Uusimmat

Microsoft paljasti HoloLens-lasien kehittäjäversion tekniset yksityiskohdat

03.03.2016 11:05 Petrus Laine

20160303hololens

Microsoftin HoloLens-lasien kehittäjille suunnattu Development Edition saapuu markkinoille tämän kuun lopussa. 3000 dollarin hintaisia kehittäjäversioita ei ilmeisesti riitä kuitenkaan kaikille, vaan halukkaat joutuvat anomaan pääsyä mukaan ohjelmaan.

Microsoft on nyt myös paljastanut tarkempia tietoja lisätyn todellisuuden laseistaan. Yhtiön mukaan lasit on varustettu kahdella hologrammien näkemisen mahdollistavalla linssillä, automaattisella pupillien etäisyyden kalibroinnilla ja kahdella HD-tarkkuuteen kykenevällä 16:9-kuvasuhteen valoprojektorilla. Hologrammit muodostuvat yhteensä 2,3 miljoonasta valopisteestä, joita riittää yli 2500 per radiaani.

Senosripuolelta löytyy liikettä seuraava IMU-yksikkö (Inertial Measurement Unit), neljä näkemänsä ympäristön ymmärtävää kameraa, yksi syvyyskamera, neljä mikrofonia ja valoisuussensori. Lisäksi HoloLensestä löytyy yksi 2 megapikselin tavallinen, HD-videoon kykenevä kamera ja mahdollisuus kaapata myös hologrammit osaksi kuvattua videota. HoloLens-lasit ymmärtävät puhe- ja liikeohjausta, osaavat seurata ihmisen katsetta ja simuloida kuvan ulkopuolisen hologrammin tuottaman äänen sijainnin.

Prosessointivoimaa HoloLens-laseille tarjoaa tarkemmin määrittelemätön Intelin 32-bittinen prosessori ja Microsoftin itse suunnittelema Holographic Processing Unit -piiri. Microsoftin HPU on optimoitu käsittelemään juuri HoloLens-lasien tuottamaa sensoridataa. Lasit on varustettu 64 gigatavun Flash-pohjaisella tallennustilalla ja yhteensä 3 Gt:n muistilla, josta 2 Gt on prosessorin ja 1 Gt HPU:n käytössä. Laseissa on sisäänrakennetut kuulokkeet, audio-liitin, kirkkaudensäätö ja microUSB 2.0 -liitäntä sekä tuki WiFi 802.11ac -standardille.

HoloLens-lasit käyttävät odotetusti Windows 10 -käyttöjärjestelmää. Kehittäjäpuolella vaatimuksena on Windows 10 -tietokone Visual Studio 2015:llä, ja pelimoottoreista tuettuna on alustavasti Unity 5.4. Akun luvataan kestävän 2 – 3 tuntia aktiivista käyttöä, mutta laseja voi käyttää myös latauksen aikana. Painoa laseilla on 579 grammaa.

Microsoft, Introducing the Microsoft HoloLens Development Edition