Uusimmat

Kuvat hyvässä valaistuksessa

31.10.2016 11:11 Juha Kokkonen

Ensimmäiseksi otimme kaikilla kuudella puhelimella kuvat kolmesta eri kohteesta syksyisissä päiväolosuhteissa, jolloin valaistus oli vuodenaika huomioiden varsin hyvä.

Kuvista ensimmäisessä on yleinen katumaisema, toisessa rakennus ja kolmannessa otos hieman lähempänä sijaitsevasta pienikokoisemmasta kohteesta (polkupyörästä). Kaikilla puhelimilla kuvat otettiin normaalia kuvaustilannetta mukaillen käsivaralta ja samaa kuvaustapaa noudattaen. Puhelimissa käytettiin automaattista kuvaustilaa sekä maksimitarkkuutta. Ensin otoksista on muokattu 500 x 350 pikselin kokoisista rajauksista tehty kooste, jonka perään on tarjolla galleria täysikokoisista otoksista.

Kuvat saa avattua alkuperäiseen täyteen kokoonsa avaamalla ne ensin kuvagalleriasta kokoruudun tilaan ja sen jälkeen avaamalla kuvan uuteen välilehteen/ikkunaan (kuvan päällä hiiren oikeaa näppäintä -> avaa kuva uuteen välilehteen/ikkunaan).

kameravertailu-kuva1-kaikki

Apple iPhone 7 Plussan kuva on värimaailmaltaan testikuusikon luonnollisimpia heti HTC:n jälkeen. Samsungin tapaan värimaailmassa on pieni kellertävä sävy, jonka huomaa erityisesti asfaltin pinnan väristä. Kuvaa yksityiskohtaisemmin tutkittaessa voidaan huomata iPhonen yksityiskohtien toiston olevan joukon heikointa. Esimerkiksi liikennemerkkien ja autojen rekisterikilpien tekstistä saa hyvin huonosti selvää.

HTC 10:n kuva on terävä ja yksityiskohtainen ja sen värimaailma on joukon luonnollisimmasta päästä – ehkäpä jopa hieman haalistuneen näköinen. HTC ei myöskään sorru ylilyönteihin kontrastin tai terävyyden jälkikäsittelyn suhteen. Dynamiikka on testijoukon parhaimmistoa ja kuvassa säilyy hyvin sekä tumman että vaalean pään yksityiskohdat.

Huawei P9 korostaa vertailuryhmän kameroista eniten kontrastia ja etenkin HTC:n sekä iPhonen kuvien rinnalla tarkasteltuna se näyttää jopa häiritsevältä. Värit toistuvat eloisina ja hieman ylikorostuneina. Kuvan terävyydessä ja yksityiskohdissa ei ole 12 megapikselin tarkkuus huomioiden valittamista. Dynamiikka on testiryhmän mittapuulla hyvää tasoa, eikä taivas pala puhki.

LG G5:n värintoisto on joukon räikeimmästä päästä – jotkut varmasti pitävät siitä, luonnollisempia kuvia arvostavat taasen eivät. Kyseessä on joukon ainoa 16:9 kuvakennollinen kamera, joten näkymä on leveämpi ja matalampi kuin kilpailijoiden otoksissa. Kokonaisuutena tarkasteltuna jälki on terävää, mutta lähempää tutkittuna yksityiskohdissa on havaittavissa selvää maalausmaista käsittelyn jälkeä, joka syö hieman yksityiskohtia. Kuvan dynamiikka on tässä joukossa heikoimmasta päästä ja taivas palaa täysin puhki kerrostalon yllä.

OnePlus 3:n otos yllätti tämän ensimmäisen kuvauskohteen kohdalla positiivisesti. Se on vähän kuin iPhonen kuvan parempi versio. Värintoisto on vain hyvin kevyesti korostunutta ja miellyttääkin useimpien silmää. Kuva on terävä ja sen yksityiskohtaisuus on testiryhmän terävintä kärkeä, vaikka yksityiskohdissa onkin havaittavissa pieniä viitteitä jälkikäsittelystä.

Samsung Galaxy S7 edgen Kokonaiskuva näyttää terävältä, joka johtuu osittain kuvaan lisätystä kontrastista. Lähempää tarkasteltuna terävyys ja yksityiskohtien määrä on iPhonen jälkeen vertailukuusikon heikointa. Värintoisto menee Huawein ja LG:n kanssa joukon räikeimpään päähän ja kuvassa on yleisesti melko kellertävä sävymaailma, jonka voi huomata hyvin asfaltista.

kameravertailu-kuva2-kaikki

iPhonen toinen kuva on testiryhmän tummin, johtuen ainakin osittain joukon matalimmasta herkkyysarvosta (ISO 20). Myös tämän kuvan osalta lähempää tarkastelemalla voi havaita pientä pehmeyttä, eikä yksityiskohtien toisto yllä ryhmän parhaimpien tasolle. Lisäksi kuvassa on havaittava oranssihtava yleissävy.

