$35 hintainen Raspberry Pi testipenkissä

17.04.2012 00:35 | Ville Suvanto

Raspberry Pi on herättänyt paljon kiinnostusta maailmalla ja myös Muropaketin uutisissa lukijat ovat ilmaisseet mielenkiintonsa mallista riippuen 25 tai 35 dollarin hintaista tietokonetta kohtaan. Raspberry Pissä on käytössä ARM:iin perustuva järjestelmäpiiri, joka kykenee toistamaan 1080p30-resoluutioista H.264-pakattua videota.

Bit-tech-sivusto on julkaissut artikkelin Raspberry Pin B-mallista ja käsittelee ensimmäisillä sivuilla minitietokoneen rautapuolta. Suorituskykyä on mitattu synteettisellä SysBench-ohjelmalla, josta löytyvät testitulokset myös Raspberry Pi ylikellotettuna 800 ja 900 MHz:n kellotaajuuksille. Artikkelista löytyy myös 3D-käsittelyä, muutamia käytännönläheisiä testejä sekä pieni selostus ylikellottamiseen ja tarjolla oleviin ohjelmiin.

Molemmissa, A-ja B-malleissa on käytössä Broadcomin BCM2835-järjestelmäpiiri (ARM1176JZF-S), jossa on 700 MHz:n kellotaajuudella toimiva ARM11-arkkitehtuurillinen prosessori sekä samaisen valmistajan VideoCore IV -grafiikkaohjain. Näyttöliittiminä löytyy komposiitti ja HDMI-liitin ja äänilähtönä 3,5 millimetrin analoginen liitin tai vaihtoehtoisesti edellä mainittu HDMI. Lisäksi laitteista löytyy 256 megatavua SDRAM-muistia, USB 2.0 -portti ja muistikorttipaikka. Kalliimmassa Model B:ssä on RJ-45-verkkoliitin ja kaksi USB 2.0 -porttia. A-mallin tehonkulutukseksi on mainittu 2,5 wattia ja B-mallin 3,5 wattia.

Bit-tech, Raspberry Pi review

Keskustelu

Virtapuolesta:

Toimii hyvin esim. Samsungin kännykkälaturilla (toinen vaihtoehto on 4xAA paristoja/akkuja usbiin.)

Noin muuten:

Eihän tuota flash-pelien pelaamiseen ole edes tehty.. (Quake 3 muuten toimii yllättävän hyvin! Eihän se flash-peli ole mutta sitä suuremmalla syyllä toimii.) Enkä ole sitä työpöytää edes tähän päivään mennessä kaivannut.. Jos on netistä pakko jotain tuolla laitteella katsoa niin Lynx on aivan ehdoton :)

Itellä ollut nyt muutaman päivän ja kyllähän sen jo ostovaiheessa tiesi, että leluksi se tulee. Aivan mahtava alusta automaatiologiikan opetteluun (Arduinoa odotellessa). Sekä toki huomaa, kuinka monikäyttöisiä ohjelmointikielet ovat. Tuli tuossa eilen väsättyä sekä toimiva liikennevalojärjestelmä (1x autoilla, 1x jalankulkijoille) ilman poikkeustilanteita. Sekä 3 ledin ja nappulan reaktiopeli (sellainen, mitä oli niissä Speden Speleissä sillon joskus :D, tosin niis oli muistaakseni neljä valoa ja nappulaa )

Webbiserverinä mainio vehje, ei tosin mihinkään megalomaaniseen tiedosto hostaamiseen, koska verkkoliikenne tapahtuu USB-kanavan kautta. Pääsin jo kaverin Arduinoa kokeilemaan RPi:n kanssa ja kyllähän se Arduino + Apache + PHP mod yhdistelmä tarjosi etäkäytettävän valokeskuksen.

Noista isojen poikien boardeista en sitten osaakaan mitään sanoa.. Muuta sen, että tuohon hintaan kyllä melkein teen jo tietokoneen sitten ihan ite sellaisten sijaan..

Mutta kyllä täytyy sanoa, että joka ikisen sentin arvoinen laite on. Jos tarvitsette nettisurffailuun koneen niin ostakaa miniläppäri / teille hiukan enemmän tekniikasta kiinnostuneille, jotka ette ennen ole tietokonetta koonneet, ostakaa osat pöytäkoneeseen ja kootkaa itse. Erittäin helppo homma. Koteloa ei edes tarvitse ostaa, ei sitä välttämättä tarvita ja jos on kätevä käsistään, sellaisen voi tehdä itse.

@39 Ei riitä. Sanotaan että se vie 700mA, ja että sitä ei pidä yrittää käyttää esim. tietokoneen usb portista, vaan käyttää näitä micro-usb kännykkälatureita (1A), tai vastaavia

@31

Eikös USB-väylän speksissä ole mainittuna maksimissaan 500 mA virransyöttä? Riittäääkö se sitten Raspberrylle?

