Uusimmat

Nokian N-sarja

27.04.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Nokia on julkaissut uudet N-sarjan puhelimet. N70, N90 ja N91 tuovat kukin omaan markkinarakoonsa jotain uutta ja esimerkiksi N91:n sisään on saatu piilotettua peräti neljä gigatavua tallennustilaa.

N70 on kohtuukokoinen matkapuhelin, jonka digitaalikameraominaisuuksiin on kiinnitetty erityistä huomiota. Perinteinen patukkatyyppinen ulkokuori on äärimitoiltaan 109 x 53 x 22 mm ja painoa N70:lle on kertynyt kokonaisuudessaan 126 grammaa. Ruostumattomasta teräksestä ja mustasta muovista valmistettuihin kuoriin pakattua puhelinta hallitsee suuri 176 x 208 -resoluutioon kykenevä näyttö ja hallintalaitteet, joihin kuuluvat mm. viisisuuntainen navigointinäppäin, kahdeksan lisänäppäintä ja numeronäppäimet.

Kahden megapikselin kamera paljastuu puhelimen takapuolen liukukannen alta. Digikamera on varustettu salamalla, erillisellä laukaisunäppäimellä, kuudella eri kuvausmoodilla ja videokuvaustoiminnolla. Puhelimen ohjelmistosta löytyvät lisäksi kuvan ja videon editointityökalut. Kuvia voi tulostaa suoraan puhelimesta Nokia XpressPrint-yhteensopivan tulostimen avustuksella, kuten muistakin N-sarjan puhelimista.

N70:n mediasoitin toistaa monia ääni- ja kuvaformaatteja ja kykenee soittamaan ääntä ja videota myös suoraan Internetistä. Sisäistä muistia omille tiedostoille löytyy 30 megatavua ja puhelimen reduced size MMC -korttipaikka tukee muistikortteja korkaintaan 64 megatavuun saakka. N70:n ominaisuuksiin kuuluu myös FM-radio.

Liitäntöjen puolella tarjolla ovat Bluetooth 2.0- ja USB 2.0 -ominaisuudet. Puhelimen virransaannista pitää huolen 970 milliampeeritunnin Litium-akku, jolle Nokia lupaa puheaikaa 3,5 tuntia ja valmiusaikaa noin 11 päivää.

N90 on puolestaan mielenkiintoinen läppämallinen puhelin, jonka ominaisuuksissa on panostettu jopa N70:stäkin enemmän kameratoimintoihin. 2,1 tuuman kokoinen ja 352 x 416 -resoluutioon kykenevä näyttö on asennettu luonnollisesti läppäosaan, joka kääntyy ja taittuu kahteen suuntaan. Läpän ja rungon yhdistävän saranan taakse on puolestaan asennettu erillinen digikamerayksikkö, jonka liikuttaminen onnistuu ylös ja alas.

N90:stä löytyy myös toinen näyttö, joka 128 x 128 -resoluutioineen kykenee näyttämään läppää avaamatta esimerkiksi saapuneen tekstiviestin nopeasti. Puhelimen käyttäminen läppä kiinni on helppoa sivusta löytyvän navigointitapin avulla. Läppä auki puhelimen suuri numeronäppäimistö ja muut näppäimet paljastuvat ja tekstiviestin naputteleminen onnistuu isosormisiltakin käyttäjiltä.

Carl Zeissin optiikkaa hyödyntävä digikamera kykenee N70:n lailla kahden megapikselin kuvakokoon. Ominaisuuksista maininnan arvoisia ovat varmasti automaattinen tarkennus, macro-toiminto, salama, videotoiminto, kuusi kuvaustilaa ja puhelimen monipuoliset editointityökalut.

Musiikin ja videon toistaminen N90:ssä toimii samalla tapaa kuin pikkuveljessään N70:ssä. Tallennustilaa puhelimessa on niin ikään 30 megatavua, joka reduced size MMC -korttipaikan avulla laajentuu helposti suuremmaksi. Bluetooth 2.0 ja USB 2.0 tarjoavat mahdollisuudet puhelimen liittämiseen esimerkiksi tietokoneeseen tai toiseen puhelimeen.

N90:n toimistotyökalut ovat vakuuttavat ja esimerkiksi sähköpostin liitetiedostojen käsittely onnistuu vaivatta. VPN-yhteys tarjoaa puolestaan tietoturvaa työmaailmassa.

N91:n puhelimelle suunniteltu soitto-ohjelmisto on helppokäyttöinen ja toistaa musiikkitiedostoja laidasta laitaan. 3,5 millimetrin standardi kuulokeliitäntä sallii laadukkaiden kolmannen osapuolen kuulokkeiden käyttämisen. Nokia mainostaa N91:n äänenlaatua HiFi-tasoiseksi. Omien musiikkitiedostojen lisäksi puhelimesta löytyy luonnollisesti myös FM-radio.

Kameraominaisuuksien puolella N91 muistuttaa läheisesti N70:stä, joskin sisältää lisäksi macro-kuvaustilan. Liitännöistä mielenkiintoisin lienee 802.11b/g-standardia tukeva WLAN, jonka lisäksi puhelimesta löytyy USB 2.0- ja Bluetooth 1.2 -ominaisuudet. Akunkestoa 900 milliampeeritunnin Litium-akulle luvataan kolmesta neljään tuntia ja valmiusaikaa noin seitsemän päivää.

Toistaiseksi ei ole tietoa, koska N-sarjan puhelinten myynti aloitetaan ja mitkä ovat mallien suositushinnat.