Muropaketti.com

Toimitus ja blogi

22.6.2011, 10.05

Muropaketin ja TaskuMuron uutisia ja artikkeleita tuottaa io-media Oy. Muropaketin Hintavertailun tuottaa Suomen Hintavertailu Oy. Sivuston omistaa ja teknisestä ylläpidosta vastaa Otavamedia Oy.

Toimitus on työskennellyt tietokoneisiin ja mobiililaitteisiin keskittyvien nettijulkaisuiden parissa 15 vuoden ajan. Tietoa Muropaketista ja sen historiasta löytyy Wikipediasta.

 

Sampsa Kurri

Sampsa perusti helmikuussa 1999 tietotekniikka-aiheisen Muropaketti-sivuston, jonka Sonera Plaza Oy osti osaksi internet-portaaliaan ja eDome-pelisivustoa joulukuussa 2000. Tämän jälkeen harrastus vaihtui lähes täysipäiväiseksi sivuston parissa työskentelyksi. Nykyisin Muropaketti on Suomen suurin IT-sivusto yli 200 000 viikkokävijällä.

Vuodesta 2003 lähtien Sampsa on tuottanut sisältöä ja kehittänyt Muropakettia, TaskuMuroa ja MuroBBS-keskustelufoorumia perustamansa yrityksen, io-media Oy:n kautta. Vuoden 2012 syksyllä Muropaketin oheen lanseerattiin tietotekniikkaan, mobiililaitteisiin, viihde-elektroniikkaan ja peleihin keskittyvä hintavertailu, jota kehittää Suomen Hintavertailu Oy.

Töiden ohella Sampsa valmistui Tampereen teknillisestä yliopistosta tietotekniikan linjalta diplomi-insinööriksi vuonna 2010 ja kirjoitti diplomityönsä aiheesta ”Mikroprosessorin ylikellottaminen”. Vapaa-aika kuluu perheen parissa ja harrastuksiin lukeutuvat golf, salibandy ja jalkapallo.

Twitter

sampsa.kurri [a] muropaketti.com

 

Juha Kokkonen

JuhaJuha toimi yhtenä Skenegroupin kantavista voimista keväästä 2003 lähtien vuoden 2006 lopulle asti. Muropaketin tiimiin Juha liittyi syyskuussa 2006 ja tällä hetkellä hänen vastuualueeseen kuuluu TaskuMuron mobiiliuutiset ja -artikkelit sekä Muropaketin kotelo-, jäähdytys- ja lisätarvikeartikkelit.

Tietotekniikan opintoja Juhalle on kertynyt kahden lukukauden ajalta Tampereen teknillisessä yliopiston Porin yksiköstä, mutta nykyään opinnot jatkuvat Tampereella talotekniikkaan liittyvissä merkeissä. Vapaa-ajalla Juha pelaa salibandyä 3. divisioonassa, harrastaa vanhoja BMW-merkkisiä autoja ja kannattaa intohimoisesti Rauman Lukkoa.

Twitter

juha.kokkonen [a] io-media.fi

 

Teemu Hynninen

Teemu kiinnostui mobiililaitteista jo nuorena ja innostui bloggaamisesta 2000-luvun puolivälissä. Muutamien kokeilujen jälkeen hän päätyi perustamaan maaliskuussa 2008 MobiiliBlogi.com-sivuston, jonka parissa vierähti seuraavat viisi ja puoli vuotta. Vuoden 2013 marraskuussa Teemu liittyi TaskuMuron vahvuuteen, jossa hän jatkaa uutisten ja artikkeleiden kirjoittamista tutuksi tulleella tyylillään. Vapaa-aika Teemulla kuluu elokuvien, musiikin ja lenkkeilyn parissa.

