Uusimmat

Huhu: NVIDIA aikaisti Voltan aikataulua liki vuodella

27.07.2016 20:23 Petrus Laine

NVIDIAn GPU-arkkitehtuurien roadmap

Netissä on viimeisen reilun viikon pyörinyt alun perin Fudzillalta lähtenyt huhu, jonka mukaan NVIDIA olisi aikaistanut Volta-arkkitehtuurin aikataulua. NVIDIAn virallisen roadmapin mukaan Volta olisi tulossa vuosien 2017 ja 2018 vaihteen paikkeilla, tai sen jälkeen.

Fudzillan surullisenkin kuuluisan Fuad Abazovicin mukaan sivuston omat lähteet ovat varmistaneet NVIDIAn päätyneen valmistamaan Voltan sittenkin 16 nanometrin FinFET-valmistusprosessilla. Alun perin piirin odotettiin käyttävän 10 nanometrin FinFET-valmistusprosessia. Tämän myötä aikataulua olisi saatu ruuvattua vuodella tai liki vuodella aiemmaksi, keväälle 2017.

Useat sivustot ovat sen jälkeen lisänneet soppaan omat lusikkansa, perustellen kantojaan puolesta tai vastaan eri tavoin. Esimerkiksi WCCFTech mainitsee NVIDIAn pitävän jälleen ensi keväänä uuden GPU Technology Conference -tapahtuman. NVIDIAn toimitusjohtaja Jen-Hsun Huang on aiemmin maininnut, ettei GTC-tapahtumia pidetä, ellei siellä voida esitellä uutta grafiikkapiiriä. WCCFTechin esittämä huomio GTC:stä on sinänsä totta, mutta NVIDIA on ennenkin esitellyt tapahtumassa jo olemassa olevaan arkkitehtuuriin perustuvia uusia tuotteita täysin uuden arkkitehtuurin sijasta.

NVIDIA Volta-arkkitehtuuria havannoiva dia

Vaikka aikeistettua aikataulua voidaan pitää mahdollisena, ei valmistusprosessia vaihdeta päivässä. Uudelleen suunnittelu vie reilusti aikaa, ja suunnitelmat prosessin vaihdosta olisi pitänyt tehdä jo hyvissä ajoin aikataulun aikaistamiseksi. Tällöin niiden olisi pitänyt näkyä myös jo pidemmän aikaa NVIDIAn virallisissa roadmapeissa.

Ensimmäinen varmistettu kohde NVIDIAn Volta-arkkitehtuurille on kaksi supertietokonetta, jotka valmistetaan yhteistyössä IBM:n kanssa. Niiden käyttöönoton on tarkoitus tapahtua vuoden 2017 lopulla, mikä sopii myös vanhaan aikatauluun. GP100:n tavoin NVIDIA saattaisi julkaisti myös Voltan tapauksessa laskentapiirin ennen perinteisiin näytönohjaimiin menevää piiriä.

Oman mausteensa soppaan tuo NVIDIAn aiemmat suunnitelmat. Pascal-arkkitehtuuria ei pitänyt alun perin tulla lainkaan, vaan Voltan piti seurata jo heti Maxwellin perästä. Sittemmin Voltaa siirrettiin reilusti eteenpäin, ja väliin tuli Pascal, jossa on mukana Voltalle suunniteltuja uudistuksia kuten tuki HBM-muisteille tietyissä grafiikkapiireissä.

Kerro kommenteissa, uskotko Fudzillalta lähteneen huhun Voltan uudesta aikataulusta pitävän paikkaansa?