Uusimmat

Night Visions -vinkki 1: Bubba Ho-Tep -ohjaajan John Dies at the End sopii lihahirviöiden, Sam Raimin ja lentävien viiksien ystäville

27.10.2013 13:39 Muropaketin toimitus

John Dies at the End

Night Visions Maximum Halloween 3013 järjestetään Helsingissä 30.10. – 3.11.2013. Esittelemme ennakkoon festivaalin ohjelmistosta viisi elokuvaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota – syystä tai toisesta. Ensimmäisenä on vuorossa John Dies at the End.

Don Coscarellin ohjaama ja käsikirjoittama John Dies at the End pohjautuu David Wongin eli Jason Parginin samannimiseen romaaniin. USA:ssa alkuvuodesta ensi-iltansa saanut, mutta Suomen elokuvateatterit ohittanut kauhukomedia on eräänlainen köyhän – ja erittäin sairaan – miehen Ghostbusters tai Bill & Ted. No, sillä erotuksella tosin, ettei kummassakaan kasarikomediassa nähty pakastetuista lihatuotteista koostunutta hirviötä, penikseksi muuttuvaa ovenkahvaa, autoa ajavaa koiraa tai lentäviä viiksiä.

Vaikka elokuvan lopetuksen voi päätellä sen nimestä (vai voiko?), ei John Dies at the Endin tarinasta kannata kertoa liikoja. Elokuvasta nauttii nimittäin sitä enemmän, mitä vähemmän sen tapahtumista ennakkoon tietää. Viitekehys on tämä: psyykkisiä voimia omaava David Wong (Chase Williamson) kertoo Paul Giamattin (!) esittämälle toimittajalle kummallisen tarinansa. Siihen sisältyy psyykkisiä voimia antava huumeaine, vaihtoehtoisia universumeja sekä nakkisämpylä, jolla voi keskustella kaverinsa kanssa. Ihan peruskauraa siis.

”Last night you had a dream. Your mother was beating you… with a whip of knotted together dicks.”

John Dies at the End on toteutettu kieli poskella, ja sitä voi suositella lämpimästi Sam Raimin ja David Cronenbergin alkuaikojen tuotannoista nauttiville. Elokuvan budjetti ei ole kummoinen, joten vaikka tehosteita riittää, ovat ne halvan tv-sarjan tasoa. Se ei kuitenkaan haittaa. Käytännönläheisyys, kotikutoisuus ja lievä kömpelyys sopivat elokuvan sävyyn hyvin.

Näyttelijäkaarti koostuu lähinnä tuntemattomista tähdistä, mutta on mukaan saatu sentään jo mainitun Paul Giamattin lisäksi Clancy Brown sekä Guillermo del Toron elokuvista parhaiten tunnettu Doug Jones.

John Dies at the End ei kolahda ihan yhtä kovaa kuin ohjaaja Don Coscarellin edellinen elokuva, vuodelta 2002 tuttu Bubba Ho-Tep. Sen verran kiehtova keitos kuitenkin tarjoillaan, että John Dies at the Endistä voi hyvinkin muodostua kulttihitti vuosien saatossa. Etenkin dialogitasolla elokuva potkii niin maan perusteellisesti, että perse on kipeä vielä viikkoa myöhemmin.

”My name is David Wong. I once saw a man’s kidney grow tentacles, tear itself out of a ragged hole in his back, and go slapping across my kitchen floor. But that’s another story…”

John Dies at the End esitetään Night Visionsissa torstaina 31.10.2013 kello 21.00 sekä sunnuntaina 3.11.2013 kello 7.15. Lue lisää festivaalin kotisivuilta.

Teksti: Tatu Junni