$35 hintainen Raspberry Pi testipenkissä

Raspberry Pi on herättänyt paljon kiinnostusta maailmalla ja myös Muropaketin uutisissa lukijat ovat ilmaisseet mielenkiintonsa mallista riippuen 25 tai 35 dollarin hintaista tietokonetta kohtaan. Raspberry Pissä on käytössä ARM:iin perustuva järjestelmäpiiri, joka kykenee toistamaan 1080p30-resoluutioista H.264-pakattua videota.

Bit-tech-sivusto on julkaissut artikkelin Raspberry Pin B-mallista ja käsittelee ensimmäisillä sivuilla minitietokoneen rautapuolta. Suorituskykyä on mitattu synteettisellä SysBench-ohjelmalla, josta löytyvät testitulokset myös Raspberry Pi ylikellotettuna 800 ja 900 MHz:n kellotaajuuksille. Artikkelista löytyy myös 3D-käsittelyä, muutamia käytännönläheisiä testejä sekä pieni selostus ylikellottamiseen ja tarjolla oleviin ohjelmiin.

Molemmissa, A-ja B-malleissa on käytössä Broadcomin BCM2835-järjestelmäpiiri (ARM1176JZF-S), jossa on 700 MHz:n kellotaajuudella toimiva ARM11-arkkitehtuurillinen prosessori sekä samaisen valmistajan VideoCore IV -grafiikkaohjain. Näyttöliittiminä löytyy komposiitti ja HDMI-liitin ja äänilähtönä 3,5 millimetrin analoginen liitin tai vaihtoehtoisesti edellä mainittu HDMI. Lisäksi laitteista löytyy 256 megatavua SDRAM-muistia, USB 2.0 -portti ja muistikorttipaikka. Kalliimmassa Model B:ssä on RJ-45-verkkoliitin ja kaksi USB 2.0 -porttia. A-mallin tehonkulutukseksi on mainittu 2,5 wattia ja B-mallin 3,5 wattia.

Bit-tech, Raspberry Pi review

Ville Suvanto

Kommentit

2.

Virtapuolesta:

Toimii hyvin esim. Samsungin kännykkälaturilla (toinen vaihtoehto on 4xAA paristoja/akkuja usbiin.)

Noin muuten:

Eihän tuota flash-pelien pelaamiseen ole edes tehty.. (Quake 3 muuten toimii yllättävän hyvin! Eihän se flash-peli ole mutta sitä suuremmalla syyllä toimii.) Enkä ole sitä työpöytää edes tähän päivään mennessä kaivannut.. Jos on netistä pakko jotain tuolla laitteella katsoa niin Lynx on aivan ehdoton 🙂

Itellä ollut nyt muutaman päivän ja kyllähän sen jo ostovaiheessa tiesi, että leluksi se tulee. Aivan mahtava alusta automaatiologiikan opetteluun (Arduinoa odotellessa). Sekä toki huomaa, kuinka monikäyttöisiä ohjelmointikielet ovat. Tuli tuossa eilen väsättyä sekä toimiva liikennevalojärjestelmä (1x autoilla, 1x jalankulkijoille) ilman poikkeustilanteita. Sekä 3 ledin ja nappulan reaktiopeli (sellainen, mitä oli niissä Speden Speleissä sillon joskus :D, tosin niis oli muistaakseni neljä valoa ja nappulaa )

Webbiserverinä mainio vehje, ei tosin mihinkään megalomaaniseen tiedosto hostaamiseen, koska verkkoliikenne tapahtuu USB-kanavan kautta. Pääsin jo kaverin Arduinoa kokeilemaan RPi:n kanssa ja kyllähän se Arduino + Apache + PHP mod yhdistelmä tarjosi etäkäytettävän valokeskuksen.

Noista isojen poikien boardeista en sitten osaakaan mitään sanoa.. Muuta sen, että tuohon hintaan kyllä melkein teen jo tietokoneen sitten ihan ite sellaisten sijaan..

Mutta kyllä täytyy sanoa, että joka ikisen sentin arvoinen laite on. Jos tarvitsette nettisurffailuun koneen niin ostakaa miniläppäri / teille hiukan enemmän tekniikasta kiinnostuneille, jotka ette ennen ole tietokonetta koonneet, ostakaa osat pöytäkoneeseen ja kootkaa itse. Erittäin helppo homma. Koteloa ei edes tarvitse ostaa, ei sitä välttämättä tarvita ja jos on kätevä käsistään, sellaisen voi tehdä itse.

Vastaa tähän
3.

@39 Ei riitä. Sanotaan että se vie 700mA, ja että sitä ei pidä yrittää käyttää esim. tietokoneen usb portista, vaan käyttää näitä micro-usb kännykkälatureita (1A), tai vastaavia

Vastaa tähän
4.

@31

Eikös USB-väylän speksissä ole mainittuna maksimissaan 500 mA virransyöttä? Riittäääkö se sitten Raspberrylle?

Vastaa tähän
5.

MIetin että jos joku realtime-Linux sisään (jos tarvitsee) ja vaikka multikopteria tms. aikakriittistä ohjaamaan. Myös jonkin oman käyttöjärjestelmän kehitysalustana saattaisi olla asiallinen.

