8 merkkiä ja OS X -ohjelma kaatuu

04.02.2013 21:24 | Ville Suvanto | 21

Hacker News -sivustolta löytyy bugiraportti, josta löytyvät tiedot siitä, miten melkein mikä tahansa ohjelma Applen OS X -käyttöjärjestelmässä kaatuu yksinkertaisella merkkijonolla. Kyseinen merkkijono on ”File:///”, jossa on huomattavaa käyttää isoa f-kirjainta.

Bugi on havaittavissa ainoastaan Mountain Lion -käyttöjärjestelmäversiossa (10.8), eikä edellä mainittu merkkijono kaada ohjelmia Lionissa (10.7) eikä Snow Leopardissa (10.6). Hupaisaksi tilanteen tekee se seikka, että samalla se kaataa myös OS X:n virheraportin. Bugia voi testata kirjoittamalla merkkijono esimerkiksi Safari-selaimen osoitekenttään tai TextEdit-ohjelmaan.

Alustavien tutkimusten perusteella bugi on paikallistettu Data Detectors -ominaisuuteen, jolla ohjelmat tunnistavat päivämäärät, sijainnit ja yhteystietodatat.

Hacker News, Do Not Type ”File:///” in OS X

Keskustelu

No niinpä näyttää tekevän, ei auta edes omenalasit. Jos Jobs eläisi, niin saisi varmaan itkupotkuraivarin. Mahtaako nykyinen pomomies olla yhtä äkkipikainen vai väittääkö että kyse on ominaisuudesta? Aika karua että moinen bugi pääsee käyttikseen. :)

Ymmärtääkseni kämmi käynyt kun softat käänetty väärillä asetuksilla, jäänyt debug määrityksiä päälle ja homma kaatuu tälläiseen. Silti näin ei tuon kokoisessa puljussa pitäisi käydä, laatu on mitä on välillä…

Veikkaan kanssa, että Jobs olisi mennyt täysin mental tuosta. Sääli sinänsä. Ihan hyvä, että pomoa pelättäisiin muustakin syystä kuin vain duunin menettämisestä :)

Bugin löytäminen vaatinut "hakkerin". Haittaako normikäyttäjän arkea? Veikkaanpa ettei. Jos olen oikeassa niin turha tällaisella on mässäillä.

Bugittoman softan kirjoittaminen on mahdotonta.

sasus ensimmäinen omena friikki joka sanoo et ei ongelmia mut jos tää olis ollu wintoosassa niin olis sanonu et tää on ominaisuus ja käyttäjän vika.ei mitään käyttistä saa tai voi kaataa tälläisilla naurettavilla komentokäskyillä eli bugi paha ja tosi paha.

rokka_lahti: Puhut käyttöjärjestelmän kaatumisesta. Tässähän oli kyse vain yksittäisten ohjelmien kaatumisesta? Olkoonkin että bugi on käyttöjärjestelmässä.

En tiiä mistä päättelit "omena friikiksi", en omista ensimmäistäkään Applen laitetta.

Kiva menettää työtiedostot jos softa kaatuu. se aina vituttaa ja kun ei perus tallaaja osaa vikaa paikallistaa käyttikseen :)

eiköhän. rokka_lahden kirjoituksen, ulkoasusta-voi melkeen. päätellä ettei kaveri tiedä mistä?puhuu,

Ei vais :D

Jos lähettää pikaviestimellä kyseisen stringin "kaverille", niin saako se enää kyseistä softaa käyntiin vai kaatuuko aina uudelleenkäynnistyksessä jos se näyttää edelliset viestit alkuun? ;)
Mietin vaan, että onhan tuossa jonkin verran kiusantekomahdollisuuksia…

Voi lol, piti kokeilla heti :D Onnea Apple. Apple ei ole varmaan ilmoittanut tästä ongelmasta itse kun safari on aina kaatunut sitä yrittäessä.