MIetin että jos joku realtime-Linux sisään (jos tarvitsee) ja vaikka multikopteria tms. aikakriittistä ohjaamaan. Myös jonkin oman käyttöjärjestelmän kehitysalustana saattaisi olla asiallinen.

@34. Itse näkisin tämän sulautettuna leivänpaahtimeen, voisi surffailla odotellessa paahtamista. Myös kevyen serverin sulautus modeemiin voisi olla paikallaan. Tarvittaessa voisi niitä myös sitten kellotella…

34. Saahan niitä, mutta 35 dollarilla ja loput romut löytyy kaapistoista niin aika tiukkaa saada kone kaupasta ;)

Plus, tämä on muro. Pitäähän mikä tahansa laite vääntää surffikoneeksi jos sieltä vain löytyy prossu :)

jak_pdgm

Ekana se on helpointa virittää perus surffikineeksi :)
Lisäksi lapset ei pääse sillä pelaamaan mitään sopimatonta ja tuohon löytyy helposti ohjelmoinin opettelu tavaraakin. Siihen kun se on suunniteltukkin.

Täydellinen mulle. (tai siis pojilleni(tai mulle))

Sulautetut tyyliin autotietokone, älykodin keskusyksikkö, robotin ohjaus, mediasoitin, ym. ymmärrän, mutta miksi tuollaisesta jotain perus surffikonetta väkisin virittelemään, valmiita tietokoneitahan saa kaupasta. :)

30. USB:sta, tai vaikka pattereista jos niin haluaa. Suurin osa varmaan käyttää mediatoistimena / teknologialeluna. Eiköhän tuon käyttökohteet selviä ajan myötä ja kun käyttäjät keksii juttujaan.

Mistä tämä ottaa virtansa? Ja miten/mihin tätä ihmiset käyttää?

@22. Kyllähän minäkin haukkuisin Fiatit maan rakoon jos omistaisin Audin, mutta jos ostaisin fiatin heräteostoksena vaimolla kolmella eurolla ja olisi vuosimallia 2011 niin en kyllä valittaisi kauheasti, että se on huonompi kuin S3 2012 Audi ;) Hintalappu kuitenkin HIUKAN erilainen.

taidan hommata tuon pandaboardin . ok kalliimpi mutta sillä oikeasti tekee jotain. ei pahaa sanottavaa rasberrystä mutta niinkuin on todettu se on menossa kehittyville markkinoille.

Parhaimmillaanhan tuo ei ole yleiskäyttöisenä tietokoneena tai mediatoistimena vaan räätälöidyissä sulautetuissa projekteissa.

@23. Suurin este ei ole muisti vaan huonosti tehtyt / optimoidut softat, jotka rohmuavat resursseja. Nykykoneilla kun on resursseja huomattavasti, voi yleensä koodari tehdä nopeaa ja huolimatonta työtä. Puhut myös vain 32 bittisestä arkkitehtuurista, mutta pitäisi tehdä myös pesäero ARM ja x86 arkkitehtuureihin.

Itselle tuo on ainakin tulossa ihan puhtaasti mielenkiinnosta ja mediatoistimeksi. Tiedä sitten aikovatko jotkut ihan oikeasti kuvitella surffaavansa tuolla moderneja paskasaitteja jotka jumittaa ihan tehokoneitakin…. Sanoisin, että työkalut (koneet) eivät ole huonoja, vaan materiaali (saitit).

[email protected] en tiedä mitä järjestelmää sinä käytät, mutta ainakin omien kokemusten mukaan jo 384mb muistilla ja 32-bittisellä arkkitehtuurilla aletaan jo menemään melkolailla käytettävyyden rajamailla jollain uudemmalla selaimella. Siinä vaiheessa kun usein käytössä oleva muisti sijaitsee levyllä, niin suurin osa käyttäjistä menettää hermot tekeleeseen.

Tarkoituksena siis varoittaa siitä että laitteessa yksi suurimpia esteitä nykyaikaisen softan pyörittämiselle on muistin vähyys ja siis selaimet ovat yksiä pahimpia muistin käyttäjiä nykyään.

Embedded-laitteenahan tuo on kyllä melko loistava koska sisään saa käyttiksen jolla itsellään saa jo paljon aikaan, esim kannettavan mp3-soittimen voisi toteuttaa jopa kohtalaisen helposti linuxissa olemassa olevilla soittimilla/kirjastoilla. Videotoistimena myös toimisi melko hyvin esim mplayeria käyttäen. Mikrokontrollerin kanssa kuitenkin kynnys saada edes sini-aaltoa kaiuttimesta ulos lienee suurempi kuin tuolla kokonaisen mp3:sen toistaminen.

Taas alkoi tämä, kun vertaillaan tuplasti maksavia (tai oikeastaan kolme neljä kertaa kalliimpia) laitteita ja haukutaan tämä paskaksi :D

Eikös Raspberrylläkin onnistu 1080p?