HTC:n kuvassa on jälleen joukon neutraaleimpaa päätä edustava värimaailma, tosin valkotasapaino taittaa hieman keltaisen suuntaan. Kuva on jälleen terävä sekä yksityiskohtainen, siitäkin huolimatta että jälkikäsittely näyttäisi olevan testiryhmän vähäisintä.

Huawei jatkaa myös toisessa kuvassa pitkälti ensimmäisestä kuvasta havaittujen seikkojen äärellä. Kontrastia on korostettu liikaa, eikä yksityiskohtien toisto yllä parhaimpien joukkoon. Värimaailman korostumiseen ei kiinnitä suuremmin huomiota tässä kuvassa ja valkotasapaino on melko lähellä todellista.

LG:n kuvassa leveä talo istuu hyvin laajakuvarajaukseen. Kuva on terävä ja yksityiskohtainen – lähempää on havaittavissa jopa liiallisen korostuksen jälkiä. Kellon alapuolella sijaitsevan vaakunan värimaailma tulee parhaiten esiin. Valkotasapaino nojaa hieman sinertävään suuntaan.

OnePlus 3 onnistuu hyvin myös toisessa kuvassaan, tehden melko luonnollisen näköistä sekä terävää jälkeä. Kuvan yksityiskohdat ovat taltioituneet erinomaisesti, mutta niiden hienovaraisuutta ei ole tuhottu liialla terävöityksellä tai kontrastilla. Tämän voi huomata esimerkiksi kellotaulun kehämerkinnöistä sekä vaakunan ympärillä sijaitsevista köynnöskoristeista.

Samsungin otos muistuttaa ensisilmäyksellä melko paljon LG:llä otettua kuvaa ja sen valkotasapaino taittaa havaittavasti sinertävään suuntaan. Yksityiskohtien toisto on lähempää tarkasteltuna joukon heikompaa päätä yhdessä iPhonen ja Huawein kanssa ja kontrastia on lisätty turhan roisilla otteella.

kameravertailu-kuva3-kaikki

Myös kolmannessa kuvauskohteessa iPhonen otos on vertailuryhmän tummin, joten kuva ei pala puhki aivan yhtä railakkaasti kuin muilla puhelimilla. Tämän lähempänä sijainneen kuvauskohteen vangitsemisessa iPhone onnistuu myös paremmin yksityiskohtien taltioimisessa ja värit toistuvat eläväisinä ja voimakkaina.

HTC:n pyöräkuva on joukon ylivalottunein ja valkotasapainoltaan kellertävin. Vaaleat kohdat palavat roimasti puhki ja kokonaisuus näyttää haalistuneelta ja värintoistoltaan hieman elottomalta. Yksityiskohtien taltioinnissa HTC tekee kuitenkin tässäkin kuvassa hyvää työtä.

Huawein kuva on kokonaisuutena katsottuna melko lähellä Samsungin otosta ja hieman kuin ylivalottunut versio iPhonen kuvasta. Vaaleat kohdat ovat palaneet selvästi puhki. Värimaailma on tässä kuvassa ryhmän parhaimmasta päästä, eikä kontrastikaan hyppää tässä otoksessa silmille. Lopputulos on terävä ja yksityiskohtien toisto hyvää, joskaan ei joukon kärjen tasoa.

LG:n kuvasuhteen vuoksi kuvauskohde ei mahdu valitulta kuvausetäisyydeltä kokonaan otokseen. Otoksen valkotasapaino taittaa aavistuksen sinertävään suuntaan. Syksyn värit toistuvat sinällään mukavan voimakkaina. Jälki on terävää ja yksityiskohtaista, mutta lähempää tarkasteltuna on jälleen havaittavissa liiallisen jälkikäsittelyn merkkejä.

OnePlussan pyöräkuva on useimpien kilpaveljiensä tavoin selvästi puhki palanut. Valkotasapaino on kallistunut hieman keltaisen suuntaan. Värintoisto on muuten melko miellyttävän realistista ja kontrastia ei ole liikaa. Yksityiskohdat ovat säilyneet melko mukavasti, eikä niitä ole korostettu liikaa.

Samsungilla otettu kuva muistuttaa jälleen LG:n otosta, mutta sen valkotasapaino on vielä sinertävämpi ja yksityiskohtien toisto joukon heikommasta päästä. Värimaailma on tuttuun tapaan korostunut, joka ei kuitenkaan näytä tässä ruskaisessa kuvassa kovinkaan luonnottomalta. Valkoiset kohteet ovat palaneet selvästi puhki.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Osanottajien kameratekniikka
  3. Kuvat hyvässä valaistuksessa
  4. Lähikuvat
  5. Kuvat heikossa valaistuksessa
  6. Loppuyhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat