Uusimmat

IBM päivitti PlayStation 3:n prosessorin

07.02.2008 20:33 Ville Suvanto

cellIBM on julkistanut ISSCC-tapahtumassa San Franciscossa eilen PlayStation 3 -pelikonsolissa käytössä olevasta Cell BE -prosessorista uuden version, joka on aiempaa pienikokoisempi ja kuluttaa vähemmän tehoa. Nykyinen Cell BE valmistetaan IBM:n 65 nanometrin SOI-prosessilla, mutta jatkossa yritys tulee valmistamaan prosessorin 45 nanometrin prosessilla.

45 nanometrin prosessin myötä prosessorin pinta-ala pienenee 34 prosentilla ja tehonkulutus laskee 40 prosentilla. Tehonsäästö tulee laskemaan PlayStation 3:n lämmöntuottoa ja laskee jäähdytykseen vaadittavan laitteiston kapasiteettia. Tämä tulee näkymään kustannussäästöissä, sillä pelikonsolin valmistuskustannukset laskevat pienemmän jäähdytysjärjestelmän ansiosta. Suuret säästöt tulevat myös piirin pienentyneestä koosta, sillä samankokoisesta piikiekosta saadaan jatkossa valotettua enemmän piirejä.

Kuluttajan näkökulmasta yksi mielenkiintoisimmista kysymyksistä tietenkin on, vaikuttavatko uudistukset PlayStation 3:n hintaan? Toistaiseksi Sony ei ole ilmoittanut hinnanalennuksista, mutta kilpailukyvyn kasvattamisen toivossa tämä saattaa olla luvassa jo lähiaikoina.

Kuvassa 65 nanometrin prosessilla valmistettu Cell BE.

Ars technica, IBM shrinks Cell to 45nm. Cheaper PS3s will follow