuomiossa oletusasetuksena olleella 16:9 kuvasuhteella ja 12 megapikselin tarkkuudella. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Moto G4 Plussan kameran käynnistämiseksi on monta eri vaihtoehtoa. Ehkäpä nopeimmin se onnistuu pyöräyttämällä rannetta sivusuunnassa kahdesti, jolloin kamera käynnistyy mistä tilasta tahansa. Pikakäynnistys onnistuu vastaavalla idealla myös virtanäppäintä nopeasti tuplanäpäyttämällä. Muita vaihtoehtoja ovat lukitusnäkymän alanurkan pikakuvake sekä kameran varsinainen pikakuvake. Kamerasovellus käynnistyy melko ripeästi ja kuva on otettavissa lähes välittömästi sen jälkeen. Kuvan ottaminen tapahtuu perustilassa melkein viiveettä, mutta HDR-kuvaa otettaessa ruudulla pyörii pienen hetken latauskuvake. Tarkennus toimii nopeasti ja varsin luotettavasti.

Moto G4 Plussan kamera tekee kokonaisuutena arvioituna erittäin hyvää jälkeä, etenkin laitteen hintaluokka huomioiden. Markkinoilta löytyy jopa tuplasti kalliimpia puhelimia, joiden kamerat ottavat huonompia kuvia. Hyvässä valossa kamera ottaa yksityiskohtaisia, teräviä ja värimaailmaltaan miellyttäviä kuvia. Dynamiikka on kokonaisuudessaan kohtalaisen hyvää ja kamera pyrkii olemaan polttamatta vaaleita kohtia helposti puhki. Hankalissa valaistusolosuhteissa HDR-tilan käyttö on suositeltavaa, sillä se toimii hyvin ja tuottaa luonnollista jälkeä (MALLIKUVA).

Vaikka Moto G4 Plussan kamerassa ei ole optista kuvanvakaajaa, se tekee myös hämärässä hyvää jälkeä. Alhaisimmillaan se laskee suljinajan 1/14 sekuntiin ja hoitaa loput herkkyyttä nostamalla. Tällöin kuvaajalta vaaditaan toki vakaata kättä hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi, mutta se palkitaan lopputuloksessa. Kuviin ilmestyy kyllä tasaista kohinaa, mutta se pysyy miellyttävästi ympäröivän värimaailman värisenä, eikä näin haittaa kokonaisuutta. Kuvat pysyvät terävinä ja kohtalaisen yksityiskohtaisina. Värimaailmassa voi havaita pientä haalistumista, muttei kuitenkaan häiritsevissä määrin.

1080p 30 FPS -videokuva tallentuu noin 17 Mbit/s bittivirralla sekä 128 kbit/s stereoäänellä ja laatu on hyvää perustasoa. Elektroninen kuvanvakautus karsii kyllä heilahduksia ja tärähdyksiä, mutta samalla se supistaa kuvakulmaa huomattavasti, joten sen käyttöä kannattaa harkita tapauskohtaisesti.

 

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus
  2. Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Ohjelmisto, suorituskyky, akunkesto & yhteenveto