Twitter

teemu.hynninen [a] io-media.fi

 

Petrus Laine

Petrus Laine on pyörinyt alun perin 3dfx:n innoittamana useilla ulkomaisilla tietokoneaiheisilla foorumeilla sekä Muropaketissa vuosituhannen vaihteesta lähtien. Suurimmaksi osaksi itseoppinut tietokoneharrastaja on toiminut aiemmin Muropaketin uutistoimituksessa lomittajana ja liittyi vakituiseksi tiimin jäseneksi heinäkuussa 2013. Vapaa-ajallaan Petrus harrastaa tietokoneen ja muun tekniikan lisäksi muun muassa ruuanlaittoa, elokuvien katselua sekä ulkoilua.

petrus.laine [a] io-media.fi

 

Ville Suvanto

Ville Suvanto aloitti uutisten kirjoittamisen Haamurajaan vuonna 2001 ja siirtyi sen jälkeen kirjoittamaan uutisia ja artikkeleita perustamalleen Nollapiste-sivustolle. Työt Muropaketissa alkoivat vuoden 2003 helmikuussa ja elokuussa 2013 Ville siirtyi uusiin töihin, mutta kirjoittaa Muropakettiin uutisia sivutoimisena. Ville valmistui tietotekniikan insinööriksi keväällä 2011. Vapaa-ajalla harrastuksiin kuuluvat maastopyöräily, musiikki ja jalkapallo monessa muodossa sekä muun muassa elokuvien katselu.

ville.suvanto [a] io-media.fi

 

Juha Jäntti

Juha Jäntti on pitkän linjan tietokoneharrastaja. Kiinnostus rautaan ja pelaamiseen on peräisin jo Commodore 64 -ajoilta. Muropaketin tiimiin Juha liittyi syksyllä 2013 kirjoittamaan artikkeleita tietokonekomponenteista sivutoimisesti. Juha aloitti 2009 tietotekniikan opinnot Tampereen teknillisessä yliopistossa. Tällä hetkellä hän työskentelee opintojen ohessa kokopäiväisesti sulautettujen järjestelmien parissa. Vapaa-aika kuluu tv-sarjojen katselun, PC-pelien ja musiikin kuuntelun yhteydessä sekä Muropaketin omaa MuroBBS-foorumia selaillessa.

juha.jantti [a] io-media.fi

 

Antti Valkeinen

Kristian Vättö

GS5

Samsungin helmikuun lopulla esittelemä Galaxy S5 tulee kauppoihin huomenna ja ehdimmekin jo hieman kaipailla sen testikappaletta toimistolla, kunnes lähetti ilmestyi maanantai-iltapäivällä yllättäen oven taakse odotettu paketti kädessään.

Lyhyiden ensituntumien aikana GS5 on jo onnistunut yllättämään muutamallakin eri osa-alueella ja on paljastettava, että ne eivät ole olleet pelkästään positiivisia yllätyksiä. Testiartikkelissamme selviää mistä oikein on kyse. Testaamme TaskuMurossa parhaillaan HTC One M8:aa, jonka artikkeli on luvassa kuun puolivälin tienoilla. GS5 tulee vuoroon sen jälkeen ja artikkelia voi odottaa valmistuvaksi kuun lopussa.

Kommentit (6)

Muropaketissa ja TaskuMurossa on alustavien suunnitelmien mukaan tulossa huhti-toukokuussa joukko mielenkiintoisia artikkeleita. TaskuMuron huhtikuun ensimmäisessä artikkelissa on testissä Sonyn Xperia Z1 Compact, joka on 4,3-tuumainen Android-luuri. Muita TaskuMuron tulevia aiheita ovat tarkempi katsaus maaliskuun lopulla julkaistuun HTC:n One (M8) -lippulaivamalliin sekä todennäköisesti toukokuun alussa testi Samsungin Galaxy S5:stä, josta odotamme testikappaletta parin viikon sisään. Toukokuun alussa on luvassa katsaus myös Samsungin vuoden 2014 uusiin Android-taulutietokoneisiin (Galaxy TabPro 10.1 & NotePro 12.2).

Muropaketin puolella varmoja aiheita ovat heti huhtikuun alkuun testit uusista vielä julkaisemattomista kahden grafiikkapiirin huippunäytönohjaimesta sekä SSD-asemasta. Molempien tuotteiden osalta salassapitovelvollisuus päättyy pian, mutta ennen sitä emme voi paljastaa tarkempia yksityiskohtia. Huhtikuussa katsastetaan myös parivertailussa Palitin GeForce GTX 780 Ti JetStream- ja Gigabyten GeForce GTX 780 Ti GHz Edition -näytönohjaimet jäähdytysratkaisun ja ylikellotuspotentiaalin osalta.

