Uusimmat

Popsivatko kalat runkoverkkoja?

05.02.2008 22:57 Ville Suvanto

Viimeisen viikon aikana on katkennut jo neljä internetin runkoverkkoa, mikä on nostattanut keskustelua valtamerissä kulkevien verkkojen turvallisuudesta. Nämä verkot ovat suurimmaksi osaksi vastuussa maailman internet- ja puhelinyhteyksistä. Teleliikenneammattilaiset ja operaattorit uskovat sabotaasin olen hyvin epätodennäköistä, mutta toisaalta kukaan ei tiedä, mikä on aiheuttanut kaapeleiden katkeamisen ja ovatko sattumat kytköksissä toisiinsa.

Yhden teorian mukaan kovan merenkäynnin takia pois kurssilta ollut laiva olisi katkaissut kaksi ensimmäistä kaapelia, Sea Me We 4:n ja Flagin Europe-Asian, viime viikolla. Tämä teoria kuitenkin kumottiin Egyptin viranomaisten toimesta ja maan viestintäministeri kertoi sunnuntaina, ettei Välimerellä ollut laivoja kyseisillä alueilla. Intian edustajat taas kertoivat kyseisten kaapeleiden olevan yksityisten operaattoreiden omistuksessa, eikä niitä suojele valtiot taikka armeijat. Kolmas kaapeli tunnetaan nimellä Falcon ja se katkesi 55 kilometriä Dubain rannikolta viime perjantaina. Viimeisimpänä katkesi Qatarin Q-Tellin omistuksessa oleva kaapeli, joka yhdisti Qatarin Haloul- ja Das-saarten kautta Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin.

Lähi-Itä on kokenut kovimmat vauriot, mutta se on vaikuttanut myös Intian, Yhdysvaltojen ja Euroopan yhteyksien hidastumiseen. Q-Tel kertoi, että vaurion takia heidän puhelinkapasiteetista oli ainoastaan 60 prosenttia käytössä, mutta internetin puolesta siirrot tapahtuivat normaalilla nopeudella. Valtamerissä kulkevissa kaapeleissa liikkuu noin 95 prosenttia maailman puhelin- ja internet-liikenteestä, jos International Cable Protection Committeen sanoihin on uskominen.

International Herald Tribune, Ruptures call safety of Internet cables into question