Uusimmat

Loppuyhteenveto

31.10.2016 11:11 Juha Kokkonen

kameravertailu-16-puhelimet-3

Kuten jo aiemmassa kamerapuhelinvertailussa todettiin, puhelimien kameroita yksittäin testatessa ja arvioidessa kuvanlaatua on hankala verrata tarkasti muihin kilpaileviin tuotteisiin, sillä samastakin vakiokohteesta otetut kuvat poikkeavat toisistaan melko paljon vuodenajan, sään ja valaistusolosuhteiden eroista johtuen. Tämänkin kertaisen rinnakkaisvertailun avulla eri puhelimien luonteet ja erot tulivat huomattavasti selkeämmin esiin ja sekaan mahtui sekä yllätyksiä että aiempien havaintojen mukaisia tuloksia.

Kuvia rinnakkain vertailtuna kameroiden väliltä löydettiin joka tapauksessa merkittäviä eroja.

Tämän vuoden lippulaivaälypuhelimien kameratekniikassa selkeänä trendinä ovat kaksoiskamerat, joita löytyy tästäkin testikuusikosta kolmesta laitteesta. Positiivisena huomiona kaikissa kolmessa puhelimessa kaksoiskameran toteutustapa poikkeaa toisistaan, joten valmistajat eivät ole tyytyneet monistamaan samaa ratkaisua. Applen ja LG:n toteutuksesta on käyttäjälle Huaweita enemmän konkreettista hyötyä, sillä niissä toisen kameran edun pääsee kokemaan omin silmin zoomaus- ja laajakulmavaihtoehtojen muodossa. Hyvänlaatuisia mustavalko-otoksia lukuun ottamatta Huawein kaksoiskamerasta ”irtoava taika” tapahtuu puhelimen sisällä kuvia muodostettaessa.

kameravertailu-16-puhelimet-4

iPhone 7 Plussan vahvuus on edeltäjämallien tapaan kuvien ottamisen helppous. Otokset ovat varsin tasalaatuisia ja todennäköisyys vähintään kohtalaisen hyvän kuvan saamiseksi tilanteessa kuin tilanteessa on hyvä. iPhonella otettujen kuvien värintoisto on yleisesti melko luonnollista, joskin valkotasapainon havaittiin kallistuvan välillä kellertävään suuntaan. Yksityiskohtien taltioimisen suhteen iPhone sijoittui testiryhmän heikompaan päähän. Hämärässä se vangitsee kuviin yllättävän mukavasti valoa ja pitää otosten yleisilmeen miellyttävänä. Reseptinä tähän on matala herkkyys ja pitkä suljinaika. Yksityiskohdat eivät kuitenkaan ole iPhonen vahvuus myöskään hämärässä.

HTC 10 yllätti positiivisesti erityisesti hyvässä valaistuksessa. Sen tuottamien kuvien neutraali ja satunnaisesti jopa aavistuksen hailakka värimaailma ei ole varmasti kaikkien mieleen, mutta positiivisena seikkana kuvien ylikorostuksen määrä kaikilla osa-alueilla pysyy vähäisenä. Yksityiskohtien toisto asettuu joukon parhaimmistoon. Hämärässä HTC:n suoritus ei ole samalla tasolla hyvien valaistusolosuhteiden kanssa. Kamera tekee otoksista kohtalaisen valoisia, mutta yksityiskohdat kärsivät enemmän kuin osassa kilpakumppaneista.

Huawei P9:n kuvia hallitsee ylikorostunut kontrasti sekä enemmän tai vähemmän korostunut värimaailma, kun kuvausympäristön valaistus on hyvä. Kuvat ovat tarkkoja ja yksityiskohtaisia, joskaan niiltä osin se ei yllä parhaimpien kilpailijoidensa tasolle. Dynamiikka on monissa tilanteissa hyvällä tasolla. Heikossa valaistuksessa P9:n suoritus on hieman kaksijakoinen. Se on joukon paras säilyttämään kuvien pienet yksityiskohdat, mutta valon vähentyessä sen f2.2-aukkosuhteen objektiivit sekä optisen vakaimen puutteesta johtuva lyhyt suljinaika jättää kuvat auttamatta liian pimeiksi parhaisiin kilpailijoihin nähden.

LG G5:llä otetut kuvat ovat terävän näköisiä ja yksityiskohtaisia. Pikselitasolla tarkasteltuna detaljeissa on havaittavissa jonkin verran jälkiprosessoinnin merkkejä. G5:n kuvien erityispiirre on ylikorostunut värintoisto, joka on kuvien katsojasta riippuen joko hyvä tai huono asia. Luonnollisia värejä arvostava ja ehkäpä valokuvaukseen enemmän perehtynyt käyttäjä ei välttämättä arvosta räikeää värintoistoa, mutta peruskäyttäjä ja näyttävien kuvien ystävä saattaa puolestaan arvostaa värikkään näyttävää lopputulosta. Paikoin kuvien valkotasapainon havaittiin kallistuvan hieman sinertävään suuntaan. Heikossa valossa G5 tekee melko tasaisen hyvää jälkeä, joka näyttää kokonaisuutena katseltuna terävältä. Valkotasapainon kanssa on kuitenkin ajoittain hieman ongelmia ja valon käydessä hyvin vähäiseksi se ei pysty vangitsemaan yhtä paljon valoa kuin Samsung tai iPhone.

OnePlus 3:n suoritus oli kokonaisuudessaan varsin kaksijakoinen. Hyvässä valaistuksessa sen otokset kuuluvat testijoukon parhaimmistoon ja ne näyttävät hyvältä. Värintoisto on luonnollista ja otokset ovat yksityiskohtaisia sekä teräviä. Hämärässä OnePlus 3 pärjää kohtalaisesti jos valoa on tarjolla riittävästi, mutta lopulta kamera on pimeyden kanssa pulassa, sillä se ei suostu venyttämään suljinaikaa 1/17 sekuntia pidemmäksi optisesta vakaimesta huolimatta. Tuloksena on pimeitä ja yksityiskohdiltaan pehmeitä kuvia. Tilanne voisi olla ainakin osittain paikattavissa automaattiasetusten hienosäätämisellä valmistajan toimesta.

Samsung Galaxy S7 kuuluu testiryhmän siihen joukkoon, jonka kuvissa ei tarvittaessa prosessoinnin kanssa pihistellä. Valoisassa otetut kuvat ovat yleensä sekä kontrastin että värimaailman suhteen ylikorostuneita. Kokonaisuutena katseltuna kuvat näyttävät usein erittäin teräviltä, mutta pikselitasolla tarkasteltuna yksityiskohdat eivät toistu parhaiden kilpailijoiden veroisesti. Heikossa valossa Samsung on joukon parhaimmistoa erityisesti otosten valoisuuden osalta. Yksityiskohdat säilyvät pimeässä pääosin hyvin, vaikka niissä onkin havaittavissa prosessoinnin jälkiä. Valkotasapainossa olisi vielä paikoin parantamisen varaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Osanottajien kameratekniikka
  3. Kuvat hyvässä valaistuksessa
  4. Lähikuvat
  5. Kuvat heikossa valaistuksessa
  6. Loppuyhteenveto