Muita Muropakettiin huhti-toukokuussa suunniteltuja testejä ovat suorituskykyiset prosessoricoolerit (Thermalrightin Silver Arrow IB-E, Cryorigin R1 Ultimate, BeQuiet! Dark Rock Pro 3 & Silverstonen Heligon HE02), Intelin 730-sarjan SSD-asema (vs Samsung 840 Pro + RAID-testit) ja AMD:n Kaveri-koodinimellinen APU-piiri. Lisäksi toukokuussa on todennäköisesti testattavana Intelin Haswell Refresh -alustana tunnettuun perheeseen julkaistavat Devil’s Canyon -koodinimelliset prosessorit ja Z97-piirisarjaan perustuvat emolevyt.

Kommentit (6)

Allekirjoittaneen testi Sony Xperia Z1 Compactista on siirtynyt jo oikolukuvaiheeseen ja julkaistaan aivan alkuviikosta kaikkien luettavaksi. Samalla seuraava testirupeama on jo lähtenyt käyntiin, sillä Samsung toimitti minulle testiin kaksi uutta Pro-mallisarjan taulutietokonettaan. Toimistolle saapuivat Galaxy TabPro 10.1 ja Galaxy NotePro 12.2.

Samsung on panostanut uutukaisissaan moniajo-ominaisuuksiin, suorituskykyyn ja tarkkaan näyttöön. Molemmista löytyy (4G-versio) 2,3 gigahertsin Snapdragon 800 -piirisarja, kahdeksan megapikselin kamera ja 2560 x 1600 pikselin kosketusnäyttö. Galaxy NotePro 12.2:ssa on suuri 12,2 tuuman kosketusnäyttö, S Pen -kynä ja kolme gigatavua RAM-käyttömuistia. Galaxy TabPro 10.1 on puolestaan varustettu kahden gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 10,1 tuuman kosketusnäytöllä.

Tulevassa testissä paneudun molempien laitteiden rakenteeseen sekä käyn läpi Samsungin uutta Android-käyttöliittymää yleisellä tasolla. Lisäksi tarkastelen Galaxy NotePron erityisominaisuuksia, joihin kuuluvat muun muassa S Pen -kynä ja laajempi tuki usean ikkunan moniajolle.

Kommentit (7)

Coolerit

Muropaketin toimistolla on valmisteltu viimeisen kuukauden päivät tulevaa high-end-prosessoricoolerivertailua, jonka kolmas ja viimeinen osanottaja saapui postin matkassa tänään. Kyseessä on Thermalrightin Silver Arrow IB-E -malli, jonka yritys esitteli hiljattain. Lisäksi vertailussa on mukana myös lähes uunituoreet Cryorigin R1 Ultimate ja BeQuiet!in Dark Rock Pro 3 -coolerit sekä Silverstonen Heligon HE02, joka oli mukana myös viime kuun passiivijäähdytteisten coolerien vertailussa.

Jos mahdollista, testijoukko on vielä aiempiakin coolerivertailuja mielenkiintoisempi. Aloitamme high-end-coolerien testaamisen todennäköisesti ensi viikolla ja artikkelin julkaisu tapahtuu näillä näkymin huhtikuun taitteen tienoilla. Testaamme coolerit niiden omilla tuulettimilla sekä lisäksi yhteisellä erillisellä tuuletinvaihtoehdolla. Thermalrightin testaamme myös Extreme-version tehokkaammilla tuulettimilla.

Kommentit (7)

TaskuMuron testattavana on parhaillaan japanilaisen Sonyn alkuvuonna esittelemä Xperia Z1 Compact, joka on niin sanotusti Xperia Z1:n pikkuveli. Kyseessä on allekirjoittaneen mielestä Android-markkinoiden mielenkiintoisimpia älypuhelimia, joten oli mukava saada juurikin Xperia Z1 Compact testiin.

