Väännetään rautalangasta, tästä Nokian PureView-väärennössotkussa on kyse

Nokian Lumia 920 -puhelimen PureView-kamera on saanut osakseen valtavasti huomiota aivan muista syistä kuin Nokia toivoisi.

Yritystä on syytetty PureView-tekniikan esittelyyn liittyvän videon ja still-kuvien väärentämisestä. Lehdistössä on ihmetelty ja uutisoitu useiden tahojen toimesta virheellisesti asiasta, joten päätimme TaskuMurossa vääntää rautalangasta, mistä koko sotkussa, joka on ristitty Twitterissä #Lumiagateksi, on kyse.

Nokia on julkaissut kotisivuillaan esimerkkikuvia, jotka on otettu Lumia 920:n prototyypillä. Lisäksi YouTubessa on julkaistu Lumia 920:n prototyypillä kuvattu vertailuvideo OIS-kuvanvakaimella ja ilman.

Nokia, PureView technology on the Nokia Lumia 920

Varsinaisen sotkun on aiheuttanut Nokian YouTubessa julkaisema PureView The next innovation -mainosvideo, jossa se esittelee OIS-kuvanvakaimen hyötyjä video- ja still-kuvauksessa. Videolla katsojalle luodaan mielikuva, että videot ja kuvat olisi kuvattu Lumia 920:n kameralla.

Nokia julkaisi alun perin 29. elokuuta 21 sekunnin mittaisen kiusoitteluvideon, jossa tyttö polkee polkupyörällä ja videolla näytetetään teksti: “Things are about to change”. 5. syyskuuta Nokian esiteltyä Lumia 920 -puhelimen, YouTubessa julkaistiin koko versio PureView The next innovation -videosta.

Aluksi videolla näytetään, kuinka mies kuvaa pyöräilevää tyttöä Lumia 920 -puhelimella, jonka jälkeen kuva siirtyy kuvaavaan kameraan. Seuraavaksi rinnakkain näytetään videokuvaa pyöräilevästä tytöstä ilman OIS-kuvanvakainta ja OIS-kuvanvakaimella. Videolla näkyy ikkunan heijastuksesta, että OIS-kuvanvakainta simuloidaan kuvaamalla video pakettiautolla tavallisella videokameralla eikä Lumia 920:lla.

Seuraavassa kohtauksessa tyttöä videokuvataan Lumia 920:lla huvipuiston karusellissa. Jälleen videokuvan laatua simuloidaan OIS-kuvanvakaimella ja ilman.

Videon lopussa mies kuvaa tyttöä Lumia 920:lla Helsingin keskustassa ja videolla esitetään sarja still-kuvia.

Ensin näytetään kuvia otettuna tytöstä pitkällä valotusajalla, jotka ovat menneet pieleen ja näyttävät sumeilta ja epätarkoilta.

Seuraavaksi näytetään sarja kuvia, joissa tyttö näkyy hyvin valaistuna ja erittäin terävänä. OIS-kuvanvakainta simuloivat still-kuvat on otettu järjestelmäkameralla ja ulkopuolisella lisävalaistuksella, jotka paljastuvat katuvalojen säteistä, jotka ovat seurausta kameran pienestä aukosta eli suuresta F-arvosta.

Kuvaustilanteesta on julkaistu ulkopuolisen henkilön ottama kuva, jossa näkyy ammattilaiskuvauskalustoa kuvattavan tytön ympärillä (Copyright johaee@gmail.com).

Video lopussa mies kuvaa tyttöä Lumia 920:lla ja videolla näkyy teksti: “Tämä on Lumia”.

The Verge -sivusto uutisoi heti tuoreeltaan, että video on väärennös viitaten edellä mainittuihin epäkohtiin. Myös useat blogit, erityisesti valokuvaamiseen liittyvät, ovat käsitelleet aihetta kriittisestä näkökulmasta. Nokia kiirehti julkaisemaan Conversations-blogissaan anteeksipyynnön, jossa selitti, että tarkoituksena oli tuottaa video, joka esittelee, mitä OIS-kuvanvakain kykenee tarjoamaan Lumia 920:n kameraan. Nokia tunnusti, että sen olisi pitänyt lisätä jo alun perin videoon huomautus, että kyseessä on OIS-kuvanvakaimen toimintaa simuloiva video, jota ei ole kuvattu Lumia 920:lle. Huomautus OIS-kuvanvakaimen simuloinnista lisättiin kuitenkin vasta sen jälkeen, kun epäilykset olivat jo heränneet ja netissä levisi kuvankaappaus pakettiautosta videokameralla kuvaavasta miehestä.

The Verge, Nokia’s new PureView ad is amazing, too bad it’s faked

Petteri Järvinen, Nokian megamoka

PeterF – valokuvausblogi, Lumiaa tupaan

sefsar blog, Nokia faked the still photos too

Nokia Conversations, An apology is due

Sampsa Kurri

Kommentit

Kommentointi on suljettu.