TSMC tuuppasi NVIDIAn etusijalle 28 nm:n piirituotannossa?

tuotantoTSMC ja NVIDIA ovat olleet viime aikoina paljon uutisotsikoissa ja yksi yrityksiä yhdistävä tekijä on 28 nanometrin valmistusprosessi. Tiedossa ovat TSMC:n saanto-ongelmat, eikä yritys kykene toimittamaan tarpeeksi 28 nanometrin prosessilla valmistettuja piirejä sen asiakkaiden tarpeisiin. Huhtikuun puolella liikkui huhuja, joiden mukaan NVIDIA etsi toista puolijohdevalmistajaa valmistamaan piirejä ja se olisi valmistuttanut näyte-eriä Samsungin Electronicsin 28 nanometrin prosessilla.

Samalla NVIDIA on kuitenkin kiittänyt TSMC:n kanssa tehtyä yhteistyötä ja kertonut 28 nanometrin High Performance- eli HP-prosessin käyttämisen mahdollistaneen tehonkulutuksen laskemisen näytönohjaimen aktiivitilassa noin 15 prosentilla ja virtavuotojen vähentämisen 50 prosentilla verrattuna aiempaan 40 nanometrin prosessiin. Tämä on johtanut keskimääräisen tehonkulutushyötysuhteen 35 prosentin kasvuun.

Nyt taiwanilainen uutissivusto DigiTimes on kuullut lähteiltään huhuja, joiden mukaan TSMC olisi sijoittanut NVIDIAn priorisointilistansa kärkeen. Käytännössä ratkaisu tarkoittaisi, että NVIDIAn pitäisi saada reilummin piikiekkoja käyttöönsä ja sen näkyä tuotteiden parempana saatavuutena. TSMC on soveltanut priorisointikäytäntöä aiemmin ainakin Qualcommin kanssa, kun se uhkasi siirtävänsä tuotantonsa muille puolijohdevalmistajille.

Jos huhut pitävät paikkansa, on mielenkiintoista nähdä, miten AMD reagoi muuttuneeseen tilanteeseen. Myös AMD on kärsinyt TSMC:n toimitusvaikeuksista ja jos TSMC on priorisoinut NVIDIAn kärkeen, sen kilpailukyky NVIDIAa vastaan saattaa heikentyä entisestään.

DigiTimes, TSMC gives priority to Nvidia for 28nm capacity

Ville Suvanto

Kommentit

Kommentointi on suljettu.