Uusimmat

Kamera

20.07.2016 13:18 Juha Kokkonen

oneplus3-9

OnePlus 3:n takakamera sijaitsee näyttävästi keskellä takakuoren yläosaa. Näyttävän siitä tekee kiiltävän metallikehyksen ohella melko kohollaan oleva toteutus – mittaustemme mukaan kamera nousee noin 1,3 mm muuta takakuorta korkeammalle. Kameran suojalasi on aavistuksen metallikehystä alempana, jonka pitäisi osaltaan suojella sitä naarmuilta. Kameran alapuolelle on sijoitettu yhden ledin salamavalo.

Kamera perustuu Sonyn 16 megapikselin IMX 298 -kuvakennoon, joka on tyypiltään 1/2,8 tuumaa ja pikselikooltaan 1,12 mikrometriä. Samaa sensoria käytetään mm. Huawein, Xiaomin, Vivon ja Oppon huippumalleissa. Sen pariksi OnePlus on laittanut f2.0-aukkosuhteen optisesti vakautetun objektiivin, jonka apuna on vielä lisäksi elektroninen vakautus. Tarkennuksessa kamera luottaa vaiheentunnistukseen. Kamera tukee myös RAW-kuvausta sekä 4K-laadun videokuvausta.

OnePlus on hienosäätänyt kamerasovelluksen käyttöliittymää sitten viime vuoden, mutta yleisilme on säilynyt edelleen selkeänä ja melko simppelinä. Suurimpana muutoksena asetusvalinnat on siirretty näkymän vasempaan reunaan, joka on ihan hyvä ratkaisu. Kuvaustilat saa esille joko vasemman alanurkan kuvakkeesta tai näkymää oikealle pyyhkäisemällä. Pystysuunnassa pyyhkäisemällä saa vaihdettua valokuva- ja videotilojen välillä.

Huvittavasti ”käsikirjaksi” nimetty manuaalikuvaustila on säädöiltään hieman tyypillistä suppeampi. Se tarjoaa manuaalitarkennuksen, suljinajan säädön (30 – 1/8000 s), valkotasapainon säädön sekä ISO-arvon valinnan (100-3200). Positiivisena yksityiskohtana RAW-kuvia on mahdollista taltioida sekä peruskuvaustilassa että manuaalitilassa.

HDR-tila löytyy nyt kätevästi pikavalintana peruskuvaustilan vasemmasta reunasta ja sen saa kytkettyä myös automaattitilaan. Uutta on HQ-tila, jonka tarkoituksena on ilmeisesti lisätä kuvien yksityiskohtia. Otettujen kuvien perusteella se lähinnä yliterävöitti kuvaa nostaen yksityiskohdat paremmin esille. Panoraamatila ottaa tarvittaessa lähes 80 megapikselin ja yli 360 asteen otoksia, joiden tarkkuus ei ole aivan tavallisten kuvien tasolla, mutta kuvien yhdistäminen on toteutettu hyvin.

oneplus3-kuva-1s
oneplus3-kuva-2s
oneplus3-kuva-3s
oneplus3-kuva-4s
oneplus3-kuva-5s
oneplus3-kuva-6s
oneplus3-kuva-7s
oneplus3-kuva-8s
oneplus3-kuva-9s
oneplus3-kuva-10s
oneplus3-kuva-11s
oneplus3-kuva-12s
oneplus3-kuva-13s

Yllä on OnePlus3:lla otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Edeltäjämallin kameran toimintanopeudessa oli parantamisen varaa, mutta kolmosessa sen suhteen on tapahtunut ilahduttava parannus. Kamerasovelluksen saa avattua lukitusnäkymän alanurkan kuvakkeesta, varsinaisesta sovelluskuvakkeesta tai navigointipainikkeisiin asetettavilla pikakomennoilla (esim. kotinäppäintä tuplanäpäyttämällä). Kamerasovellus käynnistyy erittäin nopeasti ja on lähes välittömästi kuvausvalmis. Tarkennus toimii luotettavasti ja on riittävän nopea, mutta ei kuitenkaan yllä aivan markkinoiden nopeimpien joukkoon. HDR-kuvaus toimii yhtä nopeasti tavallisten kuvien ottamisen kanssa.

Kuvanlaadun osalta OnePlus 3 tekee miellyttävän tasaista ja hyvänlaatuista jälkeä. Kameralla otetut kuvat ovat tarkkoja ja yksityiskohtaisia. Joissain kuvissa kontrasti ja värimaailma ovat aavistuksen korostuneita, mutta pääosin siinä määrin, että se lähinnä miellyttää keskivertokäyttäjän silmää. Dynamiikka on älypuhelinkameraksi kohtalaisen hyvää, vaikka taivas saattaakin palaa tietyissä tilanteissa osittain puhki. HDR-tila on toimiva ratkaisu dynamiikan parantamiseksi ja se tekee pääosin hyvää jälkeä avaten kuvan tummempaa päätä (mallikuva). Joissain tilanteissa lopputulos saattaa kuitenkin hieman epäluonnollinen. Positiivisena yksityiskohtana kamera myös ilmoittaa, kun automaattinen HDR-tila kytkeytyy päälle. Kohina pysyy erittäin hyvin kurissa.

Myös hämärä- ja pimeäkuvauksessa OnePlus 3 pärjää varsin mainiosti. Se ei ole aivan markkinoiden parhaimpien tasolla, mutta siitä huolimatta jälki ei jätä juuri varaa kritiikille. Kuvien kokonaisvaikutelma pysyy hyvänä, vaikka heikommassa valossa yksityiskohdat ovatkin lähempää tarkasteltuna havaittavasti pehmentyneitä. Värintoisto säilyy pitkään varsin hienovaraisena. Suljinajan kamera pudottaa automaattitilassa alhaisimmillaan 1/17 sekuntiin, joka ei ole optisella vakaimella varustetulle kameralle vielä erityisen pitkä aika ja joka puolestaan helpottaa tärähtämättömän kuvan ottamista hämärässä. Herkkyyden kamera laskee helposti jopa ISO 2000-5000 haarukkaan, mutta se ei onneksi näy juuri negatiivisesti kohinan osalta.

OnePlus 3 taltioi laadukkaimmalla asetuksella 4K-videokuvaa, jonka bittivirta on melko maltillinen 41 Mbit/s ja ääni 96 kbit/s stereoraitaa. 60 FPS tallennusmahdollisuutta ei 1080p-tarkkuudella valitettavasti ole ja 30 FPS tarkkuus tallentuu noin 20 Mbit/s bittivirralla. 4K-videokuvan laadussa ei ole suurempaa valittamista, vaan se on perushyvää tasoa. Kuvanvakain ei toimi videota kuvatessa ehkä aivan niin tehokkaasti, kuin parhaissa markkinoilta löytyvissä toteutuksissa. Mikrofonien tallennuslaatua emme valitettavasti päässeet testaamaan meluisassa ympäristössä.

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöliittymä, suorituskyky & akunkesto
  5. Loppuyhteenveto