Uusimmat

MIUI-käyttöliittymä, Suorituskyky ja akunkesto

20.04.2016 12:42 Juha Kokkonen

MIUI-käyttöliittymä

Xiaomi käyttää kaikissa puhelimissaan omaa MIUI-käyttöliittymää, joka on käytännössä kattava Androidin päälle tehty kustomointi hieman Huawein EMUI:n tapaan. Redmi Note 3:ssa käyttöjärjestelmänä toimii vanhahtava Android 5.0.2 Lollipop, jonka päivittymisestä uudempaan ei kannata herätellä turhan suuria toiveita. Sen sijaan omaa MIUI-käyttöliittymäänsä Xiaomi päivittää varsin ahkerasti ja käyttöliittymän tuorein versio on kuluvan kuun alkupuolella julkaistu 7.2. Puhelimen ollessa TaskuMuron testissä käytössä oli Kiinan markkinoille tarkoitetun MIUI:n 7.1.8-versio.

Redmi Note 3 on ensimmäinen Xiaomin puhelin, joka toimitetaan lukitulla bootloaderilla varustettuna. Myös kaikki muut tulevat Xiaomin puhelimet kokevat saman kohtalon. Syy tähän löytyy Googlen Compatibility Test Suite -työkaluun liittyvistä vaatimuksista. Xiaomi kuitenkin tarjoaa halukkaille työkalun ja ohjeet bootloaderin lukituksen poistamiseen.

xiaomiredminote3_softa1

xiaomiredminote3_softa2

xiaomiredminote3_softa3

Etenkin Huawein puhelimia käyttäneet tuntevat varmasti MIUI:n nopeasti omakseen, sillä niiden toteutukset ovat hyvin lähellä toisiaan. Kiinalaisille puhelimille tyypillisesti sovellusvalikosta on luovuttu ja kaikki sovelluskuvakkeet sijaitsevat kotinäkymän välilehdillä.

Pelkistetyt kuvakkeet ovat ainakin allekirjoittaneen mielestä jopa onnistuneempia kuin Huawein EMUI:ssa, joskin käyttäjä voi vaikuttaa kuvakkeisiin ja värimaailmaan vaihdettavien teemojen avulla. Ilmoitusvalikko on jaettu kahteen välilehteen, joista toisesta löytyy ilmoitukset ja toisesta muokattava valikoima pika-asetuskuvakkeita. Valikon läpikuultava tausta muistuttaa jälleen iOS:sista.

Moniajonäkymä on oletuksena hämmentävän pelkistetty, sillä näkyvissä on vain rivi sovelluskuvakkeita, mutta näkymää nipistämällä sivusuunnassa selattavat sovelluskortit saa vaihdettua näkyviin. Asetusvalikon värimaailma on vaalea ja asettelu selkeä.

xiaomiredminote3_softa4

xiaomiredminote3_softa5

Myös MIUI:n vakiosovellukset noudattavat ulkoasultaan pelkistettyä ja pääosin vaaleaa linjaa, joka ainakin allekirjoittaneen silmään näyttää melko selkeältä ja tyylikkäältä, mutta joka ei valitettavasti hyödynnä juuri yhtään Googlen Material Design -muotokielen sääntöjä. Perussovellusten käytettävyydessä ei joka tapauksessa ole juurikaan valittamista.

xiaomiredminote3_softa6

Xiaomi on sisällyttänyt käyttöliittymäänsä useita pieniä näppäriä lisäominaisuuksia, joista yllä olevassa kuvassa on nähtävissä muutama.

Virta-asetuksista puhelin on mahdollista asettaa sammumaan ja käynnistymään automaattisesti ajastimen mukaan. Puhelin osaa esimerkiksi sammuttaa itsensä yön ajaksi. Kuten jo aiemmin mainitsin, Xiaomi tarjoaa mahdollisuuden asettaa puhelimen navigointipainikkeisiin lisätoimintoja pitkille- ja tuplapainalluksille. Yhden käden käyttöä helpottamassa on yhden käden tila, joka mahdollistaa ruudun näkymän pienentämisen näytön jompaankumpaan alanurkkaan. Käyttäjä voi valita käytettävän ”virtuaalinäytön” koon.

xiaomiredminote3_softa7

Xiaomi on ahtanut mukaan kasan (~15) omaa tai yhteistyökumppaneidensa sovellusta, joista useimmista ei ole juurikaan iloa länsimaisille käyttäjille, sillä niiden käyttöliittymä on täysin kiinankielinen. Kyseisiä sovelluksia sekä MIUI:n yleishakunäkymän hakuriviä lukuun ottamatta käyttöliittymän saa kaikilta osin englanninkieliseksi. Onneksi useimmat kyseisistä sovelluksista on mahdollista poistaa ja loput Xiaomin omat sovellukset voi vaikka sulloa oma omaan kansioonsa.

Käytössämme oli Kiinan markkinoille tarkoitettu ohjelmistoversio, joten en tiedä tarkkaan mitkä kaikki sovellukset ovat jätetty pois MIUI:n globaalista versiosta. Valitettavasti globaali versio ei ole jostain syystä saatavilla Redmi Note 3:n Helio X10 -versioon, vaan monen muun Xiaomi-mallin ohella ainoastaan Snapdragon-versioon. Sen sijaan vaihtoehtona on Xiaomi.eu-yhteisön toteuttamat ja harrastajien hyviksi toteamat MIUI EU ROM:it, jotka ovat täysin englanninkielisiä ja vapaita Xiaomin ylimääräisistä sovelluksista.

