Uusimmat

Kamera

23.12.2016 11:04 Juha Kokkonen

Kamera

OnePlus 3T:n takakamera ei ole muuttunut teknisesti lainkaan edeltäjämalli OnePlus 3:sta. Ainoa takakameraan liittyvä muutos on tapahtunut objektiivin suojalasissa, joka on nyt tehty paremmin naarmuja kestävästä safiirikristallista. Kamera on runsaan millin kohollaan takakuoren pinnasta ja yhden LED-valon salama on sijoitettu sen alapuolelle.

Kameratekniikka on tuttua edeltäjästä: Sonyn 16 megapikselin IMX 298 -kuvasensori (1/2,8”, pikselikoko 1,12 um) sekä optisesti vakautettu f2.0-aukkosuhteen objektiivi. Tarkennus perustuu vaiheentunnistukseen (PDAF). Kamera tukee myös RAW-kuvausta sekä 4K-laadun videokuvausta.

OnePlus ei ole tehnyt kamerasovellukseen muutoksia sitten OnePlus 3:n ja sen versionumero onkin sama 1.4.0. Yleisilme on melko selkeä ja simppeli. Kuvaustilat saa esille joko vasemman alanurkan kuvakkeesta tai näkymää oikealle pyyhkäisemällä. Pystysuunnassa pyyhkäisemällä saa vaihdettua valokuva- ja videotilojen välillä, jotka tulevat listana esiin myös näkymän vasemman alakulman kuvaketta painamalla.

Manuaalikuvaustila tarjoaa manuaalitarkennuksen, suljinajan säädön (30 – 1/8000 s), valkotasapainon säädön sekä ISO-arvon valinnan (100–3200). RAW-kuvia on mahdollista taltioida sekä peruskuvaustilassa että manuaalitilassa.

HDR-tila löytyy kätevästi pikavalintana peruskuvaustilan vasemmasta reunasta ja sen saa kytkettyä myös automaattitilaan. HQ-tila puolestaan pyrkii vähentämään kohinaa ja säilyttämään enemmän yksityiskohtia erityisesti hämäräkuvauksessa.

Yllä on OnePlus3T:llä otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

OnePlus 3T:n kamerasovellus toimii yhtä rivakasti kuin edeltäjässään – käynnistyy, nopeasti, ottaa kuvat lähes viiveettä ja tarkentaa varsin nopeasti, joskaan ei aivan markkinoiden nopeimpien kameroiden tahtiin. HDR-kuvaus toimii yhtä nopeasti tavallisten kuvien ottamisen kanssa.

OnePlus 3:n kuvanlaatu todettiin jo kesällä tehdyssä testissä hyväksi ja sama havainto toistui myös syksyisessä kamerapuhelinvertailussamme. 3T perustuu samaan tekniikkaan, joten odotimme myös kuvanlaadun olevan hyvin samankaltaista. Kuvat ovatkin yksityiskohtaisia ja värimaailmaltaan varsin luonnollisia. OnePlus 3:een verrattuna kuvissa on kuitenkin havaittavissa hieman enemmän terävyyttä ja kohinaa. Dynamiikka on kohtalaisen hyvää ja sitä on mahdollista parantaa luonnollista jälkeä tekevän HDR-tilan avulla.

Myös heikommassa valaistuksessa OnePlus 3T tekee edeltäjänsä tavoin asiallista jäljeä, etenkin kun olosuhteet ovat enemmän hämärän kuin pimeän puolella. Kokonaisuutena katsottuna kuvat näyttävät varsin yksityiskohtaisilta ja värit toistuvat onnistuneesti. Lähempää tarkasteltuna yksityiskohdissa on havaittavissa selvää pehmentymistä. Kuvien terävyyttä voi parantaa ja kohinaa vähentää kytkemällä HQ-tilan käyttöön. Erittäin heikossa valaistuksessa OnePlus 3T ei pärjää markkinoiden parhaimmistolle, sillä se ei kykene kaapaamaan verrattain lyhyellä 1/17 sekunnin suljinajallaan riittävästi valoa, vaan kuvat saattavat jäädä tummiksi.

4K-videon bittivirtaa on kasvatettu selvästi, sillä hieman tilanteesta riippuen se liikkui noin 51-56 Mbit/s välimaastossa. Äänenlaatu on pysynyt 96 kbit/s stereossa. Videon laadussa ei ole valittamista ja se onkin laadultaan hyvää. Kuva on tarkkaa, värintoistoltaan hyvää ja päivitysnopeudeltaan sulavaa. Optisen kuvanvakaimen toiminta ei ole valitettavasti edelleenkään erityisen tehokasta, joten video tärähtää helpommin kuin monilla kilpailevilla kamerapuhelimilla.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmä & Oxygen OS 3.5.3
  5. Suorituskyky ja akunkesto
  6. Yhteenveto