Uusimmat

Suuri räiskintäpeli-ennakkopamaus

03.08.2006 10:00 Muropaketin toimitus

Räiskintäennakon nostoLoppuvuosi 2006 vaikuttaa jo ennakkoon räiskintäfanien todellista kultakaivokselta. Toinen toistaan komeammat ja odotetummat pelit seuraavat toisiaan. Hiirikädet ovat siis liltojen pimetessä rasituksen kohteena. Pääsimme tutustumaan muutamiin vuoden odotetuimmista peleistä, joista nyt tarkastelun alla ovat muun muassa Bioshock, Quake Wars ja Unreal Tournament 2007.

Bioshock

Surullisinta kulttipeleissä on se, että ne ovat jääneet kulttipeleiksi. Monet pelihistorian neronleimauksista ovat menestyneet niin huonosti, että niitä muistellaan vain pienissä fanipiireissä. Fiksu scifiseikkailu System Shock (1994) ja sen jatko-osa kuuluvat näihin peleihin. Nyt System Shockin henkeä elvytetään uudessa Bioshock-pelissä, joka ei toivottavasti jää pienten piirien huviksi.

Suorasta jatko-osasta ei ole kyse, sillä avaruuden ja robottien sijasta Bioshockissa eletään vaihtoehtoisella 1960-luvulla. Kapitalismin voimaan uskova mahtimies on rakentanut merenalaisen Rapture-kaupungin, johon yhteiskunnan kerma kerääntyy uhkaavaa sotaa pakoon. Meren pohjasta löytyvä ihmeaine Adam antaa mahdollisuuden parannella ihmisiä geneettisesti, kunnes omistuskiista ehtyvästä mönjästä sytyttää sisällissodan.

Messuilla nähdyssä esityksessä Rapture osoittautui ainutlaatuisen näköiseksi peliympäristöksi. Art deco -tyyliin koristellut puu- ja metallipinnat korostuvat kuluneista tiivisteistä tihkuvan veden kanssa. Pelin grafiikka tuo mieleeni Fallout-pelien retrotunnelman mutta Bioshock on sitäkin tyylikkäämpi. Vaikka teknisesti Bioshock hävisi messuilla joillekin muille first person -peleille, se oli taiteellisesti täysin omassa luokassaan.

Bioshock-ennakkokuva 1

Adam-aineella itsensä mutanteiksi muuttaneet ihmiset vaeltelevat edelleen kaupungissa. Vaikka Bioshock näyttää fps-kuvakulmansa takia räiskintäpeliltä, ammuskelu on vain yksi keino ratkaista ongelmia. Pelihahmo voi itsekin hyödyntää Adamista saatavia erikoiskykyjä, ja kääntää asukkaat ja kaupungin turvalaitteet itseään vastaan. Demossa nähtiin kuinka katosta roikkuvat automaattitykit tai hälytyslaitteiden kutsumat minihelikopterit voi muuttaa pelaajan apureiksi.

Parinkymmenen minuutin peliesittelyssä selvisi, että Bioshockissa pitää käyttää järkeä ja harkintaa. Ammuksia on vähän, joten esimerkiksi panssarinläpäisevät luodit kannattaa säästää metallisiin vihollisiin. Valmiissa pelissä vihollisia tapetaan myös taudeilla ja ympäristön lämpötilan muutoksilla. Kaikki asukkaat eivät kuitenkaan ole vihamielisiä, jos pelaaja ei häiritse niiden arkitoimia. Esimerkiksi valtavilla kanuunoilla varustetut Big Daddy -humanoidit keskittyvät suojelemaan Adamin keruuseen erikoistuneita mutanttilapsia.

Näyttääkin siltä, että Bioshockissa on todella aineksia uudeksi klassikoksi. Peliä on mahdoton karsinoida yhteen lajityyppiin. Ympäristön ja vihollisien omalaatuinen hyödyntäminen yhdistettynä hyytävää tunnelmaa tihkuvaan kuva- ja äänimaailmaan teki Bioshockin esittelystä messujen muistettavimman tapahtuman.

Bioshock-ennakkokuva 2

System Shockin Shodan-tekoäly on yksi pc-pelihistorian maineikkaimmista vihollisista, joten tiedustelin esityksen lopuksi onko Bioshockissa odotettavissa vastaavaa ilkiötä. Irrationalin edustajat eivät halunneet paljastaa korttejaan tässä vaiheessa, mutta muikeat virnistykset puhuivat puolestaan.

