Uusimmat

Nintendo paljasti Revolution-konsolinsa

18.05.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Nyt ovat kaikkien kolmen konsolivalmistajan kortit pöydällä – ja arvuuttelu tulevaisuudesta voidaan alkaa. Ensin Microsoft julkisti Xbox 360:n, sitten Sony PlayStation 3:n ja viimeisenä Nintendo tulevan Revolutioninsa.

Nintendo oli messuilla konsolinsa kanssa liikenteessä kilpailijoitaan rauhallisemmin. Siinä missä Sony ja Nintendo mesosivat tuoteistaan, Nintendo esitteli laitettaan tyynen rauhallisesti ja esitteli sitä kulissien takana.

”Näytämme maailmalle millainen seuraavan sukupolven järjestelmä voi olla. Revolution naittaa innovaation perinteet pelaamisen tulevaisuuteen”, kertoi Nintendon Satoru Iwata.

”Revolution ei vain vie pelaajia uuteen ulottuvuuteen, vaan se laajentaa koko videopelaamisen käsitettä.”

Konsoli on edeltäjänsä tapaan pieni, mutta suorituskykyä löytyy 2-3 kertaa enemmän. Siinä on 512 megatavua muistia. Konsolin ytimessä on IBM:n Broadway-prosessori ja ATIn kehittämä Hollywood-näytönohjain.

Kooltaan laite on vain muutaman DVD-kotelon kokoinen. Muotoilussa on otettu askel kohti PlayStationin laatikkomaista mallia ja edellisestä versiosta karsittu DVD-levyjen toisto on viimein saatu mukaan. Kilpailijoidensa tapaa Revolution osaa seistä pystyssä tai maata kyljellään.

Langattomuus leimaa myös Nintendo Revolutionia. Ohjaimet ovat langattomia Wavebirdeja, jotka toimivat paristoilla. Konsolin nettipeliominaisuuksiinkin on panostettu yhtiön aikaisemmista lausunnoista huolimatta. Suunnitteilla on hiukan Xboxin Liveä muistuttava palvelu Nintendo Wi-Fi Connection, jonka kautta on jatkossa mahdollista osallistua moninpeleihin ja ladata koneelleen lisämateriaalia, uusia karttoja ja Nintendon vanhoja retropelejä. Pelaajat voivat ladata konsolilleen kahden vuosikymmenen aikana Nintendo 64:lle, NESille ja SNESille julkaistuja pelejä.

Nintendo kertoo työstävänsä liutaa pelejä, jotka tukevat konsolin netti- ja langatonta pelaamista.

Lisäksi Revolution tukee Secure Digital –kortteja ja siitä löytyy kaksi USB-porttia lisälaitteille.

Paperilla Revolutionin tehot jäävät kauaksi jälkeen kilpailijoistaan. Nintendon johtoa se ei kuitenkaan huoleta. ”Tehot eivät yksinään merkitse mitään. Tärkein pointti on mitä laitteella voidaan tehdä.”, kertoo Nintendon Perrin Kaplan Eurogamerin artikkelissa. Pelialustaa on jo aiemmin kehuttu helpoksi ohjelmoida, jonka lisäksi laite pyörittää mukisematta myös alkuperäisiä GameCube-pelejä.

”Seuraava konsolimme on pieni kooltaan mutta suuri ideoiltaan”, nintendolaiset jatkavat. ”Avaamme pelaamisen ovet kaikenkarvaisille audiensseille, satunnaispelaajista hardcore-vääntäjille. Uusi konsoli sopii kaikkialle. Se yhdistää uutta ja vanhaa. Se avaa videopelaamisen ovet kaikille. Uuden konsolin pelit houkuttelevat niitäkin, jotka eivät laske itseään pelaajiksi.”

Nintendon asenne jatkaakin tiukasti Nintendo DS:n linjalla – innovatiaa ja ideoita, eikä vain enemmän tehoa ja vääntöä. Nähtävästi Revolutionin hinta markkinoilla jää selvästi Xbox 360/PS3:sta alemmaksi, minkä ohella peleistä löytynee perinteistä nintendomaista sukkeluutta ja erikoisuutta. Yhtiö tähtääkin perinteistä pelaajakuntaa suurempiin massoihin, pyrkien laajentamaan pelaamisen elämyksiä ja tuomaan videopelien pariin uusia harrastajia.

Jukka O. Kauppinen & Toni Ruuska / Pelaaja