Samsungin ja HTC:n lippulaivojen pikkuvelimalleista Sonyn uutuus eroaa siinä, että sen yhtäläisyydet esikuvaansa eivät lopu ulkoiseen olemukseen. Xperia Z1 Compact on myös ominaisuuksiltaan samaa tasoa esikuvansa kanssa. Mukana on sama 20,7 megapikselin kamera, Snapdragon 800 -piirisarja ja kaksi gigatavua RAM-käyttömuistia. Erona on se, että viiden tuuman full hd -paneeli on vaihtunut 4,3 tuuman näyttöön, jonka tarkkuus on 1280 x 720 pikseliä. Näin ollen pikselitiheys ei yllä isoveljen 441 ppi:n tasolle, mutta Xperia Z1 Compactin 342 ppi:n lukema on täysin riittävä terävään ja laadukkaaseen kuvaan.

Testissä noudatamme tuttua kaavaa ja paneudumme rakenteeseen, ohjelmistoon sekä kameraa. Käyttökokemuksissa katsotaan, onko Sony onnistunut rakentamaan kompaktin Android-luurin, jonka ei tarvitse hävetä isompien rinnalla. Valmis testi julkaistaan huhtikuun alkuun mennessä.

Kommentit (8)

ASRock lähetti Muropaketin testiin mini-ITX-emolevyllä ja 450 watin SFX-virtalähteellä varustetun M8-kotelorungon. M8 on ensisijaisesti tarkoitettu mahdollisimman pienikokoiseksi pelikoneeksi, jota on tarpeen vaatiessa helpohko kantaa mukana reissussa. Täysikokoisen kaksi korttipaikkaa vievän näytönohjaimen lisäksi koteloon saa pakattua viisi 2,5-tuuman SSD-levyä tai yhden 3,5-tuuman levyn ja muutaman pienemmän. Emolevylle on tinailtu myös erillinen kuulokevahvistin ja joukko muita mielenkiintoisia ominaisuuksia.

Teräsrunkoisen ja alumiinikuorisen kotelon on suunnitellut BMW Desingworks USA. Ulkonäöstä voi tietysti olla montaa mieltä, mutta sisältä M8 vaikuttaa harvinaisen mielenkiintoiselta. Esittelyn lisäksi Muropaketin testissä katsotaan mihin desing-kotelon rahkeet riittävät, kun prosessorin paikalle lyödään Intelin Haswell-prosessori ja sen rinnalle tehokas näytönohjain. Artikkeli aiheesta luvassa maaliskuussa.

Kommentit (13)

Muropaketin testilaboratorioon saapui koeajolle todellinen ylikellottajan ja tehokäyttäjän leikkikalu eli EVGA:n GTX 780 Ti Classified Kingpin -näytönohjain, joka on hinnoiteltu EVGA:n verkkokaupassa 765 euroon.

EVGA on panostanut yhdysvaltalaisen Vince ”Kingpin” Lucidon nimellä varustetun näytönohjaimen ylikellotusominaisuuksiin poikkeuksellisen paljon ja se on suunniteltu erityisesti extreme-ylikellotusta silmällä pitäen.

Tutustumme Muropaketissa helmikuussa julkaistavassa katsauksessa EVGA:n ökynäytönohjaimen ominaisuuksiin ja lienee sanomattakin selvää, että testi tulee olemaan ylikellotuspainotteinen.

Kommentit (14)

Sony Xperia Z Ultrasta allekirjoittanut siirtyy suoraan seuraavaan testilaitteeseen. Eilen postiin putkahti paketti, jonka sisältä paljastui kaareva puhelin. Kyseessä on tietenkin 14. helmikuuta Suomessa myyntiin saapuva LG G Flex, jossa kaarevuus ja itsestään korjaantuva takakuori ovat merkittävimpiä kiinnostuksen kohteita. Niiden ohella tulemme paneutumaan testissämme myös kameraan ja tietenkin laitteen ohjelmistoon. Testi LG:n uutuudesta on luvassa helmi-maaliskuun aikana.