Tekijä: Irrational Games
Julkaisija: 2K Games
Myynnissä: 2007

Star Trek: Legacy

Suippokorvat hörölle, trekkerit! Star Trek: Legacy tekee sen mitä on odotettu. Pelaaja voi siinä komentaa avaruusaluksia jokaisesta Trek-sarjasta. Yksinpelikampanjassa istutaan ainakin Archerin, Kirkin ja Picardin tuoleissa, ja pelintekijöiden mukaan jokin tarina yhdistää kaikkia näitä aikakausia.

Star Trek Legacy -360-ennakkokuva 1

Vielä pahasti keskeneräistä peliä esiteltiin kahden eri taistelun avulla. Ensimmäisessä nähtiin uusinta maineikkaimmasta Trek-taistelusta, eli Kirkin ja Khanin kohtaaminen Mutaran tähtisumussa. Toiminta näytti todella hienolta ja ”todelliselta”. Alukset olivat kuin suoraan elokuvista, ja vaurionmallinnus vaikutti erityisen hyvältä. Toisessa skenaariossa lähinnä esiteltiin eri aluksia Klingon-laivoista Borg-kuutioon.

Kysyimme tuleeko pelissä olemaan muita nk. historiallisia taisteluja Khanin koston tyyliin, mutta asia ei ollut vielä päätetty. Pelin tuottaja Parker A. Davis, joka osoittautui innokkaaksi Trek-fanaatikoksi, vakuutti että ne yritetään saada peliin mukaan.

Lentomallinnuksen säätö oli pelissä vielä kesken. Testiversiossa aluksia ohjattiin joypadin avulla, sillä Legacy ilmestyy myös Xbox 360:lle. Neljän avaruusaluksen laivastoa pystyi komentamaan melko sujuvasti, ja Defiantin ja Enterprise E:n kaltaisten laivojen ketteryydessä oli selvää eroa. Selkeä käyttöliittymä kertoi jatkuvasti milloin aseet olivat oikeassa kulmassa laukaisua varten. Taistelu oli hieman hitaanpuoleista alusten tehokkaiden suojien takia, mikä on toisaalta hyvin Trek-henkistä.

Star Trek Legacy -360-ennakkokuva 2

Moninpelistä kerrottiin sen verran, että kaikki yksinpelissä nähtävät 60 alusta ovat siinä komennettavissa. Ei ole varmaa kuinka eri osapuolia tasapainotetaan, mutta ainakin alusten pitäisi olla ominaisuuksiltaan täsmälleen samanlaisia kuin tv:ssä ja elokuvissa.

Tekijä: Bethesda
Julkaisija: Bethesda
Myynnissä: Syksy 2006

Darkstar One

Messujen toinen lupaava avaruuspeli, Darkstar One, oli piilotettu Kentia Hallin eli messukeskuksen kellarin halpahalliin. Ascaron-yhtiön peli ei piilottele vaikutteitaan. Freelanceria, Eliteä ja Z-sarjan pelejä pelanneet tietävät heti mistä on kyse. Darkstar One on kaupankäyntiä, merirosvousta ja taistelua omaan tahtiinsa elävässä galaksissa.

Darkstar One -ennakkokuva 1

Peli teki välittömästi hyvän vaikutelman. Värikäs ja tarpeeksi näyttävä grafiikka yhdistyi sujuvaan lentomalliin. Taistelu onnistui hyvin sekä pieniä hävittäjiä että isoja risteilijöitä vastaan.

Näyttää myös siltä, että Freelancer-kopioinnin lisäksi pelissä on tarpeeksi omaakin. Pelaajan Darkstar-alusta voi kehittää eri suuntiin omien mieltymysten mukaan. Pelaaja voi rakentaa esimerkiksi nopean ja ketterän hävittäjän tai asetelineitä pursuavan ja raskaasti panssaroidun moukarin.

Darkstar One -ennakkokuva 2

Toinen mieleenpainuva ominaisuus olivat erikoishyökkäykset. Muukalaistekniikalla viriteltyyn Darkstariin voi asentaa esimerkiksi ajanpysäytyslaitteen, joka hyytää viholliset hetkeksi paikoilleen. Suojia hetkeksi vahvistavan plasmakilven avulla kykenin tuhoamaan monin verroin suuremman risteilijän.

Hetkittäin Darkstar One vaikutti liikaa vanhan toistolta, mutta kokemus oli silti erittäin viihdyttävä. Peli on jo käytännössä valmis, ja se ilmestyy kesän lopulla.

