Uusimmat

AMD:n Zen-palvelinprosessorit: 32 ydintä ja 8 DDR4-muistikanavaa

11.02.2016 18:56 Petrus Laine

20160211amdzencern

AMD:n tulevista Zen-arkkitehtuurin prosessoreista on saatu pieniä tiedonjyväsiä sieltä ja täältä. Tällä kertaa vuorossa olevaa lähdettä voidaan pitää varsin erikoisena, sillä tiedot ovat peräisin CERNissä pidetystä esitelmästä. Käytännössä uusi dia varmistaa jo useita aiemmin varmistuneita tai ainakin oletettuja ominaisuuksia

Dian mukaan ZEN-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit valmistetaan 14 nanometrin FinFET-tekniikalla, eli ne valmistetaan GlobalFoundriesin ja mahdollisesti Samsungin tehtailla. Zen-arkkitehtuurin odotetaan tuovan 40 prosentin parannuksen prosessorin IPC:hen (Instructions Per Clock) nykyiseen Excavator-ytimeen verrattuna. Kaikki tämä on jo hyvinkin tuttua kauraa AMD:n aiemmista dioista.

CERNissä esitetty dia varmistaa saman, mitä LKLM.orgissa julkaistu päivitys: Zen-prosessorissa voi olla parhaimmillaan 32 prosessoriydintä, jotka tukevat SMT-teknologiaa (Symmetrical Multi-Threading), eli kukin ytimistä voi ajaa kahta säiettä samanaikaisesti. Dian mukaan prosessorit voivat tukea enimmillään kahdeksaa muistikanavaa. Käytännössä 32 ydintä ja kahdeksan muistikanavaa on toteutettu esitelmöijän mukaan lyömällä kaksi toisistaan riippumattonta 16-ytimistä ja neljällä muistikanavalla varustettua prosessoria, sekä näiden keskinäiseen kommunikointiin tarkoitettu väylä, yhteen piiriin. On mahdollista myös, että puheessä käytetään virheellisesti yhden piisirun termiä, ja kyse olisikin MCM-moduulista, jossa on kaksi erillistä piiriä samalla alustalla.

CERN Document Server, Technology and Market Trends for the Data Centre

WCCFTech, AMD’s Zen Based Opteron Processors To Feature 32 Cores in MCM Package – 8 Channel DDR4 Memory Support

Petrus Laine

Muropaketin uusimmat