LG G Flexissä on kuuden tuuman 1280 x 720 pikselin kosketusnäyttö, 2,26 gigahertsin Snapdragon 800 -piirisarja, kaksi gigatavua RAM-käyttömuistia, 13 megapikselin kamera, 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa, 3500 milliampeeritunnin akku ja Android 4.2 Jelly Bean -käyttöjärjestelmä.

Kommentit (9)

Nyt kun siirtymisestäni MobiiliBlogista tänne TaskuMuroon on kulunut jo muutama kuukausi ajattelin hieman valottaa uudelle yleisölle omaa historiaani matkapuhelimien parissa. Kaikki alkoi kohdallani Ericsson T10:stä, jonka sain ollessani noin 13-vuotias. Perheestämme oli toki tuolloin löytynyt jo matkapuhelin useammankin vuoden. Tarkkaa mallia en enää muista, mutta valmistajana oli Philips. Kyseessä oli kohtalaisen kookas laite, jossa oli klassinen ulos vedettävä antenni.

Ericsson T10:llä erottautui Nokian täyttämästä joukosta vuoden 2000 tienoilla hyvin. Muistan kuitenkin olleeni jollan tapaa pettynyt tuolloiseen valintaani, koska ruotsalaisvalmistajan puhelin ei tarjonnut pelejä tai ladattavia soittoääniä ja logoja. Ne olivat yläasteikäiselle tuolloin niin kova juttu. Onneksi T10:iin pystyi kuitenkin säveltämään soittoääniä itse, joten aikaa kului paljon MacGyverin kaltaisen tunnussävelmien etsimiseen ja niiden näpyttelemiseen puhelimen muistiin.

Ericsson T10 oli aikanaan juurikin nuorille suunnattu puhelin. Sitä myytiin useissa eri väreissä ja omasta taskustani löytyi violetti versio. Jossain vaiheessa matkaa puhelimen läppä murtui ja sitä uusittaessa päädyttiin punertavaan malliin. Yhdistelmä oli ainakin persoonallinen ja värikäs.

Ominaisuuksista T10:stä on jäänyt mieleen värinähälytin. Ehkäpä siksi, että sitä ei noihin aikoihin useimmista Nokian puhelimista vielä löytynyt. Se oli ahkerassa käytössä kuten arvata saattaa, sillä koulussahan puhelimet tuli pitää äänettömällä.

Päätyminen ensimmäisenä puhelimena juurikin massasta eroavaan Ericsson T10:iin on kantanut valinnoissani aina näihin päiviin asti. Olen pyrkinyt jopa hieman tietoisesti hankkimaan käyttööni laitteita, joita ei tule vastaan jokaisessa kadunkulmassa. Toki käytössä on ollut yleisestikin suosittujan kännyköitä, kuten nyt omistamani iPhone 5. Historiaani kuuluu kuitenkin sellaisiakin kummajaisia kuten Siemens SX1, Sony Ericsson S700 ja Sony Ecisson Z600. Myös T10:tä seurannut Siemens M35 ei ollut aikanaan aivan niitä tavanomaisimpia valintoja.

Kaikkein mieleenpainuvimmaksi matkapuhelimeksi on jäänyt Sony Ericsson S700. Sen myymistä olen katunut, sillä se oli aivan loistava laite, joka olisi ollut mukava säilyttää. Siinä oli mielenkiintoinen pyörivä rakenne, jossa näppäimistö käännettiin esille tutumman liukukansirakenteen sijaan. Ominaisuudet olivat omana aikanaan myös erittäin kovaa tasoa, joista ehkä merkittävimpiä oli vuonna 2004 harvinainen 1,3 megapikselin kamera aktiivisella linssinsuojuksella ja salamavalolla. Näyttökin oli edistyksellinen 2,3 tuuman koollaan ja 240 x 320 pikselin tarkkuudellaan. Siitä oli ilo katsella Sony Ericssonin näyttävää käyttöliittymää, jota pystyi helposti muokkaamaan teemoilla, joiden rakentamiseen valmistaja tarjosi virallisen työkalun. Sen parissa kului tunteja teemoja väsäillessä. Hienoja muistoja!

