Uusimmat

AMD esitteli Vegaa CESissä mutta varsinaisia näytönohjaimia odotetaan yhä

10.01.2017 10:24 Muropaketin toimitus

AMD esitteli uutta Vega-arkkitehtuuriaan CES-tapahtumassa. Nähtävillä oli Vega 10 -näytönohjain yhdessä uuden Ryzen-prosessorin kanssa. Yhdistelmä pyöritti Doomia Ultra-asetuksilla 4K:na vakaasti yli 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

Uuden skaalautuvan arkkitehtuurin suunnittelussa on lähdetty siitä, että Vegat käyttävät tehokkaasti hyödyksi muutakin kuin näytönohjaimen omaa muistia. Uusi arkkitehtuuri voi siis käyttää muistiohjaimensa kautta apunaan ulkopuolista virtuaalista muistia.

Jatkuvasti vaativamman peli- ja sovellusgrafiikan piirtämistä varten Vegan geometrialaskennan työjärjestystä on tehostettu. Vegat osaavat jättää piirtämättä sellaisia alueita kuvista ja kohtauksista, joita käyttäjä ei näe. Tehokkaampaa laskentaa tuovat uudenlaiset NCU-laskentayksiköt (Next-Generation Compute Unit). Tehokkaampaa laskentaa hyödyntää uusi Pixel Engine, joka piirtää grafiikkaa uusien optimointien avulla.

Itse Vegaa käyttävistä näytönohjaimista ei vielä tiedetä paljon, mutta Videocardziin alun perin jo syksyllä vuotaneet tiedot antavat viitteitä tulossa olevista korteista. Tehokkain tulossa oleva näytönohjain tunnetaan tällä hetkellä koodinimellä Vega 10. Toinen laajasti huhuttu konfiguraatio on Vega 11, jonka hinta on halvempi ja tehot vähäisemmät.

LinusTechTips pääsi näkemään CESissä olleen version Vegasta ja julkaisi siitä kuvia. Huomio kiinnittyi muun muassa siihen, että piirilevy oli suojaamaton mutta liitännät peitetty.

Ensimmäisiä Vega-näytönohjaimia odotetaan julki vielä kevätkauden aikana, mutta todennäköisesti julkaisu osuu lähemmäs kesää. Tämän vuoden jälkipuoliskolle odotetaan huhujen perusteella kahden GPU-ytimen versioita Vega-korteista, jotka tunnetaan tällä hetkellä koodinimellä Vega 10 x2.

Vuodettujen tietojen mukaan Vega 10 -korteissa olisi kaksi HBM2-arkkitehtuurin muistipinoa. WCCFTechin uutisoimien huhujen mukaan Vega 10 on varusteltu 2048 bitin muistiväylällä ja datalle löytyy kaistaa 512 GB/s.

PC Worldin haastattelussa AMD:n Raja Koduri kertoi, että CESissä ja New Horizon -tapahtumassa esiintyneet Vega-näytönohjaimet oli varustettu kahdeksalla gigatavulla muistia. AMD:n esityksissä näkynyt 16 gigatavun versio on ilmeisesti suunniteltu ammattikäyttöön.

Vuodoissa nähdyt näytönohjaimet eivät ilmeisesti ole olleet samoja kortteja, joita tullaan saamaan kuluttajamarkkinoille. Kuitenkin esimerkiksi teraflopsien määrästä voi saada viitteitä tulevien Vega-korttien tehosta, sillä palvelinkäyttöiset versiot ovat olleet passiivisti jäädytettyjä. Vuotaneissa dioissa nähdyissä näytönohjaimissa on ollut tehoa 12,5 teraflopsia.

Aktiivisesti jäähdytettävät Vega-näytönohjaimet on mahdollista kellottaa suurempiin kellotaajuuksiin. Teraflopsien määrään vaikuttaa myös NCU-laskentayksiköiden määrä: dioissa esitellyssä näytönohjainversiossa niitä oli 64. Myyntiin tulevien näytönohjainten kellotaajuuksista tai NCU-laskentayksiköiden määristä ei ole vielä tietoa.

AMD:n Raja Kodurin mukaan he viimeistelevät juuri Vegaa ja hienosäätävät myyntiin tulevia tuotteita valmiiksi.