Vastaa tähän
6.

@34. Itse näkisin tämän sulautettuna leivänpaahtimeen, voisi surffailla odotellessa paahtamista. Myös kevyen serverin sulautus modeemiin voisi olla paikallaan. Tarvittaessa voisi niitä myös sitten kellotella…

Vastaa tähän
7.

34. Saahan niitä, mutta 35 dollarilla ja loput romut löytyy kaapistoista niin aika tiukkaa saada kone kaupasta 😉

Plus, tämä on muro. Pitäähän mikä tahansa laite vääntää surffikoneeksi jos sieltä vain löytyy prossu 🙂

Vastaa tähän
8.

jak_pdgm

Ekana se on helpointa virittää perus surffikineeksi 🙂
Lisäksi lapset ei pääse sillä pelaamaan mitään sopimatonta ja tuohon löytyy helposti ohjelmoinin opettelu tavaraakin. Siihen kun se on suunniteltukkin.

Täydellinen mulle. (tai siis pojilleni(tai mulle))

Vastaa tähän
9.

Sulautetut tyyliin autotietokone, älykodin keskusyksikkö, robotin ohjaus, mediasoitin, ym. ymmärrän, mutta miksi tuollaisesta jotain perus surffikonetta väkisin virittelemään, valmiita tietokoneitahan saa kaupasta. 🙂

Vastaa tähän
10.

32. Melelko halapaa on rasputiinikin.

Vastaa tähän
11.

@29 Meleko halapaa fiiattia teilläpäin.

Vastaa tähän
12.

30. USB:sta, tai vaikka pattereista jos niin haluaa. Suurin osa varmaan käyttää mediatoistimena / teknologialeluna. Eiköhän tuon käyttökohteet selviä ajan myötä ja kun käyttäjät keksii juttujaan.

Vastaa tähän
13.

Mistä tämä ottaa virtansa? Ja miten/mihin tätä ihmiset käyttää?

Vastaa tähän
14.

@22. Kyllähän minäkin haukkuisin Fiatit maan rakoon jos omistaisin Audin, mutta jos ostaisin fiatin heräteostoksena vaimolla kolmella eurolla ja olisi vuosimallia 2011 niin en kyllä valittaisi kauheasti, että se on huonompi kuin S3 2012 Audi 😉 Hintalappu kuitenkin HIUKAN erilainen.

Vastaa tähän
15.

@22

Köyhien valittelua. 🙁

Vastaa tähän
16.

taidan hommata tuon pandaboardin . ok kalliimpi mutta sillä oikeasti tekee jotain. ei pahaa sanottavaa rasberrystä mutta niinkuin on todettu se on menossa kehittyville markkinoille.

Vastaa tähän
17.

Parhaimmillaanhan tuo ei ole yleiskäyttöisenä tietokoneena tai mediatoistimena vaan räätälöidyissä sulautetuissa projekteissa.

Vastaa tähän
18.

@23. Suurin este ei ole muisti vaan huonosti tehtyt / optimoidut softat, jotka rohmuavat resursseja. Nykykoneilla kun on resursseja huomattavasti, voi yleensä koodari tehdä nopeaa ja huolimatonta työtä. Puhut myös vain 32 bittisestä arkkitehtuurista, mutta pitäisi tehdä myös pesäero ARM ja x86 arkkitehtuureihin.

Vastaa tähän
19.

Itselle tuo on ainakin tulossa ihan puhtaasti mielenkiinnosta ja mediatoistimeksi. Tiedä sitten aikovatko jotkut ihan oikeasti kuvitella surffaavansa tuolla moderneja paskasaitteja jotka jumittaa ihan tehokoneitakin…. Sanoisin, että työkalut (koneet) eivät ole huonoja, vaan materiaali (saitit).

Vastaa tähän
20.

17@ en tiedä mitä järjestelmää sinä käytät, mutta ainakin omien kokemusten mukaan jo 384mb muistilla ja 32-bittisellä arkkitehtuurilla aletaan jo menemään melkolailla käytettävyyden rajamailla jollain uudemmalla selaimella. Siinä vaiheessa kun usein käytössä oleva muisti sijaitsee levyllä, niin suurin osa käyttäjistä menettää hermot tekeleeseen.

Tarkoituksena siis varoittaa siitä että laitteessa yksi suurimpia esteitä nykyaikaisen softan pyörittämiselle on muistin vähyys ja siis selaimet ovat yksiä pahimpia muistin käyttäjiä nykyään.

Embedded-laitteenahan tuo on kyllä melko loistava koska sisään saa käyttiksen jolla itsellään saa jo paljon aikaan, esim kannettavan mp3-soittimen voisi toteuttaa jopa kohtalaisen helposti linuxissa olemassa olevilla soittimilla/kirjastoilla. Videotoistimena myös toimisi melko hyvin esim mplayeria käyttäen. Mikrokontrollerin kanssa kuitenkin kynnys saada edes sini-aaltoa kaiuttimesta ulos lienee suurempi kuin tuolla kokonaisen mp3:sen toistaminen.

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Kommentointi on suljettu.