Kuvien lähteet: ngonoo, mobile-kit, Chipdescargar facebook & Siemens

Kommentit (40)

Saimme tammikuun alussa valmiiksi artikkelin Asuksen DirectCU II -jäähdytysratkaisua käyttävistä ja tehtaalla ylikellotetuista GeForce GTX 780 Ti- ja Radeon R9 290X -näytönohjaimista. Seuraavaksi tarkoituksena oli tehdä samanlainen parivertailu myös MSI:n ja Gigabyten malleista. Valitettavasti molemmat valmistajat ilmoittivat, että 290X-näytönohjaimien saatavuus on tällä hetkellä niin heikko, että testiin on tarjota vain NVIDIAn leiristä GeForce GTX 780 Ti -malli.

Ensimmäisenä parivaljakosta Muropaketin testilaboratorioon saapui MSI:n GTX 780Ti Gaming -malli ja Gigabyten pakettia odotellaan saapuvaksi parin päivän sisään. Luvassa on katsaus näytönohjaimien suorituskykyyn, lämpötilaan, tehonkulutukseen ja melutasoon, vakiona ja ylikellotettuna. Vertailukohtina ovat aiemmin testatut NVIDIAn referenssinäytönohjain ja Asuksen DirectCU II -malli.

Kommentit (2)

Passiivicoolerit

Allekirjoittanut työskentelee Muropaketin toimistolla parhaillaan passiivijäähdytteisten prosessoricoolerien parissa, sillä testinelikon kaksi viimeistä osanottajaa saapuivat postimiehen mukana eilen perjantaina. Vertailussa ovat mukana passiivikäyttöä ajatellen suunnitellut mallit Nofanilta, Silverstonelta, Thermalrightilta ja Zalmanilta. Kaikkia coolereita yhdistää suuri koko, mutta rakenteen toteutustavoissa on varsin suuria eroja.

Testaamme coolereita kotelossa sekä täysin passiivisena että pienellä ilmavirralla avustettuna. Testialustana toimii Core-i7 4770K -prosessori (TDP 84 W), Asus Maximus VI Formula -emolevy sekä Cooler Master HAF X -kotelo. Artikkelia voi odottaa julkaistavaksi parin viikon sisällä.

Kommentit (47)

Älypuhelimien ja tablettien välimaastoon on muodostunut uusi kokoluokka, joka pyrkii tarjoamaan parhaat palat molemmista maailmoista. Testiimme saapunut Sony Xperia Z Ultra on mitä mainioin osoitus tähän kategoriaan kuuluvasta tuotteesta, sillä japanilaisvalmistajan laitteessa on 6,4 tuuman 1920 x 1080 pikselin kosketusnäyttö. Mielenkiintoinen laite noudattelee Sonylle tyypillistä muotokieltä ja on muun malliston tavoin vedeltä ja pölyltä suojattu. Sisältä löytyy Snapdragon 800 -piirisarja, takana komeilee kahdeksan megapikselin Exmor RS -kamera ja ohjelmiston virkaa suorittaa Android 4.3 Jelly Bean.

Tulemme julkaisemaan testin Xperia Z Ultrasta helmikuun aikana. Siinä ihmettelemme laitteen rakennetta, tekniikkaa sekä ohjelmistoa. Pyrimme lisäksi selvittämään minkälaiseen käyttöön laite taipuu parhaiten.

Kommentit (13)

Muropaketin testilaboratorioon saapui koeajoon Gigabyten uusi GA-Z87X-UD7 TH -emolevy. Z87-piirisarjalla ja LGA 1150 -suoritinkannalla varustettu emolevy on tarkoitettu erityisesti kovaan ylikellotuskäyttöön ja se edustaa Gigabyten Z87-emolevytarjonnan parhaimmistoa. Emolevyä ei ole vielä saatavilla Suomesta, mutta Saksassa sen hintataso on alkaen 379 euroa. Suomessa emolevyn hinta asettunee yli 400 euroon, joten Gigabyte GA-Z87X-UD7 TH on yksi markkinoiden kalleimmista Z87-emolevyistä yhdessä Asuksen Maximus VI Extremen kanssa.

