Uusimmat

Xbox 360 julkaistu – vilkaisu boksiin ja lisälaitteisiin

02.12.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Microsoftin uusi pelikonsoli Xbox 360 on tullut nyt kauppoihin, ja pieniä jonojakin on nähty kaupoissa. Osa liikkeistä oli myynyt kaikki saamansa laitteet ennakkoon, mutta ainakin varhaiset linnut ehtivät hakea oman konsolinsa ajoissa ilman jonotuslippujakin perjantaipäivän aikana. Osassa kauppoja konsoleita on vielä hyvin saatavilla.

Innokkaimmat fanit jonottivat Helsingin Kampissa saadakseen oman konsolinsa heti keskiyön jälkeen, ja ensimmäisenä laitteen sai Samu Siltanen Espoosta. Sami sai odotuksestaan palkkioksi kullatun etupaneelin upouuteen pelikonsoliinsa.

Microsoft kehuu, että ”Xbox 360 tarjoaa tämän hetken parhaat pelit ja pääsyn uuden sukupolven Xbox Live-pelipalveluun. Kodin digitaalisena mediakeskuksena sen ominaisuuksiin kuuluu liitettävyys digitaalikameroihin, kannettaviin musiikkisoittimiin ja Windows XP-pohjaisiin tietokoneisiin, ja se tarjoaa näin myös viihdekeskuksen toiminnot.

Ja mitä sieltä boksista paljastuukaan?

eDome tietysti tutustui Xbox-pakkausten tarjontaan ensimmäisten joukossa. Ja mitä sieltä paljastuu, kun laatikon avaa?

Laatikon avaamisen ja ylimmän kuorrutuksen poistettuaan aukeaa suloinen näky. Uusi konsoli.

Laite on melkoinen möhkäle, vakuuttava ilmestys. Terävinkään työkalu ei ole tarpeeksi nopea muovien poistamiseen…

Konsolin alta paljastuu ohjekirjoja.

Ja komea nippu erilaisia varusteita muovipusseihin pakattuna.

Ja muovipussit pois, mitä sieltä löytyy? Kiintolevyllä varustetun konsolin mukana tulee muun extrana langaton peliohjain ja konsolin kaukosäädin. Vasemmassa ylälokerossa on videopiuha sekä scart-liitin. Konsolin mukana tulee vakiona HDTV-videokaapelit, jos ostajalla on moinen tv valmiina. Saatavilla on myös vga-kaapeli, jos konsolin haluaa liittää monitoriin. Mukana tulee valmiiksi myös verkkojohto internetiin kytkeytymistä varten. Virtalähde on melkoisen hulppea jötikkä, jonka asettelussa on syytä käyttää mielikuvitusta.

Konsolin takana on hyvin vaatimaton liitäntämäärä. Kaikki kuva ja ääni houkutellaan AV-liittimestä, jonka vierellä on kaksi erilaista verkkoliitintä, kapeampi konsolin langattomalle wlan-verkkokortille, toinen tavalliselle RJ45-verkkoliittimelle.

Kuvassa 360-konsoli langattoman verkkoadapterin kera.

Langaton padi on kerrassaan erinomainen, ehkä eräs parhaimmista koskaan tehdyistä pad-ohjaimista. Se on tyyliltään kuin vanhakin Xboxin ohjain, mutta paremmin muotoiltuna versiona. Ohjaimen keskellä olevasta valoympyrästä konsolin voi sekä käynnistää että sammuttaa langattomasti.

Ohjaimen pohjassa on erillinen patteri- tai akkupakkaus, jonka voi vaihtaa halunsa mukaan. Erinomaisena yksityiskohtana ohjaimen etureunassa on analogisten liipasimien lisäksi kaksi digitaaliliipasinta, eli tavallisen Xboxin ohjaimeen verrattuna tässä on kaksi uutta nappia.

Verkkopelaajille löytyy kuulokemikrofoni, jonka avulla voi höpistä toisten Live-pelaajien kanssa. Mutta haluavatko kaikki kuunnella ulkomaanelävien höpinöitä tai näiden joskus ärsyttävääkin mekastusta kisojen aikana? Onneksi siinä on myös volyyminappi…

Verkkopelaajille löytyy kuulokemikrofoni, jonka avulla voi höpistä toisten Live-pelaajien kanssa. Mutta haluavatko kaikki kuunnella ulkomaanelävien höpinöitä tai näiden joskus ärsyttävääkin mekastusta kisojen aikana? Onneksi siinä on myös volyyminappi…

Kiintolevyllisen Xboxin mukana tulee vakiona kaukosäädin, joka avulla konsolia voi käyttää cd- ja dvd-soittimena. Kauko-ohjaimesta käynnistettäessä konsoli aktivoi ainoastaan tarpeelliset komponenttinsa, eikä pidä niin voimakasta ääntä käytettäessä.

Eikä muuta kuin piuhat seinään ja pelaamaan.

Ensi viikolla eDomessa kerrotaan tarkemmin Xbox 360:n lisälaitteista ja toiminnoista.

Jukka O. Kauppinen