Voi kauhistuksen kanahäkki. On tämä kieltämättä aika naurettava ja nolo bugi, mutta kuten joku jo tossa aiemmin totesikin niin eipä tuommoista vahingossa pääse tekemään. Saahan windowsinkin sekaisin klassisesti system32:sen deletoimalla. Samaa sarjaa tämäkin "kikka".

opaa

Voi kauhistuksen kanahäkki. On tämä kieltämättä aika naurettava ja nolo bugi, mutta kuten joku jo tossa aiemmin totesikin niin eipä tuommoista vahingossa pääse tekemään. Saahan windowsinkin sekaisin klassisesti system32:sen deletoimalla. Samaa sarjaa tämäkin "kikka".

Eihän tuota ole mielestäni pystynyt tekemään enää kun Vista tuli kuvioihin? Jos nyt edes XP:llä, kun "varjokopiointi" palautti tiedostot aina takaisin. Windows 95/98/NT4.0 aikaan kylläkin.

Ei sillä että yhtään puolustelisin windowsia tms. mutta mielestäni nuo ei ole mitenkään samaa sarjaan kuuluvaa, tai en ainakaan osaa yhdistää näitä mitenkään omalla logiikalla. Toinenhan on selkeästi bugi, toinen on taas tahallisesti käyttöjärjestelmän osan tuhoamista.

Tuota os-x bugia voidaan "hyödyntää" kaatamalla selain sivulta käsin jne., kun mitään softaa et saa juuri suoraan käskemään "poista system32" vaikka olisit adminina, ellei ala sitten kikkailemaan. Vähän sama ku sanoisi että "linuxissa on bugi kun voi roottina vetää rm -rf /*" kun levyosio sitten tyhjenisi, kun kyseessä on poista juuresta lähtien kaikki -komento. :)

Tuli testattua teksti-editorissa ja kaatuihan se editori. Safaria en saanut kaatumaan.

opaa

Voi kauhistuksen kanahäkki. On tämä kieltämättä aika naurettava ja nolo bugi, mutta kuten joku jo tossa aiemmin totesikin niin eipä tuommoista vahingossa pääse tekemään. Saahan windowsinkin sekaisin klassisesti system32:sen deletoimalla. Samaa sarjaa tämäkin "kikka".

Ei se kyllä ole mitenkään samaa sarjaa.

Kiinostava? Kyllä.
Tosielämään vaikuttava? Ei ainakaan omalla kohdallani, eikä varmaan muillekaan koska bugi on tullut vasta nyt esille.

Safari, Chromium, TextEdit kaatuivat, mutta OS X palautti ohjelmien ikkunat, paneelit yms. edellisestä tilasta ja kaikki jatkuu niin kuin ennenkin. Pages, Keynote ja Numbers toimivat ihan normaalisti eivätkä kaatuneet.

@18, 20

Tuota bugin "hyödyntämistä" en kieltämättä ehtinyt ajattelemaan, hyvä pointti.

Ajatukseni oli lähinnä se, että vahingossa peruskäyttäjä tuskin tulee komentoriville tuota komentoa syöttämään, joten en lähtisi tekemään kärpäsestä härkästä.

Nähtävissä on kuitenkin applen "lipsuminen", ehkä Jobsin poismenon takia, ehkä ei.

Näytä kaikki kommentit

@17

Huoh. URL:n käsittely bugin ja sen sovelluksen kaatuminen ei ole kyllä mitenkään verrattavissa siihen että käyttäjä poistaa käyttöjärjestelmän tiedostoja. Puhutaan täysin eri asioista..

Kyllä se nyt jumalauta jokainen käyttis kilahtaa jos poistat sen tiedostoja levyltä.

"sudo rm -rf /" … tai jos sudo komentoa ei ko. unixissa oli niin saman voi tietysti tehdä roottina..

Kyllä leviää unixi kun unixi… ja ennekun joku jonne kokeilee, niin kerrottakoon että tämä koittaa poistaa kaikki tiedostot kaikilta levyiltä jotka ovat mountattuna…

Jos joku kuitenkin kokeilee niin en ota vastuuta.. nauran kyllä paskaisesti ;)

Muropaketin uusimmat