Uusimmat

Xbox 360

18.05.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Microsoft julkaisi kauan odotetun ja hypetetyn Xbox 360 -pelikonsolinsa MTV-viihdekanavalla 30 minuutin mitaisen esittelymainoksen myötä. Uusi Xbox on pikemminkin kokonaan uusi konsoli, kuin vanhan Xboxin kehitelty versio. Erillaisesta teknisestä toteutuksesta huolimatta Microsoft on luvannut vanhojen Xbox-suosikkipelien toimivan uudessa konsolissa emulaattorin avustuksella.

Uuden Xboxin ulkoasua on paranneltu vanhasta ja asialla ovatkin olleet peräti kahden suunnittelufirman ammattilaiset. Playstation 2 -tyyppisen pystymallisen konsolin pyöreät linjat ja vaihdettava etupaneeli antavatkin konsolille modernin ja tyylikkään olemuksen. Muutettavuuteen on panostettu myös konsolin ohjelmistossa ja niinpä esimerkiksi Gamer Guide -palvelun ulkoasua saa muutettua mieleisekseen ja virtuaalihahmonsa ulkonäköä muutettua haluamakseen. Gamer Guide on viihdepalvelu, johon Xbox 360:lla pääsee nopealla napin painalluksella. Microsoft mainostaa Gamer Guiden olevan väylä, jonka avulla uuden Xboxin käyttäjä saa välittömästi yhteyden peleihin, ystäviin, musiikkiin, elokuviin ja konsoliin ladattavissa olevaan sisältöön.

Verkkoon liitetyn konsolin Xbox Live -ominaisuuksia on niin ikään päivitetty. Maksullisen palvelun lisäksi Microsoft tarjoaa jokaiselle Xbox 360 käyttäjälle pääsyn ilmaiseksi Xbox Live Silver -palveluun, jonka avulla voi ottaa yhteyden muihin Xbox-käyttäjiin ja kauppaan, josta voi maksua vastaan ladata mm. pelejä, elokuvatrailereita, demoja ja pelipäivityksiä. Maksullisen Gold-palvelun käyttäjät saavat lisäksi joukon nettipelaamista helpottavia toimintoja ja enemmän konsoliin ladattavaa sisältöä.

Xbox 360 osaa luonnollisesti soittaa DVD-elokuvat, pakata musiikkia CD-levyiltä esimerkiksi MP3-soittimelle, ottaa vastaan kuvia digitaalikamerasta ja muodostaa tarvittaessa yhteyden verkkoon kytkettyyn Windows XP -työpöytäkoneeseen. Pelikonsolin ominaisuuksiin kuuluu luonnollisesti myös pelit, jotka uusi Xbox näyttää laajakuvamuodossa 720p- ja 1080i -resoluutiolla. Konsolille tulevien pelien tarjonta on laaja jo alkuun ja mukana on odotettuja nimiä kuten Quake 4 ja Call of Duty 2.

Rauta Xbox 360:n sisällä on mielenkiintoista, sillä Microsoftin uutta konsolia pyörittää IBM:n PowerPC -prosessori, jonka kolme ydintä toimivat peräti 3,2 gigahertsin taajuudella. Grafiikkapuolesta pitää huolen puolestaan ATIn näytönohjain, jonka tehosta vastaa 48-väyläinen dynaamisesti toimiva renderöintiyksikkö. Kokonaistehoksi konsolille on ilmoitettu yksi terafloppi. Tallennustilasta ja yhteyksistä pitävät puolestaan huolen 12-nopeuksinen DVD-asema, 20 gigatavun irroitettava kiintolevy, kaksi muistikorttipaikkaa, kolme USB 2.0 -porttia, neljä langatonta peliohjainporttia, Wi-Fi ja RJ-45-liitin.

Saatavuudeksi Xbox 360 -konsolille Microsoft on lupaillut joulun aikaa. Yhdysvaltain markkinoille uuden konsolin odotetaan ehtivän jo marraskuuksi, Euroopan julkaisun tapahtuvan pian tämän jälkeen ja Japanin seuraavan perässä jo joulukuussa. Hintatietoja ei toistaiseksi ole julkisuuteen annettu.