Uusimmat

NVIDIAn GeForce GTX 1060 -näytönohjaimen piirilevyn muistimysteeri selvisi

20.07.2016 13:31 Petrus Laine

GeForce GTX 1060 (Korostettu tyhjät muistipaikat)

NVIDIA julkaisi eilen GeForce GTX 1060 -näytönohjaimen. Yksi näytönohjaimen piirilevyn ominaisuuksista on herättänyt paljon ihmetystä, mutta nyt sille on saatu selitys.

Kyse on tietenkin piirilevyn tyhjistä muistipaikoista, joita referenssipiirilevyltä löytyy kaksin kappalein. Aiemmin NVIDIA on käyttänyt joissain malleissaan edeltävän sukupolven isommalle piirille suunniteltua piirilevyä, joka oli samalla suunniteltu leveämmälle muistiväylälle. Tällöin yksi tai kaksi muistipaikkaa jäivät tyhjiksi.

GTX 1060:n kohdalla kyse ei ole kuitenkaan vanhan piirilevyn uudelleenkäytöstä, vaan täysin uudesta piirilevystä. Spekulaatioissa on tämän vuoksi pyöritelty lukuisia vaihtoehtoja, kuten todellisuudessa 256-bittinen muistiväylä GP106:ssa tai seuraavaa sukupolvea varten tehty lisäys piirilevyyn. Ensimmäinen vaihtoehdoista kariutui heti alkuunsa, kun NVIDIA varmisti GP106:n sisältävän vain 192-bittisen muistiväylän.

PC Games & Hardware on saanut ongittua tuntemattomasta lähteestä asian todellisen laidan. GP106- ja GP104 ovat keskenään pinniyhteensopivia, jonka vuoksi piirilevyyn on jätetty muistipaikat GP104:n 256-bittistä muistiväylää ajatellen. Myös ainakin osasta valmistajien omaan suunnitteluun perustuvista piirilevyistä tulee löytymään samat tyhjät muistipaikat. NVIDIA ei ole ilmoittanut suunnitelmista pienikokoisemmasta GP104-näytönohjaimesta, mutta todennäköisimpänä vaihtoehtona voitaneen pitää GTX 1060 Ti -mallia. Toinen vaihtoehto olisi mahdollinen GTX 11xx -sarjan edustaja, sillä NVIDIA on ennenkin käyttänyt samaa arkkitehtuuria kahdessa tuotesukupolvessa.

Petrus Laine

Muropaketin uusimmat