2.1-versio on nyt suosituin Android

19.05.2010 10:12 | Juha Kokkonen | 261

Android

Google ylläpitämien tilastojen mukaan tällä hetkellä viimeisimpänä julkaistu 2.1 on siirtynyt käytetyimmäksi Android-versioksi. Aiemmin 1.5 ja 1.6-versiot pitivät kärkeä hallussaan, mutta asiassa on tapahtunut merkittävä muutos, sillä nyt niiden osuudet ovat 34,1 % ja 28 %, kun Android 2.1 on vallannut 37,2 % osuuden. Googlen tilastot ovat olleet useita kuukausia päivittämättä, mutta keskustelun kiihdyttyä Android-versioiden hajautumiseen liittyen Google halusi ilmeisesti lyödä faktaa pöytään.

Google on aiemmin kertonut ”Froyo”-nimeä kantavan Android 2.2:n päätehtävänä olevan versioiden välisen fragmentoitumisen tasaaminen. On mielenkiintoista nähdä mitä temppuja Googlella on hihassaan Froyoa varten ja kuinka nopesti laitevalmistajat ottavat uuden version käyttöönsä. Uuden Android-version julkaisun odotetaan tapahtuvan tällä viikolla.

Android Police, Google Updates Platform Version Stats Yet Again, 2.1 Finally In The Lead

Keskustelu

@7

Kyllä nuo luurivalmistajat tuppaavat tunkemaan Androidiin softaa joka toimii ns. käyttiksen puolella. Ei välttämättä käyttismuutoksia, mutta natiivia c/c++ koodia, joka ei sitten tipu uuteen andoid platformiin ilman työtä.

Paljon noistakin paskeista taisi tehtyä Androidin ”java” puolella, jonne kaikkien muidenkin se softa on tehtävä, yleensä toimivat versiosta toiseen suoraan tai hyvin pienellä pätsäyksellä.

Toinen ihanuus on operaattorit. Eräälle työpaikalle hommattiin pari T-Mobilen HTC G1:stä, ennenkuin Googlen dev phonea oli saatavilla. Puhelimen murtamisen jälkeen todetitin, että puhelimessa on softa, joka koittaa lähettää jotain status update sms viestiä amerikkalaiseen numeroon muutaman sekunnin välein.

Softan tappaminen koodaustyökaluilla kilautti myös puhelinluettelon rikki, joten siitä ei päässyt eroon jos halusi puhelimella soittaa. Onneksi eräs operaattori ei suostunut välittämään viestejä ko. numeroon eikä siitä huvista tullut laskuja.

kannattaa hankkia samsung galaxy spica jos ettii nopsaa ja edullista android puhelinta. En oo katunu päivääkää hankkimista. Pystyy myös kellottamaan ;)

7: Voi jumankekka kun tuli epäselvää tekstiä XD
Tuolla vaan koetin sanoa että vaikka ”android-versioita” olisi yhtä monta kuin puhelinta, ei se saa aikaan samanlaista painajaista kuin Symbianin kanssa. Nyt niitä versioita joista kehittäjät ovat kiinnostuneet on se 6 kappaletta, joista tärkeitä kehitysmielessä about 2.

5: Niinhän se periaatteessa menee, valmistajat lyö omia softia siihen päälle. Kuten työpöytäsoftia näin tyypillisesti esim HTC ja Samsung laittaa siihen. Eipä siihen käyttöjärjestelmään tyypillisesti kajota -> 3rd party kehittäjille ei tule päänvaivaa.

Tokihan sitten ne adaptaatiotasot on asia erikseen, niiden yhteensopivuudesta eri laitteissa ja versioissa ainakaan itellä ei ole hajuakaan. Voi vaan toivoa että ne on tehty niin fiksusti ettei jokaisen valmistajan tarvi joka puhelimeen vääntää sitä adaptaatiota skrätsistä tyyliin Symbian.

HTC Legendin voisi muuten hommata, mutta rautapuoleltaan ihan mopo. Tehoton prossa ja pieni resoluutio näytössä, mutta hintaa jotain 500€. Ja N1:een ottaisin mielummin ”normi”napit ja runko näyttää siltä, että kerran tiputan, niin jos ei paskaksi mene niin ainakin ruman näköiseksi. Ei sillä että se mitenkään älyttömän vetävän näköinen vakionakaan on :)

4. Tuo on kyllä niin berberistä kuin olla vaan voi. Paluu takaisin Nokian (ennen) suosimaan ”miljoona mallia, miljoonalla eri softalla” ja ihmetellään kun yksikään kehittäjä ei tee mitään.

Omasta mielestä tuo, että joutuu aina meneen valmistajien kautta on kyllä niin fail kun olla vaan voi. Mahdollistaisivat sen siten, että Googlen omaa Anrdoidia voitaisiin AINA ajaa, mutta sitten valmistajien omat ”siniset ja vihreet nappulat” olisi vain ”skini” joka ei ole pakollinen.

Itsekkin olen tässä miettinyt, että voisi vaimolle hommata Androidikapulan, mutta järkevää mallia ei ole todellakaan löytänyt. iPhonea en viitsi sille hankkia kun itsellä on se ja ”hyppisi” mun reviirille :D ”en minä tiedä, sun puhelin se on” *olutta*

Puhelimen päivittäminen uusimpaan versioon on tosiaan ihan kiinni valmistajasta/operaattorista (ellei mukaan lasketa hakkeroituja epävirallisia firmiksiä). Sitten kun suurin osa valmistajista turaa sen perusversion päälle omia virityksiään, joiden päivittäminen uusimpaan Googlen julkaisemaan Androidiin voi kestää kauan tai sitten päivitystä ei vaan koskaan tehdä.

Jos puhelimen Androidissa on valmistajan omia muokkauksia niin päivitys tulee saataville vasta kun se on mennyt ko. valmistajan uudelleenmuokkauksen läpi. Siinä sitten menee kuukaudesta ikuisuuteen, valmistajasta riippuen. Välittömät päivitykset pitäisi olla saatavilla ainakin Googlen omaan N1:een joten sitä vaan tilaamaan jos softan päivittely on lähellä sydäntä.

Itseänikin kyllä kiinnostais android puhelin. Ihemyttää vaan se, että ilmeisesti(?) päivittäminen ei heti onnistu kaikilla puhelimilla uusimpaan versioon.

Noh ehkä pitänee vielä odotella jonku aikaan, jos vaikka joskus saataisin 3.0 versio tms.

Android-puhelinta tekisi mieli, mutta nyt ei ole oikein yhtään mallia markkinoilla, jota tekisi mieli. Ehkä 2.2:n myötä tulee uusia puhelimia…

Muropaketin uusimmat