Tammikuussa julkaistavassa katsauksessa tulemme selvittämään, mitä on odotettavissa, kun emolevyostoksilta lähtee mukaan parasta mitä rahalla saa. Esittelemme emolevyn tärkeimmät ominaisuudet ja UEFI BIOS -asetukset, suoritamme pikaisen koeajon ylikellotushengessä Intel Core-i7 4770K -prosessorilla ja pohdimme kalliiden luksusemolevyjen hankinnan järkevyyttä suhteessa hintatasoon.

Kommentit (4)

Asuksen tuorein vastaus taulutietokone vs kannettava tietokone -ongelmaan on 2-in-1-hybridi eli Transformer Book T100. Muropaketin testiin saapunut T100 on 550 grammaa painava 10 tuuman taulutietokone tai näppäimistön kanssa noin kilon painoinen Windows 8.1 -kannettava. Helmikuun alussa ilmestyvässä testissä perehdytään laitteen ominaisuuksiin ja toimivuuteen kummassakin käyttöympäristössä.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan T100 edustaa kultaista keskitietä taulutietokoneen ja täysiverisen kannettavan väliltä. Sisuksista löytyy Intelin Bay Trail-T -koodinimellinen Atom Z3740 -järjestelmäpiiri, jossa on neljä x86-prosessoriydintä. Keskusmuistia on vain kaksi gigatavua, mutta toisaalta 64 gigatavun sisäinen tallennustila ja 1366x768-tarkkuuden IPS-näyttö riittävät kohtuullisen miellyttävään tekstinkäsittelyyn ja muuhun satunnaiseen työskentelyyn vallan mainiosti. Näillä eväin hinta on saatu puristettua Muropaketin Hintavertailun mukaan Suomessa reiluun 400 euroon.

Kommentit (8)

Nyt kun arvostelu Nexus 5:stä on vihdoin saatu julki pääsee allekirjoittanut syventymään muutaman viikon jo hypisteltävänä olleisiin Windows RT -pohjaisiin taulutietokoneisiin. Ensitunnelmia sekä Surface 2:sta että Lumia 2520:sta on kertynyt jo hyvin, mutta minulle uutena alustana Windows RT vaatii hieman enemmän totuttelua. En ole aiemmin ollut kyseisen alustan kanssa juurikaan tekemisissä, vaikka Windows Phone on toisaalta hyvinkin tuttu.

Nokian Lumia 2520 ja Microsoftin Surface 2 edustavat Windows-tablettien uutta aaltoa. Molemmissa on Window RT 8.1 -käyttöjärjestelmä, mutta tekniikassa löytyy selkeitä eroja. Esimerkiksi Lumia 2520 käyttää Snapdragon 800 -järjestelmäpiiriä, kun Microsoftin taulutietokoneesta löytyy hieman harvinaisempi NVIDIA Tegra 4. Tulen tammikuussa julkaistavassa parivertailussa perehtymään muun muassa laitteiden rakenteeseen ja niiden eroihin sekä käymään yleisesti läpi ohjelmistoa.

Mitä haluaisit tietää kaksikosta? Jätä toiveesi kommenttiosioomme alle.

Kommentit (9)

Asukselta saapui Muropaketin testilaboratorioon jo DirectCU II -jäähdytyksellä varustettu GeForce GTX 780 Ti -näytönohjain ja tulossa on myös samalla jäähdytyksellä varustettu Radeon R9 290X -malli. Molemmat perustuvat Asuksen omaan piirilevysuunnitteluun ja jäähdytysratkaisut ovat identtiset.

Näistä lähtökohdista onkin mielenkiintoista verrata eroa valmistajien referenssisuunnitteluihin sekä testata uutuusmallien todellinen ero suorituskyvyssä, lämpötilassa, tehonkulutuksessa ja melutasossa sekä tietysti ylikellotuspotentiaali.

Yritämme saada artikkelin valmiiksi vielä joulukuun aikana.