 

xiaomiredminote3_softa8

Koska testipuhelimeemme ei ollut saatavilla MIUI:n virallista globaalia versiota, josta löytyisi mm. Googlen Play-palvelut sekä länsimainen näppäimistö, emmekä lähteneet asentamaan epävirallista EMUI EU -versiota, jouduimme tekemään muutamia ylimääräisiä toimenpiteitä puhelimen käyttöönotossa. Käytännössä asensimme puhelimeen Kiina-ohjelmistosta puuttuneet Googlen sovellukset sekä länsimaisella asettelulla varustetun Swiftkey-näppäimistön, joiden parissa askartelemiseen kului vajaa puoli tuntia. Kielen suhteen tyydyimme englantiin, joka on monelta kantilta jopa suomenkieltä parempi vaihtoehto.

Google-sovellusten asentaminen tapahtuu käytännössä lataamalla ensin netistä Google Installer -asetuspaketin puhelimen muistiin. Tarvittava tiedosto ohjeineen löytyy helposti Googlesta vaikkapa hakusanoilla ”google installer apk”. Kun Google Installerin asennustiedosto on ladattu, on se asennettava puhelimeen tiedostonhallinnan kautta. Kun Google Installer on asennettu, avataan se Googlen keskeisten toimintojen ja sovellusten asentamiseksi. Ensimmäisenä asennetaan Google Services Framework ja Google Account Manager, joita Google Play -palvelut tarvitsevat toimiakseen. Niitä asentaessa käyttöjärjestelmä pyytää tarkistamaan oikeudet, jotka on myönnettävä asennettavalle Google-sisällölle.

Kun Googlen keskeiset komponentit on saatu asennettua, voi käyttäjä halutessaan asentaa Installerin kautta myös haluamansa Google-sovellukset, kuten Mapsin, Gmailin ja Kalenterin. Kun kaikki Google-sovellukset ovat asennettuna saattaa puhelimen joutua käynnistämään pariin kertaan, jotta se päivittää kaikki uusimpiin versioihinsa.

Edellä mainituilla toimenpiteillä Redmi Note 3:n kiinalaiseen ohjelmistoon saatiin täysin toimivat Google-palvelut, suomenkielinen näppäimistö sekä englanninkielinen käyttöliittymä, jotka toimivat täysin moitteetta.

Suorituskyky ja akunkesto

xiaomiredminote3_10

Normaalikäytössä MIUI:lla varustettu Android 5.0.2 -käyttöjärjestelmä toimi varsin sulavasti ja nikottelematta. Emme törmänneet jumitteluun, kaatuiluun tai muihinkaan ongelmiin. Rinnakkain vertailtuna sovellusten välillä liikkuminen ja uusien sovellusten avaaminen ei suju aivan yhtä nopeasti kuin uusimmissa high-end-puhelimessa, mutta erot olivat lopulta varsin pieniä.

Testasimme Redmi Note 3:n pelisuorituskykyä markkinoiden raskaimmilla mobiilipeleillä, kuten Asphalt 8:lla ja Modern Combat 5:llä, ja se selvisi niiden pyörittämisestä yllättävänkin hyvin. Esimerkiksi Asphaltin pelaaminen onnistui melko sujuvasti täysillä grafiikka-asetuksilla. Puhelin lämpeni rasituksessa havaittavasti, mutta ei kuumentunut häiritsevästi.

Suorittamiemme synteettisten suorituskykytestien tulokset olivat pääpiirteissään samaa luokkaa tai hieman parempia Huawein HiSilicon Kirin 935 -piiriä käyttävän Honor 7:n kanssa. Valitsimmekin kyseisen puhelimen verrokiksi testituloksien tarkasteluun ja sen tulokset löytyvät sulkeista. Myös Honor 7 on kiinalaisvalmistajan tuote ja sen ominaisuudet ovat melko vertailukelpoiset Redmi Note 3:n kanssa, mutta hinta on Suomessa noin kaksinkertainen.

Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

  • AnTuTu 6.0.1 64bit: 49206 (51015)
  • Geekbench 3.4.1 (Single/Multi): 847/4505 (920/3419)
  • GFXBench T-rex 1080p ES 2.0 offscreen: 27 FPS (15 FPS)
  • GFXBench Manhattan 1080p ES 3.0 offscreen: 10 FPS (8,2 FPS)
  • GFXBench Manhattan 1080p ES 3.1 offscreen: 4,9 FPS (4,9 FPS)
  • Kraken 1.1: 11520 ms (11386,6 ms)*

xiaomiredminote3_12

Suuri 4000 mAh akku antoi kovat ennakkolupaukset akunkeston suhteen ja se onnistui myös lunastamaan ne varsin hyvin.

Tyypillisen yhden arkipäivän (klo 8 – 24) aikana akun varaus laski täydestä keskimäärin 55-75 %:iin, jolloin näytön aktiivisuusaika liikkui 1,5-2,5 tunnin haarukassa. Tyypillisesti puhelimella selvisi helposti raskaammassakin käytössä yhden päivän yli, normaalikäytössä kahden päivän yli ja kevyessä käytössä jopa kolmannen päivän iltaan. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin käyttöä, sähköpostien lukemista, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Valmiustilassa ilman matkapuhelinverkkoyhteyttä WiFin ja Bluetoothin sekä synkronointien ollessa päällä puhelin selvisi runsaan yhdeksän päivän ajan.

Puhelin tukee 10 watin (5 V 2 A) pikalatausta, jonka avulla akun luvataan latautuvan tyhjästä puolilleen tunnissa. Nykymittapuulla akun lataaminen täyteen kestää kuitenkin varsin pitkään – noin 2,5 tuntia.

Sisältö

  1. Esittely, pakkaus ja oheistarvikkeet
  2. Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet & Kamera
  3. MIUI-käyttöliittymä, Suorituskyky ja akunkesto
  4. Loppuyhteenveto