Näytä kaikki kommentit

@4. RaspPi clusteri on nimetty jo aikaa sitten yhteisön toimesta Bramble:ksi.

@19 & 20. Tosiaan RaspPi:n idea on ollutkin kokoajan hinta, hinta ja hinta. Se että maksaa 4-8 kertaa enemmän on aika suuri ero.

Toinen vaihtoehto, jos haluaa enemmän suorituskykyä:
http://beagleboard.org/hardware-xM

Tuota Raspberry Pi:tä rajoittaa tuo vanhanaikainen ARM11 ydin, mutta toisaalta se pieksee Beagleboardin prosessorin videonpurussa (tehokkaampi decooderi). Pandaboardilla pitäisi onnistua se 1080p.

Pandaboard? Jos hitusen nopeampaa haluaa. Hinta on tosin aika paljon enempi ( köyhien kriteereillä).

http://pandaboard.org/

Itse kyl melkeinpä hyvin voisin ostaa tämmöisen 35dollarisen koneeksi.

voisivat myöhemmin tehdä jonkun deluxe special editionin, missä olisi pikkuisen enemmän muistia.

@5

Selaimesi ei ole nykyaikainen jos se ei osaa perus muistinhallintaa ja vie sen 500 megaa vaikka niin paljon ei olisi saatavilla.

Ilmaisin kiinnostukseni ihan suomalaisella sivustolla. Taisi olla yleiselektroniikka. Jompikumpi näiden suomijakelija. Veikkaan että aikamonta 10 000 kappaleen erää menee ennenkuin saan omani.

14. Jeps. Itse tilasin uutiskirjeen kun silloinen tilausmahdollisuus oli mennyt. Sitten tuli uutiskirjeessä mahdollisuus tilata ja nyt ollaan siinä tilanteessa, että tilaus sisällä, mutta statuksesta ei mitään hajua. Tilasin vieläpä n. 1min siitä kun sain uutiskirjeessä tilausmahdollisuuden.

Tiedä taas, mitä siellä härvätään. Viivytykset itse raspberryn kohdalla tiedän, mutta mitä ihmettä farnell härvää onkin toinen juttu. Äkkiseltään voisi kuvitella, että ottavat tilaukset kaikki sisään ja pistävät sitten tilanteen mukaan toimitusajan (1vko -4kk jne). Näin ei ole. Ainakaan omalla kohdalla.

Noh, asiaan. Itsellä on aikomuksena, että ottaisi virran suoraan telkkarin usb:sta ja ”teippaisin” kotelon kanssa tuon telkkarin takaosaan. Siihen vielä kattipiuha kiinni niin homma olisi paketissa. Poislukien ne pikkujutut vielä, mutta ne nyt on simppeliä (näppikset jne).

Ilmeisesti täytyy tilata ”uutiskirje” ja toivoo että joskus käy säkä ja saa tilauksen sisään.

Elättelin jo vähän toiveita että olisi ollut verkkokauppa missä tuotteen voi laittaa ostoskoriin ja odotella pari kuukautta että laitetta tulee varastoon ja posti kantaa sen kotiin.

Itselläkin tilauksessa, mutta ei mitään hajua mikä sen tilanne on. Farnelli ei ole vastaillut ollenkaan ja odottelen niiltä nyt tilannetietoja. Sain vain order reference numberin ja mitään tilausvahvistusta ei ole kuulunut. Joten ei mitään hajua onko tilaus edes sisässä. Supportti palloilee automaattivastauksien kera.

Ennakko tilattu on maaliskuun puolella. Kaippa se kohta tulee, kun tässä on jo kaikki muut valmiina (paitsi SD-kortti). Sain vielä lisäksi ennakko tilaajana kaupan päälle Raspberry T-paidan.

Muistin vähyys tosin on aikamoinen rajoite monelle, esim nykyaikainen selain alkaa viemään jo sen 500MB ihan käynnistyksessä. Xorg & linux yhdessä nappaa arviolta minimissään joku 40-80MB.

Beowulf-klusteria! …anyone?

Arch(tai Gentoo) jollain simppelillä ikkunamanagerilla ja pari vaihoehtoista softaa ja kasa twiikkaamista niin kyllähän tuolla pyörittelee sen mitä miniläppärilläkin.

@1. Itseasiassa Class 10 kortit toimivat mutta jostakin syystä eivät kaikki. Raspberry Pin wikissä muistaakseni on lista/kasataan listaa toimivista Class 10 SD-korteista

”By default, Debian boots into a text-based terminal with a boot time of just 13 seconds from cold using a Transcend Class 10 SD card.”

Tämä otettuna tuosta uutisen artikkelista.

Tilailen kyllä tämän pikapuoliin… Ei kuulemma muuten Class 10 kortit toimi… Pakko kärvistellä Class 6 kortilla.

Muropaketin uusimmat