Uusimmat

Pro Evolution Soccer 6 -ennakko (PS2, Xbox)

24.07.2006 15:20 Muropaketin toimitus

Taas elettiin jalkapallohulluutta. Jalkapallon MM-kisat olivat ja menivät, vähine yllätyksineen. Konamin uusi Pro Evolution Soccer ei kuitenkaan tavoitellut kilpayleisöä ja sarjan kuudes osa nähdään Suomessa vasta syksyllä.

Otimme kuitenkin jo tuntua Konamin jalkapalloilun uusimmasta versiosta. Japanissa huhtikuun lopussa julkaistu Winning Eleven 10 sisältää ison osan niistä uudistuksista, joita myös Pro Evolution Soccer 6:een on luvassa.

Monet niistä ovat pieniä parannuksia, jotka hiovat timanttisesta sarjasta entistä parempaa. Vaparit voi nyt antaa nopeina painamalla L1- ja R1-näppäimet yhtäaikaisesti pohjaan. Puskutilanteissa pelaajalla on enemmän hallintaa hypyn ajoitukseen ja onnistumiseen.

Automaattinen sivuaskelharhautus on karsittu, ja kikkailu onnistuu sen ansiosta helpommin sekä niiltä, jotka luottavat pelkkään suuntaohjaimeen, että temppuvirtuoosien näppäinyhdistelmillä.

Mutta mukaan mahtuu paljon kokonaisvaltaisempaa uudistumista, jotka jakavat mielipiteitä. Pelin tahti on muuttunut huomattavasti Pro Evolution Soccer 5:a nopeammaksi. Vauhti muistuttaa taas enemmän neljättä ja aiempia osia. Toisaalta peli soljuu aiempaa pehmeämmin, pelaajat liikkuvat aidomman näköisesti ja tilanteet rakentuvat helpommin.

Yksi syy siihen on selkeästi perille napsuvat syötöt. Tavalliset syötöt menevät suoraan jalkoihin liikkeessäkin. Lisäksi peliin on tullut murhaava ase taitopelaajalle: hyvin toimiva manuaalinen syöttö oikealla analogitikulla. Itse totuin nopeasti käyttämään pelin tarjoamista vaihtoehdoista viitoskontrolleja, jossa syötöt annetaan vain oikeaa tikkua heilauttamalla – aika ja liikkeen pituus vaikuttavat syötön tyyppiin intuitiivisesti. Läpisyötöille ja tyhjään tilaan pelaamiselle on nyt paljon enemmän mahdollisuuksia.

Suurin yllätys on kuitenkin maalien määrä. Siinä missä tahkoan tekoälyä vastaan Pro Evolution Soccer 5:ssä yhä 1–0- tai 2–1 -tuloksia, neljän ja jopa viiden maalin ottelut eivät Winning Eleven 10:ssä ole poikkeus vaan sääntö. Maalivahdit pelaavat inhimillisemmin ja vedot menevät vähemmän maalin ohi.

Tekoäly syöttelee hyökätessään ovelammin, ja pelaajan on liki pakko luottaa oman puolustustekoälyn painostukseen ja keskittyä itse ohjaamaan pelaajaansa vapaata tilaa täyttämään. Siksi myös pelaajan päässä heiluu verkko entistä useammin.

Sinänsä realistisen tahkoamisen sijaan pelissä maistuu ihan pieni tilkka FIFA-sarjan näyttävyyttä. Liekeissä olevat eli punaisella pystynuolella arvioidut pelaajat tykittävät palloja maaliin vaikeistakin paikoista tyylillä, joka muistuttaa enemmän World Cup 06:tta kuin PES5:ttä.

 

Tekijä: Konami

Julkaisija: Konami

Testattu: PlayStation 2

Tulossa: PlayStation 2, Xbox, lokakuu 2006