Tekijä: Ascaron
Julkaisija: Ascaron
Myynnissä: Elokuu 2006

Crysis, Frontlines, Enemy Territory: Quake Wars ja Unreal Tournament 2007

Ensimmäisen persoonan ammuskelut olivat messuilla edustettuina jopa liiankin hyvin. Valinnanvaraa oli niin paljon, että massaan meinasi hukkua jopa odotettu Crysis uskomattomine grafiikoineen. Kahden kentän demolla esitelty Crysis todisti ainakin sen, että yksityiskohtia lisäämällä ja erikoistehosteita käyttämällä pc-grafiikka voi helposti taas uuden askeleen kohti valokuvantarkkuutta.

Crysis-ennakkokuva 1

Eniten näkyvillä olivat kuitenkin tulevaisuuteen sijoittuvat joukkuepohjaiset ammuskelut. Siitä hyviä esimerkkejä ovat Unreal Tournament 2007, Enemy Territory: Quake Wars ja Frontlines: Fuel of War.

THQ:n Frontlines erityisesti oli selkeä osoitus siitä, että peliteollisuus on havainnut Battlefield-sarjan menestyksen. Peli oli kuin Battlefield 2, jossa taistelu on viety lähitulevaisuuteen. Sotilaiden erikoisvarusteet ja ajoneuvot olivat nykytavaraa futuristisella pintasilauksella. Lyhyessä esittelyssä nähtiin, että ainakin miehittämättömät tiedustelulennokit tuovat taisteluun uusia ulottuvuuksia. Peli näytti hyvältä tarkkojen tekstuuriensa ja pitkän piirtoetäisyyden ansiosta, mutta niin tekivät lähes kaikki muutkin messujen räiskinnöistä.

Frontlines-ennakkokuva

Frontlinesia ulkoisesti hyvin paljon muistuttava Enemy Territory: Quake Wars oli mielenkiintoisempi tapaus. Peli sijoittuu samalla tavalla lähitulevaisuuteen, mutta se kertoo Quake-pelien taustatarinan, jossa Strogg-avaruusmuukalaiset hyökkäävät maapallolle. Pelaajien ryhmätyötä rohkaistaan roolijaolla. Esimerkiksi insinöörit näkevät koko ajan mitä heidän pitäisi rakentaa, jotta koko joukkueen tavoitteet etenevät. Splash Damage -pelitalon Paul Wedgwood kertoi, että järjestelmän pitäisi edistää ryhmätoimintaa paremmin kuin Battlefield 2:n vaihtelevalla menestyksellä toimiva ryhmänjohtajajärjestelmä.

Kauniilta näyttänyt Quake Wars asettaa vastakkain tasapäistettyjen vihollisten sijasta kaksi erilaista ryhmää. Siinä missä ihmiskunnan puolustajien raskas sotakone on panssarivaunu, Stroggit ajelevat puolestaan robottityylisellä kävelijällä. Stroggien teknikko taas yhdistää ihmisten ammusjakelijan ja lääkintämiehen, mutta sitä varten tarvitaan ihmissotilaiden ruumiista saatavaa möhnää. Iso plussa on se että jalan liikkuvat sotilaat ovat taistelussa tärkeitä, vaikka tarjolla on runsaasti voimakkaita ajoneuvoja.

Quake Wars -ennakkokuva

Täysin omaa tyyliään messulla edusti Unreal Tournament 2007. Senkin painopiste siirtyy kuitenkin kohti ajoneuvojen ja jalkaväen yhteistyötä. Jopa deathmatch- ja lipunryöstäkartat on suunniteltu nyt siten, että ajoneuvoille on enemmän käyttöä.

UT 2007:n uusi Warfare-pelimuoto vie pelin lähemmäs Battlefield-taistelua. Messuilla nähtiin Warfare-kenttä, jossa joukkueet taistelivat generaattorien ja sillan omistuksesta. Uutta oli paikoin tuhoutuva maasto ja Warfare-taistelujen yhdistäminen kampanjaksi, jossa edellisen kahinan lopputulos vaikuttaa seuraavaan. Ulkoisesti UT 2007 jatkoi omalla hilpeällä tyylillään, mistä osoituksena olivat kauniisti liikkuvat ja Maailmojen sota -elokuvat mieleen tuovat tripodi-tankit.

Unreal Tournament 2007