Kommentit (36)

Lumia 1520

Nokia oli pitkään jälkijunassa suurikokoisten älypuhelimien markkinoilla ja yritys yrittää paikata nyt tilannetta viime viikolla myyntiin tulleen Lumia 1520:n sekä ensi vuoden puolella kauppoihin tulevan 1320:n avulla. 1520 saapui TaskuMuron toimitukseen viime viikon lopulla ja siitä on luvassa testiartikkeli vielä ennen joulua.

Laite on ollut allekirjoittaneen päivittäisessä testikäytössä nyt muutaman päivän ja sen suuri koko jaksaa edelleen hämmentää. Kyseessä on suurin koskaan TaskuMuron testissä ollut älypuhelin ja sen käyttö vaatii aiempien tottumusten muokkaamista. Esimerkiksi allekirjoittaneen keskikokoisella kädellä yhden käden kirjoittaminen on yksinkertaisesti mahdoton tehtävä.

Kommentit (28)

Googlen ja LG:n tuorein taidonnäyte on saapunut TaskuMuron testattavaksi. Allekirjoittanut on ehtinyt jo muutaman päivän tutustumaan Nexus 5:een ja alku on ainakin sujunut ilman suurempia ongelmia. Tulevassa testissä paneudun teknisten ominaisuuksien lisäksi Android 4.4 KitKat -käyttöjärjestelmään, jonka uudistuksia pyrin käsittelemään arvostelun ohjelmistoa käsittelevässä osiossa.

Nexus 5 esiteltiin maailmalle lokakuun viimeinen päivä. Siinä on 4,95 tuuman full hd -kosketusnäyttö, 2,26 gigahertsin Snapdragon 800 -piirisarja, kaksi gigatavua RAM-käyttömuistia, LTE, kahdeksan megapikselin kamera ja 2300 milliampeeritunnin akku. Suomessa laitetta myydään tällä hetkellä vain 16 gigatavun tallennustilalla, jonka hinta pyörii 500 euron tuntumassa.

Kommentit (6)

Muropaketin testilabraan saapui kaksi tyyliltään ainakin päältäpäin katsottuna samankaltaista koteloa Bitfenixiltä ja AeroCoolilta. Bitfenix Phenom M ja AeroCool Dead Silence ovat mATX-kokoluokan koteloita ja yleistyvän trendin mukaisesti suurinpiirtein kuution mallisia.

Kokonsa puolesta AeroCool DS on hieman isompi eli 265x411x381 mm (leveys x korkeus x syvyys), kun taas Bitfenix Phenom M:llä vastaavat mitat ovat 250 x 330 x 374 mm. Molempiin koteloihin sopii niin Micro-ATX kuin myös Mini-ITX emolevyt, mutta ne ovat sisältä hyvin erillaiset. Phenom M:ssä emolevy on käännetty 180 astetta ja virtalähteen paikka on edessä, kun taas DS:ssä emolevy asennetaan vaakasuoraan alustalle ja virtalähde on sijoitettu sen alapuolelle. Molemmat kotelot sijoittuvat noin 90 euron hintaluokkaan eli päätös näiden kahden välillä ei tule jäämään hinnasta kiinni, vaan ominaisuuksista.

Kommentit (17)

Kolmannen sukupolven Ultrabook-kannettavia tarkastellaan Muropaketissa joulukuun aikana. Testiin saapui jo kosketusnäytölliset Asuksen Zenbook UX301 ja Samsungin ATIV Book 9 plus. Lisäksi mukaan on tulossa villillä kortilla Microsoftin Surface Pro 2.

Artikkelissa vertaillaan kehitystä edellisen Ivy Bridge -sukupolven malleihin, jotka esiteltiin Muropaketissa yli vuosi sitten. Tehoa ja käyttömukavuutta on tullut lisää, sillä esimerkiksi Asuksesta löytyy IPS-näyttö 1440p-resoluutiolla, Intel Core i7 -prosessori ja SSD-asemat RAID 0 -konfiguraatiossa. Samsungissa on puolestaan 3200x1800-resoluution kosketusnäyttö, Intel Core i5 -prosessori ja 128 gigatavun SSD-asemalla.

Kommentit (6)

Vanhemmat jutut arkistosta.

Takaisin ylös